(13.30 hodin)
(pokračuje Nečas)

Z vystoupení kolegů z KSČM a České strany sociálně demokratické jednoznačně vyplynulo, že to obrovské množství chyb, které zde bylo dokumentováno např. konkrétním výčtem paragrafů a odstavců, které se musí změnit, nevadí. Jinými slovy, všechny hlasy, které budou pro zamítnutí, všechny hlasy, které jsou proti zkrácení lhůty, jednoznačně říkají: bereme plnou zodpovědnost za všechny negativní dopady na občany, bereme plnou odpovědnost za všechny nepříznivé dopady na zaměstnance, bereme plnou odpovědnost za celou řadu potenciálních kolapsů v celé řadě odvětví počínaje dopravou a konče lékařskou záchrannou službou.

Já chci, aby takto jednoznačně tato slova tady zazněla, protože toto není anonymní hlasování o nějaké technické normě. Toto je hlasování jednoznačně poukazující na politickou zodpovědnost, na konkrétní dopady pro občany. A takto by toto hlasování měla vnímat i veřejnost v České republice. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan předseda poslaneckého klubu KSČM. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, paní a pánové, slyším tady opakovaně od pana ministra práce a sociálních věcí o chybách, o zodpovědnosti a nevím, o čem všem ještě. Rád bych se zeptal, jestli kromě těch kritických slov, která tady znějí, má už Občanská demokratická strana, KDU-ČSL a Strana zelených připraveny konkrétní návrhy k odstranění oněch, jak říkají, chyb. Ne pouze v té ideologické poloze. Asi nemá, protože kdyby je měla, tak už budou třeba i obsaženy v návrzích prováděcích předpisů - aspoň tak jsem byl vždy zvyklý. Když šel zákon, dostal jsem posléze také třeba i k posouzení prováděcí předpisy k zákonu. Ale k zákoníku práce jsme zatím žádné prováděcí předpisy, byť v nějakém návrhu, neviděli. Za toto tedy, přátelé, rozhodně zodpovědnost nést nemůžeme. Děkuji. (Potlesk z řad KSČM.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan ministr Nečas. Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pan předseda poslaneckého klubu Komunistické strany Čech a Moravy brečel správně, ale na nesprávném rameni, protože tato slova měla zaznít v době, kdy byl zákoník práce schvalován. Měla zaznít v době bezprostředně poté, kdy neexistoval ani náznak těchto podzákonných norem, vyhlášek a nařízení. Čili já tu stížnost beru, ale je obrácena k těm, kteří tento zákon předkládali do Poslanecké sněmovny. (Potlesk z řad ODS.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Ptám se pana zpravodaje, jestli chce vystoupit se závěrečným slovem. Ano. Pan poslanec Opálka.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane předsedo. Kolegyně a kolegové, dovolte mi malou rekapitulaci. V téměř 3,5 hodinách plus hodinová přestávka jsme zaznamenali v obecné rozpravě 35 vystoupení 21 poslanců a členů vlády, řada z nich byla opakovaně, 14 bylo faktických poznámek.

Byly předloženy dva návrhy na zamítnutí, jeden návrh na zkrácení o tři dny. Ten byl dvěma kluby odsouzen k zániku. Jeden návrh na zkrácení lhůty na 30 dnů. Z toho samozřejmě vyplývá, že lhůta je po 1. 1. 2007. Věřím, že se tento tisk stává nosičem technické novely, že všechny kritizované nedostatky budou rychle napraveny. Mohlo to být v 60 dnech, dalo se na to pouze 30 dnů.

Chci věřit, že Česká republika má vládu, jakou si zaslouží. Vláda, která je schopná, dokáže i problematickou situaci řešit. Držím jí k tomu palce a to je vše.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pane zpravodaji, byl návrh na zamítnutí. Nyní bychom hlasovali, když dovolíte, o tomto návrhu. Já ještě zazvoním, aby všichni poslanci, kteří chtějí hlasovat, se mohli dostavit včas do jednacího sálu. Vidím, že je žádost o odhlášení, všechny vás odhlásím a poprosím, abyste se zaregistrovali svými registračními kartami.

Nyní budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 9. Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 9 z přítomných 182 poslanců pro návrh bylo 88, proti 92. Tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výboru k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh není. Přistoupíme nyní k hlasování.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 10. Kdo souhlasí, aby tento tisk byl předložen výboru pro sociální politiku, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 10 z přítomných 182 poslanců pro návrh 133, proti návrhu 23.

 

Nyní budeme hlasovat ještě o návrhu pana ministra Nečase o zkrácení lhůty. Pan ministr navrhl, abychom zkrátili lhůtu o 30 dnů.

 

Zahájím za chvíli hlasování pořadové číslo 11. Kdo souhlasí s návrhem, aby byla lhůta zkrácena o 30 dnů, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 11 z přítomných 182 poslanců pro návrh 95, proti 83. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku a zkrácena lhůta na 30 dnů.

 

Vážené paní poslankyně, páni poslanci, projednali jsme stanovený pořad 8. schůze Poslanecké sněmovny, kterou tímto končím.

 

Připomínám, že přerušenou 7. schůzi Poslanecké sněmovny zahájíme za 45 minut po přestávce jednak technické a po přestávce na oběd. Technická přestávka je na přepnutí hlasovacího zařízení. Poprosil bych vážené paní poslankyně a pány poslance, aby se opět podepsali u prezence na přerušenou 7. schůzi. Děkuji.

 

(Schůze skočila ve 13.40 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP