(15.20 hodin)
(pokračuje Langer)

Cílem mého vystoupení nebylo cokoli zametat pod koberec, jak jste říkal, ale jenom upozornění, že zřízení takové komise je zjevně v rozporu s platnými právními předpisy a ústavním pořádkem a i pravomocí, kterou má Parlament jako takový a Poslanecká sněmovna.

Chcete-li klást konkrétní otázky týkající se konkrétních věcí, resp. systémových věcí, potom k tomu jsou určeny interpelace, k tomu může být zřízen a zařazen speciální bod, nicméně nepřísluší Parlamentu kontrolovat a vyšetřovat působení orgánů činných v trestním řízení.

To je vše, co jsem chtěl k této věci dodat. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil předseda poslaneckého klubu pan poslanec Hašek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové. Vaším prostřednictvím panu ministrovi vnitra.

Pane ministře, pak si udělejte pořádek na vlastním dvorku. Nebyla to sociální demokracie, která přivedla tyto věci na parlamentní půdu. Byli to vaši podřízení - pan plukovník Kubice, šéf ÚOOZ, a pan plukovník Almer, šéf Útvaru zvláštních činností. Tito policisté se obrátili v určité fázi na Parlament, poskytli informace z živých věcí, které jsou vyšetřovány, které probíhají, a prostě přenesli celý problém na parlamentní půdu. Takže nejsme to dnes my s návrhem na zřízení vyšetřovací komise. Byly to konkrétní osoby, osoby ve služebním poměru policie České republiky, které přinesly tyto věci na parlamentní půdu.

Děkuji. (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil pan ministr Langer. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra a ministr informatiky ČR Ivan Langer Omlouvám se, ale jen faktografie. Zastávám funkci ministra vnitra, pokud se nepletu, od 4. září. Nebyli to moji podřízení, byli to podřízení mého předchůdce, bývalého ministra vnitra Bublana. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil místopředseda Sněmovny pan poslanec Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane ministře, v této Sněmovně člověk nevychází z úžasu. Já bych vám rád připomněl jednu zcela základní věc. Vy jste ten, kdo je celou kauzou dotčený. Vy jste ten, který by měl být vyšetřovaný, jestli jste nezneužil svého postavení právě v této kauze. Mně připadá nehorázné, že tady jste třikrát vystoupil a snažíte se ovlivnit rozhodování Sněmovny v této věci. Kdybyste měl základní smysl pro pravidla hry, tak mlčíte a necháte Sněmovnu rozhodnout. Tato věc se vás týká. Vy jste zde prostě ve střetu zájmů. Vy byste měl mlčet. (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále nevidím, že by se někdo hlásil do rozpravy, protože rozprava není, protože je to bod, kde vystupují jen řečníci s přednostním vystoupením, takže nemohu udělit slovo ostatním poslancům.

Nyní přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích v pořadí, v jakém byly podány. Nejdříve návrhy z grémia. Když dovolíte, nejprve bych všechno zopakoval, protože návrhů je hodně a těžko se v nich všichni orientujeme.

 

Jako první bychom hlasovali body 27 až 33 návrhu pořadu, senátní a zastupitelské návrhy zákonů, zařadit pevně na 6. února jako první body odpoledního jednání.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti

V hlasování pořadové číslo 2 z přítomných 180 poslankyň a poslanců pro návrh 175, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

 

Budeme hlasovat o dalším. Body 19 a 24 návrhu pořadu zařadit pevně na 7. února jako první a druhý bod odpoledne.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 3 z přítomných 181 poslankyň a poslanců pro návrh 179, proti nikdo. Konstatuji, že i tento návrh byl přijat.

 

Další budeme hlasovat body 57 až 61 návrhu pořadu. To jsou volební body - zařadit pevně na 7. února před polední pauzou.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 4 z přítomných 182 poslankyň a poslanců pro návrh 182, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl schválen.

 

Dále budeme hlasovat body 11, 12 a 15 návrhu pořadu - zařadit pevně na 31. ledna jako body 1 až 3 dopoledního jednání.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 5 z přítomných 181 poslankyň a poslanců pro návrh 163, proti 1. Konstatuji, že i s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Jsou to zatím všechny návrhy, které byly předneseny na ranním grémiu.

 

Dále. Zařadit nový bod - návrh na změnu zasedacího pořádku v jednacím sále Poslanecké sněmovny, a to na 2. února jako první bod.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 6 z přítomných 182 poslanců pro návrh 96, proti 56. I s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o návrzích, které byly předneseny na mikrofon. Jako první byl pan poslanec Vojíř. Když dovolíte, já bych jeho návrh rozdělil na dvě hlasování.

 

Bod 3, sněmovní tisk 92, zařadit na pátek 2. 2. Tady už by to byl jako bod číslo 2, protože jsme už schválili zasedací pořádek jako bod 1. Pan poslanec souhlasí.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 7 z přítomných 181 poslankyň a poslanců pro návrh 180, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Dále bychom hlasovali o návrhu 2 a 3 pana poslance Vojíře. Tady pan poslanec navrhl, aby bod 5 a 67 byl vyřazen z této schůze Poslanecké sněmovny.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 8 z přítomných 181 poslankyň a poslanců pro návrh 180, proti nikdo. Konstatuji, že i s tímto návrhem jsme vyslovili souhlas.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Ratha. Ten navrhl zařadit nový bod, a to bod zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření činnosti útvarů Policie České republiky z působení na celém území České republiky a činnosti útvaru Ministerstva vnitra pro inspekční činnost při plnění jejich úkolů. Pan poslanec navrhuje zařadit do bodu Zprávy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP