(9.10 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane premiére.

Nyní prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádal o vydání náhradní karty. Doposud tak učinil pan ministr Pospíšil - náhradní karta číslo 3, pan poslanec Martínek - náhradní karta číslo 1, pan ministr Říman - náhradní karta číslo 4, pan poslanec Ambrozek - náhradní karta číslo 5, pan poslanec Sobotka - náhradní karta číslo 6, paní poslankyně Šedivá - náhradní karta číslo 8.

 

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Petra Bratského a poslankyni Kateřinu Konečnou. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh nevidím.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 1. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 1 z přítomných 198 poslankyň a poslanců pro 190, proti 1. Konstatuji, že jsme ověřovateli 9. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Petra Bratského a poslankyni Kateřinu Konečnou.

 

Do zahájení schůze zatím o omluvu nikdo nepožádal.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 9. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Nemám pro vás žádné návrhy k hlasování, proto prosím, paní poslankyně a páni poslanci, abyste se k návrhu pořadu vyjádřili i vy.

 

Žádnou přihlášku z místa nevidím, proto přistoupíme k hlasování o pořadu dnešního programu, a je to pořad s jedním bodem: žádost vlády České republiky o vyslovení důvěry.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 2. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 2 z přítomných 198 poslanců pro návrh 189, proti 1. Konstatuji, že pořad dnešní schůze byl schválen.

 

Takže přistoupíme k prvnímu bodu našeho programu. Je to

 

1.
Žádost vlády České republiky o vyslovení důvěry

 

Předseda vlády Mirek Topolánek mě dopisem dne 10. ledna tohoto roku informoval, že vláda jmenovaná prezidentem republiky 9. ledna 2007 je připravena předstoupit před Poslaneckou sněmovnu a požádat ji o vyslovení důvěry. Ústava České republiky předepisuje učinit tak do třiceti dnů po jejím jmenování.

Programové prohlášení této vlády vám bylo rozesláno ve čtvrtek 18. ledna.

Nyní prosím, aby se slova ujal předseda vlády Mirek Topolánek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, když jsem žádal o důvěru pro svoji minulou vládu, nabízel jsem menšinový kabinet, který dovede zemi k předčasným volbám. Tento kabinet důvěru nedostal.

Dnes je situace jiná. Vláda, kterou vám tu představuji, není menšinová a nepředstupuje před vás s představou pevně daného zkráceného mandátu. I tentokrát však jde o kabinet, který přichází s jasně definovanou misí. Jde o vládu, která říká zcela jasně: buď prosadíme potřebné reformy, nebo ať o dalším směřování země rozhodnou předčasné volby.

Nabídka, se kterou za vámi přicházím dnes, je poctivá. Žádám o důvěru pro vládu, kterou tři strany, jež ji tvoří, slibovaly už před volbami a ve které je nositelem hlavní odpovědnosti vítězná strana z voleb. Jde o vládu, která přináší maximální možnou shodu na reformním programu. Jde o vládu, která se svým reformním programovým prohlášením nedostává do rozporu s předvolebními sliby. Jde o vládu, která zachovává žádoucí rozdělení politické scény na pravici a levici. Jde o vládu, která ponechává prostor pro silnou demokratickou opozici. Jde o vládu, která je ochotna vsadit svou politickou existenci, aby prosadila, co slíbila.

Vláda, pro kterou žádám vaši důvěru, přináší slušné východisko z vleklé politické krize. Přináší východisko z patu, které není korupční, není vyjednáno v zákulisí a není jen přechodovým můstkem k další krizi. (Hlasité úsměšky z lavic v levé části Sněmovny.)

Pokud tento kabinet dostane důvěru, bude v každém dalším okamžiku jasné, jaká cesta je před námi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP