(16.20 hodin)
(pokračuje Bratský)

Další. Kapitola VPS, zařadit do programu 298210 položku Základní škola Praha-Lipence, tělocvična, částka 8 milionů korun. Alternativa - buď z VPS, nebo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy snížit v položce ostatní výdaje na zabezpečení úkolů resortu.

Krátké zdůvodnění: Je to zřejmě poslední základní škola v Praze, která nemá svoji vlastní tělocvičnu. Myslím si, že do ní chodí stejné děti jako jinam a mají mít právo na pohyb a tělesnou výchovu zrovna tak jako jinde. Vím, že vycházky v okolí Vltavy jsou bezvadná věc, vím, že lze tělovýchovu provozovat i bez tělocvičny, ale je to tragická záležitost. Já na to upozorňuji již třetím rokem.

Dále zařadit do programu 298210 položku přístavba šaten Nalžovské hory 2,2 milionu korun buď z VPS, nebo z kapitoly rozpočtu 334, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, snížení v položce ostatní výdaje na zabezpečení úkolů resortu.

Budu krátce pokračovat. V kapitole Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy navýšit o položku divadlo pro děti a mateřské centrum Řeporyje - rekonstrukce budovy ve výši 1,5 milionu korun z VPS.

Občanské sdružení získalo pro tento projekt vhodný objekt od majitele na 50 let dopředu za pouhou jednu korunu. Podpora nevládních neziskových organizací je nejrozumnějším vkladem naší společnosti, ovšem za málo peněz zde můžeme získat hodně muziky. Mohu o tom hovořit z dlouholeté praxe starosty jedné městské části. Je to téměř nekonečný zdroj energie občanů pro obec, kraj a stát. Úroveň nabídky kulturního vyžití pro děti a mládež je velmi omezená, minimální a dá se říci nedostatečná. Po průzkumu četnosti představení pro děti na profesionální úrovni je velmi omezená dokonce i na území hlavního města Prahy, natož někde jinde v republice. V souvislosti s divadlem by dětskou scénu měla mít, ve kterém by vyučovali i profesionální herci a kde by děti svoji zálibu završovaly pravidelnými představeními určenými široké veřejnosti po vzoru někdejšího dětského studia Divadla na provázku nebo Malé scény Státního divadla ve Zlíně, z jejich řad vzešlo mnoho nynějších herců. V projektu je i mateřské centrum se samostatným vchodem do tohoto centra s dětskou hernou. Realizací tohoto projektu by mohl vzniknout velice zajímavý kulturní počin, jenž by přesáhl daleko hranice Prahy, možná do budoucna i České republiky.

Další položka - Ministerstvo kultury, zvýšení výdajů kapitoly, zařadit novou položku propagace kulturního dědictví, Společnost Franze Kafky, 3 miliony korun, a snížit VPS.

Jako zdůvodnění: Nejen turistický ruch a propagace toho nejlepšího, co Česká republika může světu nabídnout, ale jméno Franze Kafky přináší skutečně nejen k nám do republiky, ale vůbec o naší zemi se díky tomuto jménu ví spoustu dobrého. Tato společnost se všemožně činí ještě podporovat veškerými svými aktivitami tento odkaz našeho vzácného rodáka.

Dále si dovolím navrhnout několik oprav kostelů a výstavbu jednoho. První z nich bude Ministerstva kultury - zvýšení výdajů kapitoly, zařadit novou položku dokončení opravy kostela Nalžovské hory, okres Klatovy, o tři miliony korun. Dále oprava kostela sv. Klimenta, Mirovice, okres Písek, 3,9 milionu korun, oprava kostela a statiky věže Rataje u Bechyně, 2,4 milionu korun. Ve všech třech těchto položkách navrhuji snížit VPS.

Dále v obci Domažlice - výstavba sborového domu českobratrské církve evangelické, 3 miliony korun. Opět snížit kapitolu VPS.

Zde zdůvodňovat není třeba. Řada kolegyň a kolegů zde navrhovala podobné věci v různých krajích naší republiky. Ukazuje se, že položka, která je každoročně na Ministerstvu kultury na opravy nejen památek národního významu, ale i těch drobnějších staveb, které můžeme brát jako kulturní odkaz našeho dědictví, o které je třeba pečovat, je každoročně velmi nízká.

Další souhrn, který bych chtěl dát jakoby dohromady do svých návrhů, jsou filmové festivaly, o kterých ještě někteří kolegové nehovořili. Pokud jsem nepostřehl, tak se omlouvám, pokud někdo již některý z nich uvedl.

Mezinárodní festival Karlovy Vary - navrhuji částku 15 milionů korun, Festival českých filmů Plzeň - navrhuji částku 4,5 milionů korun a Letní filmová škola Uherské Hradiště - navrhuji částku 2,5 milionů korun. Vše na úkor VPS. Případně dle určení rozpočtového výboru jako alternativu z položky Ministerstva kultury, nechť v rozpočtovém výboru sami moudře zváží, které řešení bude lepší.

Dále bych chtěl navrhnout jednu malou položku - vybudování kanalizace. Městská část Praha-Řeporyje, ulice Nad náměstím 84, IČO investora 00241628 - ve výši 5 milionů korun, a to z VPS.

Poslední - už vás nebudu zdržovat - posílit kapitolu 334 o 13 milionů korun, program podpora aktivit národnostních menšin. Z toho podpora kulturních aktivit národnostních menšin o 3 miliony korun a podpora rozšiřování a přijímání informací v jazycích národnostních menšin o 10 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy.

To je pro letošní rok vše, děkuji vám za trpělivost, za pozornost a omlouvám se, že jsem vás zdržoval.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Bratskému. Slova se ujme pan poslanec Miroslav Krajíček, připraví se pan poslanec Pavel Suchánek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, já vás nezdržím tak dlouho jako můj kolega. Předložím pouze jeden pozměňovací návrh k návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2007.

Do kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa, programu 298210, zařadit novou položku, a to druhá etapa stavebních úprav Základní školy v obci Velké Hoštice, ve výši 8,2 milionu korun.

Odůvodnění: V roce 2005 byla dokončena první etapa stavebních úprav této základní školy s účastí finančních prostředků státního rozpočtu. Pro úplné dokončení investičního záměru je třeba 12 milionů korun, ovšem obec žádá aspoň o částku 8,2 milionu korun, protože vzhledem k výši svého rozpočtu není tuto investiční akci schopna jinak zajistit. Tato rekonstrukce umožní zajistit alespoň základní podmínky pro výuku. Děkuji vám za podporu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Krajíčkovi. Slova se ujme pan poslanec Pavel Suchánek, připraví se pan poslanec Radim Fiala. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, přečtu krátké pozměňovací návrhy.

Za prvé - tři pozměňovací návrhy k pozměňovacímu návrhu rozpočtového výboru ve třech položkách, a to ve změnách názvu. U položky 36/31 se původní název Mnichov, Pivoňský klášter, mění na obec Mnichov, kanalizační síť Pivoň. U položky 36/19 doplnit původní název o rekonstrukce a výstavba páteřní komunikace, u položky 26/9 - původní název rekonstrukce střech a sociálních zařízení - je nový název rekonstrukce Základní školy Eduarda Štorcha.

Dvě menší akce, dva pozměňovací návrhy. Stavební úpravy s přístavbou hasičské zbrojnice v obci Novosedly ve výši 3,5 milionu korun, a dokončení výstavby dětského hřiště pro Obecní úřad Bánov ve výši 2 miliony korun. Oba tyto pozměňovací návrhy jsou z kapitoly vládní rozpočtová rezerva. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Suchánkovi. Slova se ujme pan poslanec Radim Fiala, připraví se pan poslanec Zdeněk Boháč. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP