(11.10 hodin)
(pokračuje Říman)

Jestliže je to dneska nějakých 0,8 % podpořených subjektů, tak v těch dalších letech to možná bude 1 %, 1,5 %, možná 2 %, nevím, ale rozhodně to vždycky bude marginální část celkového počtu podnikající veřejnosti.

Samozřejmě, že liberální ekonom si musí položit otázku, do jaké míry je to produktivní, když jsou vytahovány některé podnikatelské subjekty a jsou jim poskytovány tímto způsobem selektivní výhody. Proto v tom operačním programu Podnikání a inovace na rok 2007 až 2013 jsme se snažili zvýraznit investice do infrastrukturních projektů, které jsou přece jenom z tohoto pohledu neutrální.

Já osobně se přiznám, že více věřím nikoliv selektivním, ale všeobecným podmínkám, to znamená vytváření příznivého prostředí pro podnikání. A v tomto smyslu se přihlašuji a budu podporovat opatření, která jsou v materiálu uvedena rovněž, a to na straně 34 v kapitole Záměry v podpoře malého a středního podnikání v letech 2007 až 2013, jako například posuzování dopadu navrhované legislativní změny na malé a střední podnikatele jako nedílná součást legislativního procesu, nebo snižování daňového a dalšího finančního zatížení podnikatelů, nebo zavedení povinnosti měřit administrativní zátěž podnikatelů, nebo snížení administrativní zátěže atd.

Závěrem k těmto bohulibým cílům jenom podotknu, že je škoda, že vláda, která tyto cíle svým usnesením v květnu 2005 schválila, se jimi neřídila již dříve.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal hospodářský výbor, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 10/1. Poprosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru poslanec Jaroslav Plachý, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, hospodářský výbor projednal Zprávu o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2005 na své schůzi dne 27. září a přijal usnesení, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí Zprávu o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2005.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se hlásí pan zpravodaj. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, nejprve bych chtěl poděkovat Ministerstvu průmyslu a obchodu za kvalitní, úplné a přehledné zpracování zprávy.

Bohužel, jako každoročně Ministerstvo zemědělství České republiky nedoplnilo zprávu o podporu malého a středního podnikání poskytovanou jeho prostřednictvím, ačkoliv o to Sněmovna žádala vládu již v roce 1999 a ačkoliv objem těchto podpor je srovnatelný s objemem podpor poskytovaných prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu.

Dámy a pánové, mohu-li stručně zhodnotit vývoj malého a středního podnikání v roce 2005, pak musím konstatovat, že to zdaleka se sektorem malého a středního podnikání nebylo nikterak růžové. Sektor malého a středního podnikání v některých absolutních ukazatelích, jako například v počtu malých a středních podniků a počtu zaměstnanců, stagnuje od roku 2003. V dalších absolutních ukazatelích, jako je výkon a přidaná hodnota, mírně rostl. Bohužel v podílových ukazatelích ve vazbě na velkokapitál, ať už se to týká počtu zaměstnanců, výkonů, účetní přidané hodnoty nebo hrubého domácího produktu, vykazuje sektor malého a středního podnikání od roku 1997 stagnaci.

Lze tedy konstatovat, že malé a střední podnikání osm let vlády levice díky své životaschopnosti dokázalo přežít. Počínaje však Špidlou nelze hovořit o podpoře malého a středního podnikání. Připomenu násilný přechod na podvojné účetnictví a s tím spojený nárůst nákladů na vedení účetnictví a dodanění zásob, podstatný nárůst zdravotního a sociálního pojištění, obrovské navýšení minimální mzdy, zavedení minimální daně z příjmů bez ohledu na zisk či ztrátu, skokové navýšení ceny energie, ačkoliv stát je majoritním vlastníkem ČEZ, skokové navýšení spotřební daně z nafty a v poslední době zatím, zdá se, odložené placení nemocenské zaměstnavatelem prvních čtrnáct dnů a takzvané registrační pokladny. Levicové vlády ústy sice deklarovaly podporu malému a střednímu podnikání, ale svými činy dokazovaly opak. Asi proto, že sektor malého a středního podnikání nepatří mezi kmenové voliče levice.

Dámy a pánové, jak pomoci malému a střednímu podnikání, aby jeho význam stabilizátoru každé ekonomiky konečně začal růst a aby se mu začalo blýskat na lepší časy? Jsem přesvědčen, že je nezbytně nutné přejít od individuální podpory jednotlivých subjektů, na kterou, jak zde zmínil pan ministr, dosáhlo v roce 2005 pouhých osm promile ekonomicky aktivních subjektů, na plošnou podporu investic, a to nejlépe v daňové oblasti. Bude-li mít každý malý a střední podnik možnost investovat své těžce vydělané peníze bez daně z příjmů, bude se celý sektor malého a středního podnikání velmi rychle, velmi dynamicky rozvíjet.

Bohužel volby dopadly, jak dopadly, a i když naděje umírá poslední, nelze se domnívat, že se při daném složení Sněmovny podaří provést jakoukoliv daňovou reformu. Proto vítám iniciativu ministra průmyslu a obchodu Martina Římana na snížení prahové hodnoty pro získání investičních pobídek ze 200 milionů korun na 100, i když malé a střední podnikání by lépe dosáhlo na 50 milionů korun, což je mimochodem částka, kterou slíbil při svém nástupu exministr Urban, ale na kterou jaksi zapomněl.

Dámy a pánové, malé a střední podnikání přežilo osm let vlády sociální demokracie. Dovolte mi proto vyslovit své osobní přesvědčení, že malé a střední podnikání přežije už všechno. Když už mu tedy nemůžeme účinně pomoci, neházejme mu alespoň klacky pod nohy. Děkuji. (Tleskají poslanci v pravé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče.

Já bych poprosil pana poslance Ratha a pana poslance Dolejše, aby se na nás neotáčeli zády.

Přihlášky do rozpravy písemné žádné nemám, ale z místa se přihlásil pan poslanec Urban. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Pane předsedo, vážená vládo, kolegyně, kolegové, já jsem myslel, že nebudu vystupovat, nebudu reagovat na poměrně korektní vystoupení Martina Římana, ale to, co tady proběhlo poté, tak mě samozřejmě z lavice vyvolalo, protože to nebylo nic jiného než nějaký ideologický - nevím, jaké slovo použít, abych nepoužíval nějaké hrubosti, prostě byla to předpojatost velkého rozměru a nemá to nic společného s realitou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP