(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážení kolegové, prosím vás, abyste se posadili, protože uhodila 14. hodina 30. minuta.

 

75.
Ústní interpelace

 

Dalším bodem našeho pořadu jsou ústní interpelace, které v první fázi budou určeny předsedovi vlády České republiky a pak členům vlády. Dnes jsme za účasti ověřovatelů vylosovali pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace na předsedu vlády. Poprvé to bude v čase od 14.30 až do 16 hodin, takže dnešní interpelace budou trvat hodinu a půl na premiéra, a pak na další členy vlády to bude od 16 do 18 hodin, takže interpelace na ministry vlády budou trvat dvě hodiny, podle úpravy jednacího řádu, kterou jsme si schválili.

Seznamy poslanců, které byly vylosovány, byste měli mít v lavicích. Takže bych mohl dát slovo prvnímu, který si vylosoval první pořadí, to je poslanec Petr Krill. Poslanec Petr Krill by chtěl přednést ústní interpelaci na předsedu vlády České republiky Mirka Topolánka a připraví se poslanec Jiří Čepelka. Prosím pana poslance Krilla, aby začal jako první.

 

Poslanec Petr Krill: Děkuji, pane předsedo. Vážený pane premiére, minulý týden navštívila naši republiku kancléřka Spolkové republiky Německo Angela Merkelová. Byla to její první návštěva naší země po jejím zvolení do této funkce a pro naši republiku to byla návštěva významná, byť krátká. Význam návštěvy je podtržen ještě tím, že přijela v době desátého výročí podpisu Česko-německé deklarace. Víme, že hlavním cílem její návštěvy bylo otevření diskuse o evropské ústavě, která je hlavní prioritou německého předsednictví a o které chce jednat i s ostatními zeměmi Evropské unie. Z této vaší schůzky není k dispozici mnoho informací kromě těch, které známe z médií. Navíc média před schůzkou informovala, že schůzka s vámi bude spíše schůzkou formální a ta ostrá diskuse, zvláště pak o evropské ústavě, se odehraje na hradě u pana prezidenta.

Vím, že je obtížné v čase, který máme oba pro interpelace vymezen, odpovědět na všechny otázky, které by mě zajímaly a podaly úplný přehled o vašem jednání. Přesto si dovolím položit dvě otázky. Za prvé, můžete nás stručně informovat o průběhu a závěrech vaší schůzky s kancléřkou Merkelovou? Za druhé, přijala nebo připravuje vaše vláda ke schůzce s kancléřkou Merkelovou stanovisko? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji za přednesení interpelace a prosím premiéra České republiky Mirka Topolánka, aby se ujal odpovědi. Má k dispozici pět minut, tak jak uvádí jednací řád. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nevím, jak v této sestavě vydržíme hodinu a půl, ale já se pokusím uspokojit vaše dotazy.

Myslím si, že návštěva Angely Merkelové byla důležitá z několika pohledů. Za prvé je to samozřejmě informování o prioritách českého předsednictví a za druhé to je zahájení diskusí v rámci německého předsednictví o institucionálním rámci Evropské unie. Cílem té schůzky nebyly bilaterální vztahy. My jsme se dohodli s Angelou Merkelovou během tohoto jednání, že urychleně, to znamená v řádu spíše týdnů, maximálně několika měsíců, navštívím Berlín a bilaterální pozice projednáme samostatně. Jednání nebylo dlouhé a opravdu šlo spíše v té první fázi o to, aby Angela Merkelová informovala o hlavních prioritách, abychom si my vyposlechli jejich pozice, jejich ambice, čeho během půl roku německého předsednictví dosáhnout.

Já jsem se pokoušel poměrně velmi neutrálně o nastavení české pozice, předtím ještě než začnou první takzvané focal point, to znamená diskuse víceméně důvěrníků jednotlivých předsedů vlád, kteří budou vytvářet komunikační most mezi vládou a mezi německým předsednictvím čili týmem Angely Merkelové.

Tady podotýkám, že veškeré diskuse v této Sněmovně o české pozici jsou bezpředmětné do té doby, než vláda představí nejdříve v příslušných výborech vládní pozici, což samozřejmě učiní, a v tomto smyslu je připravován materiál do vlády, který bude projednáván v nejbližších dnech nebo v období několika, maximálně dvou, týdnů, a potom do příslušných výborů, jak se stalo naším dobrým zvykem před Evropskou radou. Při zahájení jednání se Spojenými státy americkými o radarech představíme tuto pozici příslušným výborům a můžeme potom diskutovat i na úrovni Poslanecké sněmovny. Do té doby je to bezpředmětná diskuse.

Snažil jsem se Angelu Merkelovou přesvědčit, že rámec našeho jednání rámují dvě důležité věci.

Ta první věc. V uplynulých dvou letech nedošlo k žádné institucionální či politické krizi, což se stalo určitým mediálním klišé. Úspěšně bylo integrováno deset nových zemí, byly přijaty další dvě a Evropská unie doposud funguje. Přináší mír a prosperitu, jak si vytkla před padesáti lety Římskými smlouvami. To je první rámec, který nám dává časový prostor ty diskuse vést v klidu a bez nějakých emocí.

Ten druhý rámec je, a speciálně pro Českou republikou a nově přistoupivší je velmi důležitý, že by se nemělo v diskusích o institucionálním rámci zapomenout - tu diskusi vítáme, protože Evropská unie pro další rozšiřování bude potřebovat zjednodušení, zpřesnění jednotlivých mechanismů a instrumentů, na kterých funguje - že je třeba pokračovat v těch reformách, které Evropská unie musí řešit a musí dělat, aby obstála v globální ekonomické soutěži. To znamená je to princip better regulation a deregulace některých ekonomických a sociálních systémů, je to dokončení jednotného vnitřního trhu, je to samozřejmě liberalizace některých věcí. Dokonce Angela Merkelová říkala, že budou oni sami iniciovat prověřování celé řady směrnic, které pokládají dnes za překonané a zbytečné. Takže ten druhý rámec je nezapomenout v rámci jednání na to, co je třeba během běžné agendy předsednictví řešit.

V této chvíli německého předsednictví začíná diskuse, co by mělo být obsahem reformy institucí. Tady jsem deklaroval to, že naše pozice není debatovat nad tím textem, který neprošel ratifikací, speciálně Holandska a Francie. Nepokládáme tento text za dále ratifikovatelný a jsme samozřejmě velmi ochotni se bavit o novém institucionálním rámci.

Dal jsem určitých šest bodů, které jsou velmi neutrální a které vymezují tu českou pozici. První bod je celkem pochopitelný, nemůžeme si dovolit stejný kolaps jako u prvního dokumentu, to je teze, že kvalita té reformy je podstatně důležitější než překotnost, případně rychlost toho uspořádání.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane premiére, já se omlouvám, já bych poslouchal dál docela rád, ale bohužel pětiminutový limit vypršel. Budete mít jen dvě minuty potom, co dám ještě slovo panu poslanci Krillovi, který sdělí, jestli by ještě chtěl slyšet další vystoupení. Takže se omlouvám a prosím pana poslance Krilla.

 

Poslanec Petr Krill: Vážený pane premiére, chtěl jsem se zeptat - vím, že ten čas máme tady omezený - jestli v rámci toho jednání, které jste vedli, a vy jste říkal, že jste to jednání vymezil dvěma hranicemi, jestli tam proběhlo ještě nějaké jednání o něčem, co bylo mimo tento rámec a mohlo by být pro nás zajímavé. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, slovo má předseda vlády Mirek Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Zkusím velmi rychle odpovědět na toto a vrátím se k těm šesti principům. My jsme diskutovali bilaterálně v té záležitosti, jenom jsem uvítal pozitivní aktivitu ve věci Česko-německé deklarace a prodloužení Fondu budoucnosti, jeho funkčnosti a naplňování financí.

Ta druhá věc byla velmi praktická a to je náš non paper a naše přistoupení určitým textem k materiálu energetické bezpečnosti, kde jsem žádal Angelu Merkelovou o podporu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP