(14.10 hodin)
(pokračuje Bublan)

Dovolte mi ještě poslední větu. Tato vláda, pokud dostane důvěru, bude mít na sobě určité signum, signum přeběhlíků, signum nějakého obchodu. Nebude stát na pevném a spravedlivém základě. I když musím přiznat, někteří ministři jsou mi sympatičtí a někteří ministři by mohli být dobrými ministry, nemohu však důvěřovat něčemu, co vzniká na takto divném základě a za takto nedůstojných okolností. Ten úhelný kámen každé vlády musí být pevný a musí být vydobyt možná usilovnější prací a větší snahou o nějaké kompromisy. Větší snahou o to, aby to, co potom bude stát na tom kameni, bylo skutečně pevné a dlouhodobé.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Františku Bublanovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Ivan Ohlídal a připraví se pan poslanec Jeroným Tejc.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, ve svém vystoupení bych si velmi stručně chtěl všimnout jednoho významného bodu z vládního prohlášení, to je bodu, který se týká energetiky.

Na toto téma zde bylo již řečeno mnoho slov, ale já bych chtěl reagovat konkrétně na vystoupení pana vicepremiéra Bursíka, který se ve svém vystoupení vyjádřil, že vláda v budoucnosti nemíní nijak omezovat výrobu elektrické energie z tzv. jádra. Jedním slovem však dodal větu, citoval větu z tohoto vládního prohlášení, kde říká, že vláda nebude plánovat a podporovat výstavbu nových jaderných bloků. Chci říci, že tato jeho vyjádření jsou v naprostém rozporu. Nemám ve zvyku někoho poučovat, kromě svých studentů, ale v případě pana Bursíka musím učinit výjimku.

Chci ho informovat o tom, že jaderná energetika obsahuje velmi složité, komplikované a náročné jaderné technologie, které se v současné době ve světě velice významně a rychle rozvíjejí. Navíc aplikace výsledků rozvoje těch jaderných technologií v základním aplikovaném výzkumu jsou aplikovány do praxe velmi zdlouhavě. Aplikace, a s tím souvisí i výstavba nových jaderných reaktorů, jsou uváděny do praxe po mnoho let. Čili v okamžiku, když dojde byť jenom ke stagnaci jaderné energetiky, pro budoucnost to znamená hlubokou regresi tohoto energetického oboru. Hlubokou regresi, která jistě zanechá množství nepříjemných stop na našem hospodářství, zvlášť když, jak už tady bylo řečeno, se skloubí tato skutečnost s takzvaným neprolomením územních limitů těžby hnědého uhlí. Výsledkem musí být nedostatek energie v českém průmyslu, protože jak známo, úspory ani obnovitelné zdroje energie tento deficit energie nemohou nahradit. Čili podle světových expertů v oblasti energetiky je jediným rozumným postupem rozvíjet diverzifikovaně a rovnoměrně všechny zdroje energetického průmyslu, od úspor přes obnovitelné zdroje až po jadernou energetiku.

Takže musím bohužel konstatovat, že vláda ve svém prohlášení nevzala vůbec v úvahu vyjádření těchto expertů a bohužel převzala do svého programového prohlášení jeden z nejvíce extremistických bodů politiky současné Strany zelených.

Ještě když hovořím, tak bych si dovolil přičinit jednu poznámku. Tato poznámka se týká vlády, která dnes před nás předstoupila a která bude žádat o důvěru. Tato vláda se mi jeví opravdu poněkud podivná z mnoha důvodů. Jedním z těch důvodů je její složení. Bylo tady již zmíněno nepřímo implicitně, že vlastně tato vláda vůbec neodráží vůli voličů z posledních parlamentních voleb. Navíc vlastně složení této vlády je jistým výsměchem, dokonce bych řekl pro celou ODS, pro poslance i členy ODS. Takže v závěru bych si dovolil vyjádřit svou naději, že i snad mezi poslanci ODS se najdou racionálně uvažující lidé, kteří nemohou vyslovit důvěru této vládě.

Děkuji za pozornost. (Sem tam potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ohlídalovi. Nyní prosím pana poslance Tejce, připraví se pan poslanec Šlajs.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych se nejdříve vyjádřil k programovému prohlášení vlády, a to k oblasti, která se dotýká bezpečnosti. Vláda v ní prohlašuje, že provede analýzu fungování zpravodajských služeb a dokončí její transformaci s cílem dosáhnout vyšší efektivity její činnosti, lepšího úkolování a posílení její kontroly. Věřím, že tato slova mohu brát jako záruku, že nová vláda nepůjde v této oblasti cestou bývalé vlády Mirka Topolánka, tedy cestou zásahu bez analýzy a diskuse s opozicí.

Za sociální demokracii nabízím v této oblasti korektní debatu o reformě zpravodajských služeb. Ta může být úspěšná a důvěryhodná pouze tehdy, když se na ní shodnou zástupci všech parlamentních stran. Nechceme a nebudeme v této oblasti hrát politické hry a vytvářet půdu pro šarvátky. Jsme si vědomi, že tato oblast je velmi citlivá a je v zájmu bezpečnosti země, aby v ní panovala co nejširší shoda. Věřím, že si je toho vědoma i tato vláda.

Ještě mi dovolte, abych se před hlasováním o vyslovení důvěry vládě pozastavil i nad personálním složením vlády, stejně jako mí předřečníci. Není to tak dávno, kdy v minulém období zaznívaly z tohoto místa od poslanců ODS a KDU-ČSL morální odsudky představitelů ČSSD, jejích ministrů a poslanců. Pro to, aby byli napadáni a vyzýváni k okamžitému odchodu z politiky, většinou stačilo málo. Tu neověřená informace v médiích, jindy zase podezření z toho, že nedostatečně vysvětlují své majetkové poměry. Všichni takto označení členové vlády či parlamentu opustili své funkce za halasného pokřiku vedení ODS. Opustili je v souladu s doporučením ČSSD, že do politiky se mohou vrátit až tehdy, až prokáží svou nevinu. V žádném z případů nebyla nikdy vina nikomu prokázána, většinou nedošlo ze strany policie ani k zahájení trestního stíhání. Já věřím, že výzvy k odstoupení, které kolegové z ODS a KDU-ČSL mnohokrát opakovali, vycházely z jejich přesvědčení. To, že se nejednalo o účelová tvrzení, mohou dnes dokázat sami.

Nepochybuji o tom, že pokud by v minulosti byl Jiří Čunek v řadách ministrů za ČSSD, pak by zcela jistě byl vyzván k urychlenému odchodu z politiky právě kolegy z ODS a KDU-ČSL. Jiřího Čunka chce, jak bylo mnohokrát řečeno, vydat policie k trestnímu stíhání pro údajné přijetí úplatku. Já ctím presumpci neviny, ale ptám se: Je postavení Jiřího Čunka z hlediska morálních zásad proklamovaných ODS a KDU-ČSL před volbami lepší, než bylo u představitelů ČSSD ve vládě a parlamentu, které ODS nekompromisně vyzývala k opuštění politiky? Myslím, že ne.

Proto vás kolegové, poslanci ODS a KDU-ČSL, prostřednictvím pana předsedajícího žádám, abyste si vzpomněli na své morální zásady a odsudky z minulého volebního období a dokázali jste, že jste je mysleli vážně a že si za nimi stojíte. A pokud za svými názory stojíte, pak nemůžete podpořit vládu, která je vám dnes představena.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Tejcovi. Vystoupí pan poslanec Šlajs, připraví se pan poslanec Jandák.

 

Poslanec Václav Šlajs: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, programové prohlášení vlády je dokument nesourodý, vnitřně nevyvážený, a tím i nesystémový. Dokument obsahuje řadu protichůdných kroků a naopak řada kroků, které by měly vést k naplnění programu, zde chybí.

Hlavním cílem vlády je omezit společenské přerozdělování, a tím i společenskou solidaritu. Je to útok na sociální stát a omezení poskytování bezplatných veřejných služeb státu. Vláda výrazně zvýhodňuje společenské skupiny majetkově a příjmově nejbohatší na úkor společenských skupin středně a nízkopříjmových.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP