(13.00 hodin)
(pokračuje Jičínský)

Takže, vážení, opravdu je to citelný úder politické kultuře, i když já bych k tomu připomněl jistou výhradu, jestli vůbec můžeme o politické kultuře mluvit. Děkuji vám. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Zdeněk Jičínský. Vážené kolegyně a kolegové, ještě… To je faktická poznámka, pane kolego? Dostane prostor k faktické poznámce pan kolega Jan Schwippel a pak vás budu informovat dále. Prosím, slovo má pan poslanec Schwippel.

 

Poslanec Jan Schwippel: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dovolte mi velmi stručně fakticky reagovat na to, co zde řekl pan poslanec Jičínský.

Pokud jde o poměr mezi počtem poslanců a ministrů, tak k tomu neřeknu úplně konkrétní údaj, ale je jasné, že to je výsledek poměrného systému, a např. v Izraeli některé ty malé náboženské strany také měly poměrně velký počet ministrů ve vztahu ke svým poslancům.

Pokud jde o to, že nemá obdobu změna tábora, tak to není pravda. V Polsku, kde jsem si to zjišťoval, v červnu 2006 změnilo politický klub jenom od voleb v roce 2005 více než 30 poslanců. Pokud by si pan poslanec přál příklad na západ od nás, tak v Itálii mezi roky 1996 a 2001 změnilo politický klub více než 15 % poslanců. Opět výsledek poměrného systému.

A pokud by chtěl obdobu vyjednávání o vládě, tak v Rakousku v roce 2002 vyjednávání o vládě trvalo devět měsíců, čili déle, než je ta aktuální doba vyjednávání.

Pan poslanec se zmínil o tom, že si nedělal kontinentální rešerši. Já jsem si takovou udělal a vychází z ní jasně, že to, co on označil za naprosté výjimky, ve skutečnosti žádnými výjimkami není. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Janu Schwippelovi. S faktickou poznámkou pan kolega Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pokud jde o Izrael, izraelský systém je samozřejmě znám, proto jsem mluvil o evropské kontinentální politické kultuře a o zemích na západ od nás. Takže to, co mluvil o Polsku, jsem nechal stranou, stejně jako jsem nechal stranou 28 nezávislých poslanců v minulé vládě na Slovensku, kteří podporovali vládu Dzurindy, a to, že šlo o politickou korupci na Slovensku, nikoho… Prostě to byla notorieta.

Pokud jde o Rakousko, sám jsem řekl, že to je národní rekord. Jestli je to kontinentální, tím si nejsem zcela jist. Ale jestli jsou tyto dva příklady, tak i potom jsou to výjimky z normálního dobrého fungování parlamentní demokracie.

A to, co bylo v Itálii. To, že se v Itálii během vlád měnily politické struktury, to je jiná záležitost. Jde o postoj při vytváření vlády tak, abychom se chovali korektně, abychom se vzájemně poslouchali, a pokud se chceme vyvracet, aby argumenty byly na místě.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka Zdeňka Jičínského a já pro tuto chvíli vyhlašuji polední přestávku do 14 hodin. Ve 13.45 hodin se v prostorách předsedy Poslanecké sněmovny sejde vedení Poslanecké sněmovny, a prosím také předsedy poslaneckých klubů, abychom se dohodli na dalším postupu vzhledem k tomu, že promluvilo zatím 14 z 38 přihlášených, a musíme tedy alespoň znát hrubý časový obrys dnešního odpoledne.

Děkuji vám a přeji příjemné poledne.

 

(Jednání přerušeno ve 13.04 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP