(14.40 hodin)

Poslanec Václav Klučka: Vážená paní předsedající, vážení členové nepřítomné vlády v demisi, dámy a pánové, svým vystoupením určitě nepřekvapím. Mám jeden jediný pozměňovací návrh k projednávanému bodu vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky.

Navrhuji poskytnutí dotace na provedení investiční akce s názvem rekonstrukce školní kuchyně Mateřské školy v obci Těškovice, Moravskoslezský kraj, kde investorem této akce je obec Těškovice. Dotaci navrhuji ve výši 7 milionů korun z kapitoly Všeobecná pokladní správa 398, programu 298210, podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Poprosím o slovo pana kolegu Grünera, připraví se pan poslanec Václav Votava.

 

Poslanec Václav Grüner: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovolil bych si požádat o jednu opravu v zápise rozpočtového výboru, pak bych načetl jeden pozměňovací návrh.

Pokud se týká té opravy: V usnesení rozpočtového výboru došlo v zápisu pozměňovacích návrhů v tabulkové části k číselným položkám k návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2007, sněmovní tisk číslo 52, k chybě, když pod pořadovým číslem 36/45, číslo kapitoly 334 Ministerstvo kultury byl duplicitně uveden ukazatel obec Velečín, rekonstrukce kostela sv. Jana Křtitele v Ostrovci u obce Velečín, namísto titulu rekonstrukce areálu farního kostela sv. Jakuba většího v obci Žepnice, město Plasy. Tak to také bylo v rozpočtovém výboru hlasováno. Tolik oprava, prosil bych tedy o její provedení.

Pozměňovací návrh. Do kapitoly VPS, program 298210, zařadit novou položku - dostavba areálu Základní školy a Mateřské školy v Tlučné, příjemce dotace obec Tlučná, okres Plzeň-sever, v částce 20 milionů korun. O tuto částku bude v kapitole VPS snížena vládní rozpočtová rezervy.

Zdůvodnění: V obci Tlučná s počtem 2700 obyvatel probíhá rozsáhlá bytová výstavba. Za posledních pět let bylo předáno do užívání více než 200 bytů a rodinných domů. Je zde základní škola vystavěná v roce 1896, která je nyní vlivem poddolování obce a vlivem záplav v minulých letech v havarijním stavu a hrozí vážné nebezpečí uzavření této školy. Obec řešila vzniklou situaci postupnou rekonstrukcí mateřské školy a školní jídelny a přestavbou školních dílen na učební třídy. Ale výstavba školních pavilonů pro první a druhý stupeň základní školy je nad finanční možnosti obce. Bez dotace ze státního rozpočtu je tato situace neřešitelná. Poskytnutá dotace by řešila první etapu výstavby základní školy, a to učební pavilony pro první stupeň.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Hovořit bude pan poslanec Václav Votava, připraví se pan poslanec Jan Látka.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolil bych si předložit také pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu na rok 2007. Jsou to návrhy, které jsem si osvojil jako podněty z veřejnosti.

Jedná se o kapitolu Všeobecná pokladní správa. Do kapitoly VPS, program 298110, navrhuji zařadit tyto nové položky: 1. Inženýrské sítě pro výstavbu rodinných domků, příjemce obec Halže, okres Tachov, v částce 7 milionů korun. 2. Výstavba inženýrských sítí v obci Tacho, příjemce obec Tacho, okres Česká Lípa, v částce 2 miliony korun. O uvedené částky bude kapitola VPS ponížena ve vládní rozpočtové rezervě.

Do kapitoly VPS, program 298110, navrhuji zařadit nové položky, a to: 1. Rekonstrukce hřiště při 4. základní škole v Kralovické ulici v Plzni, příjemce statutární město Plzeň, částka 12 milionů korun. 2. Rekonstrukce Základní školy v Dobřanech, příjemce město Dobřany, okres Plzeň-jih, částka 10 milionů korun. O uvedené částky bude v kapitole VPS ponížena vládní rozpočtová rezerva.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Slovo má pan poslanec Jan Látka, připraví se pan poslanec Zdeněk Maršíček.

 

Poslanec Jan Látka: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi přednést dva pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu pro rok 2007.

Do kapitoly Veřejná pokladní správa, program 298110, zařadit novou položku. Je to oprava místních komunikací obce Pasečnice, příjemce obec Pasečnice, v částce 2 miliony korun. O tuto částku bude v kapitole Všeobecná pokladní správa ponížena vládní rozpočtová rezerva. - Zdůvodnění: Rozpočet obce Pasečnice činí pouze 1,2 milionu korun a na výdaje podobného charakteru nezbývá dostatek prostředků.

Druhý pozměňovací návrh. Do kapitoly Všeobecná pokladní správa, program 298110, zařadit novou položku - rekonstrukce a modernizace požárních vozů CAS25 pro Sdružení dobrovolných hasičů Domažlice. Příjemcem je město Domažlice, částka 2,5 milionu korun. O tuto částku bude opět v kapitole Všeobecná pokladní správa ponížena vládní rozpočtová rezerva. - Zdůvodnění: Sdružení dobrovolných hasičů Domažlice je sdružením velice významným co do rozsahu výjezdů i pokrytí celého okresu, a zasluhuje si tedy modernizaci této části svého vybavení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Slovo má pan poslanec Zdeněk Maršíček, připraví se pan poslanec Karel Sehoř.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi přednést tři pozměňovací návrhy.

Za prvé - do kapitoly VPS, 398, navrhuji částku 10 milionů korun pro vodní záchrannou službu za účelem zabezpečení provozuschopnosti, tj. vybavení technikou. Navrhovanou částku doporučuji snížit z vládní rozpočtové rezervy.

Za druhé - do kapitoly VPS, 398, navrhuji částku 10 milionů korun pro obec Výsluní na Chomutovsku za účelem vybudování komunikací včetně chodníků a dešťové kanalizace. Důvodem je vytvoření lepších podmínek pro osídlení a život občanů v této horské obci. Navrhovanou částku doporučuji snížit rovněž z vládní rozpočtové rezervy.

Za třetí - do kapitoly VPS, 398, navrhuji částku 1 milion korun pro výjezdovou jednotku Sboru dobrovolných hasičů v Jirkově na Chomutovsku za účelem vybavení hasičů dýchacími přístroji a vyprošťovací technikou. Sbor dobrovolných hasičů zde zajišťuje služby hasičského záchranného systému i přilehlým obcím a je využíván i pro zásahy velkých rozměrů. Navrhovanou částku doporučuji použít z vládní rozpočtové rezervy.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Slovo má pan poslanec Karel Sehoř, připraví se pan poslanec Jaroslav Plachý.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, chtěl bych navrhnout tři pozměňovací návrhy. Všechny tři bych chtěl na úkor státního dluhu, snížení výdaje na úroky. Pokud by to nebylo možné, jako alternativu bych použil vládní rozpočtovou rezervu.

První návrh jsem navrhoval už v minulém roce. Chtěl bych zařadit do kapitoly 235210, podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního zdravotnictví, položku Sanatorium Jablunkov, rekonstrukce hydroizolace a modernizace vodoléčby v hodnotě 20 milionů korun.

Druhý návrh. Do kapitoly 298110, podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury, položku prostranství před budovou obecního úřadu a hasičské zbrojnice v Dolních Domaslavicích, první etapa. Její výše je 2 miliony korun.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP