(19.00 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pan poslanec Křeček se hlásí o slovo. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Paní předsedající, kolegové a kolegyně, ono to má ještě jeden rozměr, který je tady zmiňován trošku okrajově. Jestli je ten návrh dobrý, nebo špatný, to je věc jiná, ten můžeme samozřejmě v tom druhém čtení opravdu opravit. Ale otázka je, jestli vůbec máme měnit ústavu. Ten problém je v tom, že my k těm zákonům přistupujeme velice volně, nějaká obecná vázanost s právním řádem, to tady, v České republice, moc není. Ty zákony běžně obcházíme. Je vyčítáno parlamentu, že zákony mění jak na běžícím páse. Shledáváme to dobrým. Ale my už také přistupujeme i k té ústavě. Je celá řada zemí, kde by takovýto postup nikoho ani nenapadl, natož aby jej realizoval. Prostě mírnix týrnix změnit jedno ustanovení zákona, jelikož se zdá, že v této chvíli jsme v nějakém patu… No to prostě možné není. A je otázka, jestli se chceme touto cestou vydat.

Ta ústava samozřejmě má řadu nedostatků. Já si myslím, že ještě mnohem horší je ale to, že nejen že ta ústava nemá žádné termíny, že má..., ale že my jsme ani za těch sedmnáct let po tom listopadu nevytvořili žádné povědomí o tom, jak se s tou ústavou bude zacházet. Jednou byl předsedou Poslanecké sněmovny představitel vládní strany, podruhé byl předsedou Poslanecké sněmovny představitel opozice. My v tom nemáme jasno. Čili my se na tohle... Nejen že to není v ústavě, ale ani jsme nevytvořili žádný daný systém.

Tady bylo hovořeno o tom, že máme zakopávat příkopy a že máme hledat nějaký rozum. Ale vystoupí předseda vlády jen proto, aby napadl poslance Jičínského a aby nám sdělil, proč nedůvěřuje poslanci Zaorálkovi. To je jediné vystoupení předsedy vlády, které jsme od něj dneska slyšeli. Takhle chceme hledat většinu? Takhle chceme zakopávat příkopy? Já se domnívám, že toto cesta není.

Pan kolega Bursík říkal, že jednou budeme rádi, že máme institut, který nám umožní, až nebude zvolen… No, jestliže se tady nenajde většina ke zvolení předsedy Sněmovny, no tak jak by se pak našla většina k ústavnímu zákonu, abychom se rozešli? To je přece protimluv. My bychom se tady měli snažit udělat nějakou většinu k nějakému rozumnému nakládání, ale takovýmto způsobem, domnívám se, že tudy rozhodně cesta nevede. Salámové změny zákonů jsou chybné u zákonů, ale salámové změny ústavy jsou cesta do pekla. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Stanislavu Křečkovi. Byl posledním přihlášeným do rozpravy.

Oznamuji, že vzhledem k tomu, že už je po devatenácté hodině, nemůžeme dokončit projednávání tohoto zákona a hlasovat o něm. Tedy zítra ráno se domluvíme v té první půlhodině v procedurálních návrzích, na které místo naší schůze zařadíme tento bod, tak aby mohl být doprojednán.

Já se ještě zeptám, abych mohla ukončit rozpravu, zda se do ní ještě někdo hlásí. Dojedeme teď rozpravu, pak přeruším projednávání tohoto bodu, poté tedy zítra zařadíme na příslušné místo. Nikdo se nehlásí. Končím tedy obecnou rozpravu. Přerušuji projednávání tohoto bodu. A zítra se domluvíme, kdy zařadíme jeho doprojednání.

Přeji vám příjemný večer, budeme pokračovat zítra pevně zařazenými body, kterými je blok voleb.

 

(Jednání skončilo v 19.04 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP