(11.30 hodin)
(pokračuje Doktor)

Jestliže ještě před rokem bylo možné těšit se z toho, že finanční instrumenty, které jsou používány k financování státního dluhu, jsou nejnižší a na naprosto historicky nesrovnatelném minimu v období zhruba 20 až 30 let, pak tento fakt, nebo tento poznatek, už je nejméně tři měsíce minulostí. Od nejnižší ceny se dluhopisy na světových cenách odpoutaly a stoupají dále.

Proto musím říci, že ze všeho nejvíce nerozumím tomu, proč vznesly poslanecké kluby veto proti zrychlenému projednávání. Ono zrychlené projednávání není ničím jiným než vytvořením dostatečného prostoru pro Ministerstvo financí, aby v relativně krátké době dostalo oprávnění k vydání takové emise, kterou bude potřebovat k průběžnému profinancování dluhopisů, dluhů vytvořených vládami v minulosti, a co nejdříve vstoupilo na finanční trh a zaplatilo dluhopisy splatné zejména v roce 2007, ale i v roce 2008 dříve, to znamená předčasnou splátkou, a nahradilo je dluhopisy výhodnějšími. Dluhopisy s lepší cenou, nežli bude s velkou mírou pravděpodobnosti v roce 2008, 2009 a dále.

Proto než bych vám citoval ona ustanovení, která jsou uvedena v důvodové zprávě, kterou koneckonců máte každý k dispozici, tak vás velmi prosím a velmi žádám ty poslanecké kluby, které uplatnily právo veta proti navrženému instrumentu zrychleného projednání, aby ještě jednou toto veto zvážily, protože projednávání v klasické lhůtě by znamenalo vstup na trhy finančních nástrojů na hranici března až dubna příštího roku, a obávám se, že vývoj finančních instrumentů může být tak strmý, že jsou dopočitatelné vícenáklady státního rozpočtu, které takto zbytečně zaplatíme.

My totiž nemáme k dispozici řešení otázky, zda tuto dluhopisovou emisi vydat, nebo ne. Já jsem zde před dvěma lety v téže věci přečetl důvodovou zprávu tehdejšího ministra financí, ve které bylo jasně řečeno toto: protože je Česká republika v postavení dlužníka, který není schopen svým původním závazkům dostát jinou formou než splacením ve formě přijetí nového závazku, jinými slovy splacením starého dluhu tím, že si vezme dluh nový, a v této situaci jsme bohužel i letos, tak z tohoto titulu vás žádám, nebyl-li důvod pro zbytečné odkládání projednávání té věci před dvěma lety, nevidím žádný konstruktivní, žádný pochopitelný důvod ani v letošním roce. Česká republika prostě nehospodaří ve výsledku státního rozpočtu tak, aby byla schopná zaplatit 132 miliard státních dluhopisů splatných v roce 2007 a 2008 z běžného výsledku fiskálního období roku 2007 a 2008, a nemůže zaplatit tyto splatné dluhy jinak než vydáním této navrhované dluhopisové emise.

To je moje žádost směrem k vám a doufám, že se k ní jednotlivé kluby, které vznesly právo veta proti zrychlenému projednávání, vyjádří. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu zpravodajovi a otevírám obecnou rozpravu. Přihlášky písemné nemám. Z místa se hlásí pan poslanec Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, já musím říci, že sociální demokraté naprosto chápou potřebu realizovat tuto operaci na refinancování státního dluhu, čili my jsme připraveni tento návrh zákona podpořit v této Poslanecké sněmovně, chceme poskytnout Ministerstvu financí manévrovací prostor tak, aby mohlo optimalizovat tyto emise, a jediné, co chceme, je to, aby tato věc byla projednána řádně na rozpočtovém výboru, což si myslím, že není zas tak velký požadavek, který sociální demokraté při projednávání tohoto návrhu zákona vznášejí.

Naše veto směřovalo k tomu, aby bylo možné tento návrh zákona projednat podrobně na rozpočtovém výboru. Myslím si, že bude také dobré, abychom si poslechli, ve kterých letech byly ty emise emitovány. Ono to v důvodové zprávě úplně přesně uvedeno není. Myslím si, že to nejsou zase tak staré emise, abychom se na ně museli dlouhodobě rozpomínat, a pokládám za možné, abychom podpořili, pokud bude navrženo relativně významné zkrácení termínu pro projednávání, tak si myslím, že bychom takového zkrácení termínu pro projednávání mohli podpořit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Sobotkovi. Další přihlášky do rozpravy nejsou, takže rozpravu končím. Prosím pana zpravodaje, aby rozpravu shrnul a předložil nám k hlasování to, co k hlasování třeba jest. Předpokládám, že dojde k dohodě. Pan zpravodaj přednese, co je třeba.

 

Poslanec Michal Doktor: Pane předsedající, po dohodě s předsedou rozpočtového výboru bych chtěl navrhnout jako hlasovatelný návrh zkrácení lhůty k projednávání na 48 hodin. To je jediný hlasovatelný návrh.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Kromě přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Předpokládám, že žádný další návrh nezazní.

 

Takže o tom rozhodneme v hlasování pořadové číslo 39, které jsem zahájil. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 181 hlasujících bylo pro 157, proti nikdo. Návrh bude přikázán rozpočtovému výboru.

 

Nyní rozhodneme o zkrácení lhůty pro projednávání na 48 hodin.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 40. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Z přítomných 182 hlasujících bylo pro 136, proti 7, takže i tento návrh byl přijat.

 

Pokud se nemýlím, mohu projednávání tohoto bodu pro tuto chvíli ukončit. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Budeme se věnovat bodu

 

9.
Vládní návrh zákona, kterým se upravují
některé užívací vztahy k majetku České republiky
/sněmovní tisk 91/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Návrh je projednat tento tisk podle § 90 odst. 2. Na toto nebylo uplatněno veto, takže bychom mohli vyslovit souhlas již v prvním čtení.

Prosím, aby se slova ujal pan ministr financí Vlastimil Tlustý.

 

Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý Vážený pane předsedající, dámy a pánové, děkuji, že nebylo uplatněno veto, z čehož vnímám, že je chápáno, že tato novela rovněž velmi spěchá, a to proto, že se jedná o prodloužení jistého přechodového režimu, který se týká užívání pozemků, a reagujeme na to, že do konce letošního roku by měl skončit tento zvláštní režim. Vzhledem k tomu, že je evidentní, že v rámci tohoto zvláštního režimu se do této chvíle nepodařilo vyřešit všechny právní úpravy a vztahy, které z toho vznikají, tak tato novela, stručně řečeno, prodlužuje tuto přechodovou dobu, a jde o to, aby nabyla účinnosti co nejrychleji a prodloužení bylo pokud možno bez jakékoliv pauzy.

To je, velmi stručně řečeno, podstata tohoto návrhu, a já předpokládám, že by mohl být schválen všemi přítomnými.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Pavel Hrnčíř.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP