(18.50 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento návrh usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 208, přítomno je 146 poslanců, pro hlasovalo 117, proti 4. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji navrhovateli, zpravodaji. Končím bod číslo 87.

 

Můžeme se pustit do bodu 88. Je to

 

88.
Vládní návrh zákona o přijetí úvěru Českou republikou
od Evropské investiční banky na financování protipovodňových opatření
/sněmovní tisk 33/ - třetí čtení

 

Prosím paní ministryni zemědělství Milenu Vicenovou, aby zaujala místo u stolku zpravodajů, stejně jako zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Petr Rafaj. Návrh na zamítnutí tady nebyl přednesen ani žádné pozměňovací návrhy nebyly. Takže otevírám rozpravu, aby se do ní někdo přihlásil, rozpravu ve třetím čtení, kdy lze pouze navrhovat legislativně technické opravy, gramatické chyby apod. Pokud se nikdo do této rozpravy nehlásí, tak rozpravu ve třetím čtení končím a můžeme hlasovat o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o přijetí úvěru Českou republikou od Evropské investiční banky na financování protipovodňových opatření podle sněmovního tisku 33."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento návrh usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 209, přítomno 146, pro hlasovalo 140, proti žádný. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme s návrhem zákona poměrně rychle vyslovili souhlas.

 

Končím projednávání bodu číslo 88. Děkuji paní ministryni a zpravodaji.

 

Máme tu bod číslo 89

 

89.
Návrh poslanců Libora Ambrozka, Robina Böhnische, Vladimíra Dlouhého,
Jana Látky, Václava Mencla a Ladislava Mlčáka na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 341/2005 Sb., o veřejných výzkumných institucích
/sněmovní tisk 58/ - třetí čtení

 

U stolku zpravodajů už sedí Václav Mencl i Ivan Ohlídal. Pozměňovací návrhy máte rozdány.

Otevírám rozpravu. Kdo se hlásí do rozpravy? Nehlásí se zřejmě nikdo, rozpravu končím. Pozměňovací návrhy nebyly, takže není žádný… Jsou? Pardon, tak prosím, pane poslanče, pane zpravodaji, já vás prosím, abyste nás seznámil s pozměňovacím návrhem, o kterém bychom měli hlasovat.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, byl podán pouze jeden pozměňovací návrh, který byl podán poslancem Petrem Tluchořem, je veden pod bodem A a já tento pozměňovací návrh doporučuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá, takže máme jeden pozměňovací návrh, o kterém bychom měli nejdřív hlasovat. Je někdo jiného názoru? Zdá se, že ne. Tohle je asi jediná věc, se kterou se nyní musíme vypořádat jako pozměňovací návrh, takže o tomto návrhu pana poslance Tluchoře budeme hlasovat nejdřív.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento návrh pana poslance Tluchoře, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 210, přítomno 145 poslanců, pro hlasovalo 125, proti žádný. Tento pozměňovací návrh byl přijat. To je vše.

 

Děkuji zpravodaji a můžeme hlasovat o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Libora Ambrozka, Robina Böhnische, Vladimíra Dlouhého, Jana Látky, Václava Mencla a Ladislava Mlčáka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 341/2005 Sb., o veřejných výzkumných institucích, podle sněmovního tisku 58."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, tento text přijmout a odhlasovat, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 211, je zde v této chvíli přítomno 146 poslanců, pro hlasovalo 141, proti žádný. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji předkladatelům, končím projednávání bodu číslo 89.

 

Vážení kolegové, teď bychom měli postupovat tak, že bychom dalším hlasováním měli vyřadit z programu schůze všechny zprávy, které nám zbývají, to jsou ty, které máme pod bodem 66, 68, 69, 70, 71, 72, 62, 63 a 81. Já vás požádám o hlasování, ve kterém bychom vyřadili z programu schůze všechny tyto body programu, které jsem přečetl.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, vyřadit tyto body z pořadu naší schůze, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 212, přítomno je 146 poslanců, pro hlasovalo 137, proti nikdo. Návrh byl přijat. Body byly vyřazeny.

 

Vážení kolegové, teď ještě prosím vaši pozornost pro poslední bod, který zbývá naší dnešní schůzi, docela zásadní, protože to je senátní návrh ústavního zákona.

 

18.
Senátní návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb.,
Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů
/sněmovní tisk 16/ - prvé čtení

 

Já tady vidím pana senátora Julínka, ten je připraven, stejně tak jako zpravodaj pan poslanec Zdeněk Jičínský. Takže bych oba požádal. Máme tady před sebou změnu ústavního zákona, změnu ústavy, sněmovní tisk 16, jsme v prvém čtení. Jenom připomenu, že jsme ho projednali v úterý 7. listopadu, kdy jsme přerušili tento bod, přerušili jsme ho po ukončení obecné rozpravy. V této fázi se nyní nacházíme a já se zeptám pana senátora i zpravodaje, ale… Takže ještě jednou, požádám pana senátora i pana zpravodaje, aby se vyjádřili nebo aby vystoupili se závěrečným slovem s tím, že jak jsem řekl, rozprava je už za námi. Pravděpodobně nejdřív pan senátor si vezme slovo, takže ho požádám jako prvního. Vás prosím, vážení přátelé, o klid, protože tento bod ještě bude vyžadovat naše plné soustředění. Děkuji.

Prosím, pane senátore, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, jenom několik poznámek. Chtěl bych znovu opakovaně z tohoto místa vyvrátit účelové tvrzení o účelovosti senátního návrhu. Tento návrh vznikal v komisi pro ústavu v Senátu pět let, třikrát tady byl předložen, minule mou osobou, argumenty byly podobné. Vznik senátního návrhu zákona trvá několik měsíců, nelze ho tedy ani technicky načasovat na nějakou krizi, které nastala ve Sněmovně. Prosím vás, ty argumenty, které tady byly uváděny, nemůžete nikdy brát vážně.

Jenom krátkou poznámku ke kvoru, které tady bylo kritizováno, a k přípravě tohoto senátního návrhu. Práce v komisi probíhala s odborníky na ústavní právo. Je to solidně prodiskutovaný návrh a to kvorum je výsledkem tohoto jednání. Tam působí společně tři podmínky a kvorum 101. Samozřejmě zároveň působí i velmi silný sebezáchovný instinkt poslanců zůstat ve Sněmovně, tzn. s tím se dá taky kalkulovat. Nicméně jestliže Sněmovna nalezne ústavní většinu, může už měnit ústavu. Proto tady bylo prosté kvorum.

Zároveň chci deklarovat, že tak jak znám situaci v Senátu, Senát bude eventuální pozměnění tohoto kvora respektovat a bude respektovat vůli Sněmovny, že se chce rozpouštět vyšším kvorem. To jsem chtěl sdělit této slovutné komoře. Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP