(14.10 hodin)
(pokračuje Vlček)

Poslední návrh, který předkládáme, je zařadit nový bod Návrh na změnu zasedacího pořádku v jednacím sále Poslanecké sněmovny. Navrhujeme jej zařadit na pátek 2. února jako první bod.

To je z mé strany všechno. A mám zde přihlášku k těm věcem, co jsem přečetl.

Pan místopředseda Zaorálek se hlásí. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, vážení kolegové, já podporuji dohodu grémia, která byla učiněna dopoledne, jenom bych rád k té dohodě něco přičinil.

My jsme se dohodli, že přerušíme ve středu odpoledne jednání Sněmovny. Dohodli jsme se, že bude jednání čtyř výborů, na které budou mít přístup i další poslanci. A já bych rád, protože jsme souhlasili s tím, aby toto jednání o protiraketové základně se uskutečnilo tady, něco navrhl.

Jednání, která jsme doposud vedli, a já jsem se jich účastnil na zahraničním výboru i jinde, ta jednání podle mého názoru byla mělká, povrchní a my jsme v nich nedostali ta základní fakta. Proto mi dovolte, abych ještě než budeme hlasovat, abych požádal vládu o několik konkrétních otázek a témat, které bychom chtěli, aby na tom jednání byly konečně zodpovězeny, protože to delší dobu marně žádáme. Takže mi dovolte, abych to přečetl, a já věřím, že pan premiér a ti příslušní členové vlády si to poznamenají a na ty dotazy budou reagovat. Tak mi dovolte, abych to vypočítal.

To první, na co se ptáme: Jak budou do dislokace americké obranné protiraketové základny zapojeny politické a řídící struktury Severoatlantické aliance a Evropské unie?

Pak se ptáme: Bude tento protiraketový systém integrován do bezpečnostního systému NATO, nebo zůstane výhradně americkým?

(Premiér mimo mikrofon: Prosím pomaleji, nestíhám.) Pane premiére, stenozáznam vám to poskytne, kdybyste to náhodou nestihl zaznamenat. (Opět premiér: Říkal jste, že si to mám psát.)

Ptám se dál: Na kterém ze zainteresovaných subjektů bude záviset rozhodnutí o aktivaci celého systému?

Pak další otázka, která nás zajímá: Co bude znamenat tento systém ve střední Evropě pro spojenecké vztahy v Severoatlantické alianci a Evropské unii?

Dále se ptáme, jaké reakce na tuto aktivitu lze očekávat od států s neutrálním statusem. Jaké lze očekávat reakce od nečlenských států NATO, eventuálně Evropské unie, zvláště ve východní Evropě a Balkánu?

Další otázka, kterou bychom rádi dostali zodpovězenu, je, jaká je představa o celém americkém obranném protiraketovém systému. To znamená, tady nejde jenom o komponentu, která bude v České republice, ale zajímá nás celý systém, protože ten systém bude použit jako celek, možná. To znamená velikost, dislokace, termíny výstavby, financování, odpovědnost, způsob velení. A opakuji - zajímá nás nejenom to, co bude ve střední Evropě, ale celek toho systému a představa o jeho fungování včetně celé řady technických dat, jako je radiace, typy a podobně.

Další otázka, která nás zajímá: Setrvávají Spojené státy na původním záměru, aby americký obranný protiraketový systém byl zaměřen nejen proti nepřátelským státům, ale i jako ochrana před náhodně vystřelenými střelami? Nebo realizace tohoto cíle je příliš nákladná a neuskutečnitelná? Odpověď na to, jestli jsme schopni získat.

Další otázka: Které dodatečné obranné systémy bude nutné dobudovat k ochraně zařízení protiraketové základny? To znamená, co to bude znamenat pro protivzdušnou ochranu státu, pozemní obranu a letectvo. Co se bude muset dobudovávat? Jak ten systém se bude muset doplňovat vzhledem k tomu, že tu to zařízení bude? Kdo bude tyto další kroky financovat, kdo je bude řídit? Kdo bude rozšiřování budovat?

Další otázka: Jak vybudovaný systém ovlivní bezpečnostní rovnováhu v Evropě?

Pak některé otázky, které se týkají výroků, které zazněly v posledních dnech v médiích. Například já jsem zaregistroval pana místopředsedu vlády Alexandra Vondru, který řekl, že Spojené státy s námi podepíší dvoustrannou dohodu, která by posílila účinnost článku 5 Severoatlantické smlouvy. Já se obávám, že tohle by bylo v rozporu s americkou ústavou, a byl bych rád, kdyby se tohle vyjasnilo. Stejně jako když se mluví o údajné ekonomické participaci na vědě, výzkumu, tak by mě zajímalo, jak to bude v souladu s americkým zákonodárstvím, kde je známo, že podobné zvýhodňování je neproveditelné.

Další, co nás zajímá: Pokud bude ten systém budován, jak bude schopen ten systém anticipovat a respektovat změny, ke kterým bude docházet například v Íránu a v Severní Koreji. Ty režimy se mohou v průběhu toho budování změnit. To znamená, co se bude dít, když dojde ke změnám v těchto státech? K čemu ten systém pak bude?

Pak mě zajímá další otázka - jestli v souvislosti s dobudováváním nebo s budováním toho systému dojde ke změnám také příslušných bezpečnostních dokumentů. Jedná se o to, jaká bude teda další práce s bezpečnostní strategií České republiky, jaké budou další kroky, jestli ji tedy otevřeme. Zahájí se debata o změnách bezpečnostní strategie a jaká je představa o změnách těchto dokumentů? Ptám se, jestli se v těch dokumentech změní hodnocení bezpečnostních hrozeb, kdy od přijetí vojenské doktríny v roce 1991 my jsme vždy proklamovali, že nemáme žádného konkrétního nepřítele. To znamená, jak třeba tato věc, zda dozná změn, či ne.

A pak bych samozřejmě jako poslední bod ještě chtěl zmínit to, jak bude zajištěna svobodná diskuse o všech těchto bezpečnostních problémech. Pokud se vám zdá, že to je samozřejmé, tak vám řeknu, že já si tím tak jist nejsem.

Já bych vám rád zmínil jednu věc v té věci svobody debaty o této věci v této zemi. Viděl jsem včera zpravodajství České televize a tam jsem viděl věc, která mi nejde z hlavy. Viděl jsem redaktora České televize, který stál před prázdným náměstím u americké ambasády a říkal: "Podívejte se, televizní diváci, tady nikdo není." Víte, to je věc, která mi nejde z hlavy a vrtá mi to. Bůh suď, proč ten redaktor stál na tom prázdném náměstí. Kdyby se posunul o pár bloků dál, tak tam samozřejmě narazil na demonstraci. Ale redaktor České televize - opakuji - stál na tom prázdném náměstí z důvodů pro mě těžko pochopitelných a říkal divákům: "Vážení diváci, tady, jak vidíte, nikdo není."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP