(17.20 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o další přihlášku do rozpravy. Není-li… Pan místopředseda vlády. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já jenom velmi prosím, abychom opatrně tady žonglovali se slovy. Dosáhli jsme poměrně dobrého kompromisu a dobré politické dohody, která bude jednoznačně ku prospěchu občanů této země. Umožní nám zafinancovat zákon o sociálních službách, umožní lépe připravit zákon o nemocenském pojištění. Takže bych velmi prosil, abychom trošku opatrněji zacházeli se slovy.

Co se týče toho, co řekl pan poslanec Exner, kde také podle mého názoru zbytečně ten problém vyhrocuje, tak je tady jednoznačné stanovisko legislativního odboru Ministerstva práce a sociálních věcí, resp. jeho ředitelky, kde je jednoznačně napsáno, že v bodě 2 pozměňovacího návrhu v části, která se týká zákona číslo 189/2006 Sb., je v článku II bodu 4 administrativní nedopatření, neboť jsou zde uvedena ustanovení článku 22 bod 7 a článku 25, která jsou současně duplicitně uvedena v článku 2 bodu 6. Článek XXII bod 7, přechodné ustanovení zákona číslo 189/2006 Sb., navazuje na článek XXI bod 82, v němž je upravena nová sazba penále, který by měl podle článku II bodu 6 nabýt účinnosti od 1. ledna roku 2007. Přechodné ustanovení by mělo logicky navazovat, jak tomu je též v zákoně číslo 189/2006 Sb., na základní změnu v článku XXI bodu 62.

Obdobná situace je, pokud jde o článek XXV, který je rovněž uveden duplicitně v obou bodech, to je 4 a 6. Článek XXV navazuje na článek XXIV bod 8, který má nabýt účinnosti také již dnem 1. ledna roku 2007, a proto i přechodné ustanovení by mělo mít stejnou účinnost.

Čili je tady jednoznačné stanovisko podpořené legislativami Senátu i Poslanecké sněmovny, že se jedná o administrativní nedopatření. Já bych velmi prosil, abychom prostě na základě překlepu tady nebudovali absurdní konstrukci, že tady snad někdo vytváří nějaký manipulativní prostor. Tady to bylo jednoznačně řečeno a je to stanovisko všech tří legislativ.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu místopředsedovi vlády Petrovi Nečasovi. O slovo se ještě hlásí pan senátor Milan Štěch. Prosím, pane senátore.

 

Senátor Milan Štěch: Děkuji. Dámy a pánové, ta námitka, která tu zaznívá, samozřejmě to je na vašem zvážení. Já chci jenom upozornit, pokud se podíváte na to, jak v tom návrhu Senátu jdou ta ustanovení závěrečně přechodná za sebou, tak je zcela zřejmé, že z logiky věci jsou tam pro dané oblasti dvě účinnosti. Z té logiky věci vyplývá, že to, co tady bylo načteno paní poslankyní Páralovou, je logické. Kdybychom si toho nevšimli, tak praxe by si s tím poradila, a bylo by to tak, jak říkám, že by to používala na základě logiky těch ustanovení. Takže skutečně si myslím, že nejde o věcný problém, že jde jenom o to, aby tam nebyla kolize, která je z logiky věci zřejmá, že tam je. A praxe si s tím stejně poradí, i kdybychom to nenačetli.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane senátore, za toto upřesnění. A ještě se zeptám, zda chce někdo v rámci rozpravy vystoupit. Uzavírám rozpravu. Žádná taková přihláška není.

Zeptám se na případná závěrečná slova. Případná závěrečná slova ani pan místopředseda vlády, ani pan senátor.

Já přivolávám naše kolegy, takže vás chvilku prosím o trpělivost, abychom mohli zahájit hlasování. A budeme hlasovat podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

O slovo se hlásí pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, připomínám, že jsem v rozpravě přednesl procedurální návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pokud si dobře vzpomínám, tak ten návrh zněl, že žádáte, aby paní zpravodajka vyjasnila v pauze s legislativou, zda ten návrh, který zde načetla, to znamená úprava té číslovky, jestli je možný. Já jsem se paní zpravodajky ptala v mezidobí, zda potřebuje toto ujasnění. Ona mi řekla, že ne, že na tom trvá. Pokud trváte vy na přestávce, jsem ochotna vyhlásit přestávku na pět minut na to, aby se mohla legislativa objasnit, ale nevím, jak jinak z tohoto východisko nalézt. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Já jsem, paní místopředsedkyně, žádal, aby se prověřilo, jestli ty věci byly tak, jak bylo v rámci rozpravy uvedeno, to znamená, že v Senátu došlo k odhlasování jinak, než je teď uvedeno v senátním tisku. Podle rozboru, který jsem předběžně provedl, tomu tak není. Já jsem ochoten uznat chybu, která se stala, která nemusí znamenat nic zlého, ale domnívám se, že není správné, abychom ve snaze, aby byl přijat zákon, který je žádoucí v dané situaci, prostě a dobře byli informováni jinak, než se věci skutečně staly.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Hledám řešení z této situace. Domnívám se, že mohu vám navrhnout toto. Pan místopředseda vlády před chvíli přečetl stanovisko legislativy vlády, v němž se vám pokusil vyvrátit pochybnosti, které zcela oprávněně můžete mít. Totéž zde potvrdil, pokud si dobře vzpomínám, také pan senátor Štěch. Proto já nyní nechám hlasovat o tom návrhu usnesení Senátu. Máte-li námitku proti mému postupu, prosím, vzneste ji, budeme hlasovat o této námitce.

Prosím, pan poslanec Václav Exner má slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, myslím si, že o předneseném procedurálním návrhu není možné nedat hlasovat, proto mám námitku. Navrhuji vám, abyste dala hlasovat o mém procedurálním návrhu. V případě, že nebude přijat, což určitě část Sněmovny takto rozhodne, tak pak už budete moci pokračovat úplně normálně. V případě, že by byl přijat, může dojít k vyjasnění té námitky, kterou jsem přednesl.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Takže nám, prosím, přesně zopakujte váš procedurální návrh.

 

Poslanec Václav Exner: Navrhl jsem, aby jednání o tomto bodu bylo přerušeno, a to k tomu, aby bylo vyjasněno, zda tisk, jak je předložen Poslanecké sněmovně, a jak bylo řečeno, že nebyl schválen Senátem, jestli tyto věci jsou správné. Podle mého rozboru tisk byl takto schválen Senátem, a nikoli že došlo k překlepu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já jsem podrobně poslouchala, pane poslanče, zda nezazní nějaká nová věc, která by mi zabránila postupovat tak, jak jsem navrhla, ale nezaregistrovala jsem žádnou novou věc, proto budu postupovat tak, že přednesu návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat. A vy prosím podejte námitku proti mému postupu.

Prosím, máte slovo. Pan poslanec Exner má slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Jsou to opravdu někdy skoro zbytečné maličkosti a vzájemně se zdržujeme. Je mi to líto, že jsem předmětem takové věci, ale paní předsedkyně, už jsem podal námitku proti vašemu rozhodnutí, že nedáte hlasovat. Už jsem vám navrhl, abyste dala hlasovat, a Sněmovna případně rozhodne, že nemá být přestávka. Máte tady celou řadu možností, jak postupovat. Ale prostě a dobře pominout návrhy poslance opravdu podle jednacího řádu není možné.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP