(11.50 hodin)
(pokračuje Kasal)

Nyní budeme projednávat bod číslo 11, což je

 

11.
Vládní návrh zákona o změně některých zákonů v souvislosti se stanovením
kapitálových požadavků na banky, spořitelní a úvěrní družstva,
obchodníky s cennými papíry a na instituce elektronických peněz
/sněmovní tisk 94/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Přestože byl podán návrh na projednávání podle § 90 odstavec 2, je tento návrh vetován, takže budeme pokračovat podle standardního postupu a prosím, aby se slova ujal ministr financí pan Vlastimil Tlustý a návrh uvedl.

 

Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, opět co nejstručněji. Je to čistá transpozice, kterou jsou do českého práva zaváděny cíle, které byly vypracovány v rámci tzv. jednotného konceptu kapitálové přiměřenosti, který je označován jako Basel II. Ten návrh, aby tato čistá transpozice byla projednána v režimu § 90, vychází z toho, že směrnice zavazují členské státy Evropské unie, a tudíž i Českou republiku k tomu, aby tato transpozice proběhla do 31. 12. letošního roku. My jsme se k tomuto textu dostali v situaci, kdy jeho projednávání bylo značně zpožděno, a proto dojde-li, a určitě dojde, k vetování a řádnému projednávání, já bych i tady poprosil o co nejkratší lhůtu, ve které rozpočtový výbor, předpokládám, tuto předlohu projedná. Ponechám na předsedovi rozpočtového výboru, aby sám navrhl, jaká ta lhůta má být. Nechci rozpočtový výbor tlačit do žádného extrémního projednání, ale termín 31. 12. je zjevný a je evidentní, že nedojde-li ke značnému zrychlení tohoto projednávání, tak Česká republika tento termín nebude schopna splnit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře, a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, tím je pan poslanec Josef Smýkal.

 

Poslanec Josef Smýkal: Vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně, kolegové, má zpravodajská zpráva bude poměrně krátká už v návaznosti na vystoupení pana ministra a myslím si, že i důvodovou zprávu, která je součástí daného materiálu. Proto chci jenom upozornit, že jsme obdrželi nejen svým rozsahem, ale hlavně obsahem významnou předlohu zákona. Chci upozornit, že jde skutečně o implementaci evropských směrnic do naší legislativy. Proto i reakce na to, aby rozpočtový výbor věnoval tomu patřičnou pozornost. Já se domnívám, že i stálá komise, možná pro bankovnictví, a tak jak jsme před chvílí konzultovali s panem ministrem, myslíme si, že z hlediska rozpočtového výboru můžeme navrhnout, pane ministře, zkrácení na 20 dnů, abychom mohli věci předjednat. Proto pro rychlý průběh a možnou diskusi tolik moje zpráva.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane zpravodaji. Otevírám rozpravu. Hlásí se pan poslanec Braný.

 

Poslanec Petr Braný: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Kolegyně a kolegové, nechci dlouho zdržovat, já jenom k tomu tisku 94, už to tady zaznělo zejména pak od pana zpravodaje, že ta devadesátka je určitým problémem a že zkrátit na 20 dnů. Já když jsem se zaobíral touto materií, je velmi obsáhlá, ale je mi sympatická z jednoho prostého důvodu, že cílem je zajistit jednotnou aplikaci nového konceptu kapitálové přiměřenosti v rámci Evropské unie.

Já bych měl spíš dotaz na pana ministra. Já jsem totiž došel k závěru, že ta devadesátka je možná. Ano, včera jsem dostal od Asociace družstevních záložen, od pana tajemníka Lukáše Hampla, nějaké výhrady. To je asi jediný zatím mně známý důvod, co je třeba s tím udělat. Já si můžu o tom myslet, že třeba to řeší jiné zákony, oni mají jiný názor na tu věc. Ale chtěl bych se zeptat, jak teda probíhalo připomínkové řízení, když vím, že vláda realizovala Basel dvojku už několik měsíců předtím, než oficiálně dostala 30. června ten materiál, a potom známá složitost práce s naší vládou a vůbec kolem vlády u nás, takže se to dostává s určitým zpožděním do Sněmovny, ale přesto bylo připomínkové řízení dost dlouhé, tak jestli byly opomenuty družstevní záložny anebo nebyly, vznesly obdobné připomínky. To bude celé meritum jednání i rozpočtového výboru. A jestli pan ministr řekne, že tohleto vše bylo už projednáno a zamítnuto, tak potom se musíme připravit na to jednání jinak, než když teď se třeba objevily nové skutečnosti.

Takže já budu podporovat to zkrácení samozřejmě a doufám, že i pan ministr zareaguje na ty záložny, kde je ta otázka, že se nám to teď jakoby dostalo až více do povědomí ty připomínky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Branému. Vystoupí pan ministr Vlastimil Tlustý.

 

Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý Já hned odpovím panu poslanci. Celý ten návrh byl připravován ve spolupráci s Českou národní bankou, to znamená s regulátorem, který se našim kapitálovým trhům věnuje, a byli účastníky těchto jednání zástupci České bankovní asociace, Asociace pro kapitálový trh, Asociace obchodníků s cennými papíry, a zvláště zdůrazňuji, Asociace družstevních záložen. Nicméně pokud trvají určité rozdílné názory, beru na vědomí, že nezbývá nic jiného než řádný postup se zkrácenou lhůtou na 20 dnů. Je to materie opravdu velmi rozsáhlá a velmi významná, takže chci, abychom měli všichni čisté svědomí, že jsme se dobrali korektního a funkčního zákona.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi. Ještě někdo další se hlásí do rozpravy? Ne-li, tak rozpravu končím a přistoupíme k hlasování. Hlasovat budeme o návrhu na přikázání k projednání rozpočtovému výboru a poté o zkrácení na 20 dnů. To jsou návrhy, které zazněly, resp. ten první byl posunut z organizačního výboru.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 44. Kdo souhlasí, aby návrh byl přikázán výboru rozpočtovému, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Z přítomných 164 poslanců bylo pro 151, nikdo proti. Takže návrh byl přikázán rozpočtovému výboru.

 

V dalším hlasování, pořadové číslo 45, které jsem zahájil, rozhodneme o zkrácení na 20 dnů. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 164 poslanců, pro bylo 147, jeden proti. Přesto byl návrh přijat.

 

Končím projednávání tohoto bodu. Gratuluji panu ministrovi, děkuji panu zpravodajovi.

 

Přistoupíme k projednání dalšího bodu, kterým je bod číslo 22, což je

 

22.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda o spolupráci na civilním globálním
družicovém navigačním systému (GNSS) mezi Evropským společenstvím
a jeho členskými státy a Korejskou republikou
/sněmovní tisk 60/ - prvé čtení

 

Slovo dostane ministr dopravy Aleš Řebíček.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP