(9.10 hodin)
(pokračuje Talmanová)

První byl návrh pana poslance Kováčika na zařazení nového bodu s názvem Návrh na změnu zřízení stálých komisí Poslanecké sněmovny. Pan poslanec Kováčik si přeje, aby tento byl ještě předřazen těm pevně zařazeným bodům, tak jak jsme je určili pro dnešní jednání.

Požádám vás v hlasování pořadové číslo 81, které tímto zahajuji, abyste se vyjádřili, jestli s tímto návrhem souhlasíte, stisknutím tlačítka a zvednutím ruky. Kdo je proti, prosím?

V hlasování pořadové číslo 81 z přítomných 120 se pro tento návrh vyslovili 104 poslanci, proti byl 1 poslanec. Tento návrh byl přijat, a budeme tedy zahajovat dnešní jednání tímto nově zařazeným bodem.

 

Dalším návrhem na změnu našeho programu byl návrh paní poslankyně Kateřiny Jacques vyplývající z toho, že sněmovní tisk 19 byl již projednán příslušným výborem. Paní poslankyně si přeje proto zařadit druhé čtení sněmovního tisku číslo 19 na dnešní jednání po pevně zařazených bodech, to znamená jako sedmý bod dnešního dopoledního jednání, a třetí čtení potom na konec bloku třetích čtení.

 

Takže já vás opět poprosím, abychom se v následujícím hlasování vyjádřili k tomu, jestli se budeme zabývati dnes druhým čtením sněmovního tisku 19 a na konci bloku třetích čtení posléze jeho třetím čtením.

Zahajuji hlasování číslo 82 a táži se vás, kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti, prosím? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 82 se z přítomných 128 poslanců pro vyslovili 102 poslanci, proti byl 1, takže i tento návrh byl přijat.

 

Dalším navrhujícím rozšířit náš program byl pan kolega Rafaj a chce svůj návrh ještě upřesnit.

 

Poslanec Petr Rafaj: Vážení kolegové, já se omlouvám, já bych chtěl svůj návrh upřesnit, aby sněmovní tisk číslo 33 byl zařazen na středu 8. 11. na konec třetích čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, děkuji vám. Takže myslím, že nemusím opakovat. Třetí čtení sněmovního tisku číslo 33 - úvěr Evropské investiční banky, středa 8. 11., na konec třetích čtení.

Kdo prosím s tímto návrhem souhlasí, nechť v hlasování, které tímto zahajuji, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti, prosím?

V hlasování pořadové číslo 83 se z přítomných 129 poslanců pro tento návrh vyslovilo 109, proti nebyl nikdo, takže i tento návrh byl přijat.

 

Tím jsme ukončili změny dnešního i následného programu jednání Poslanecké sněmovny a můžeme se tedy věnovat pevně zařazeným bodům.

 

Prvním bodem je tedy nový bod

 

85.
Návrh na změnu usnesení č. 42 ze dne 24.října,
jímž Poslanecká sněmovna zřídila stálé komise Poslanecké sněmovny,
stanovila počet členů a způsob jejich ustavení nebo volby

 

Já poprosím pana poslance Kováčika, aby se jako navrhovatel ujal slova.

Ještě se omlouvám - pan poslanec Tluchoř má náhradní kartu číslo 29.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, paní a pánové, abychom chod dnešního poněkud zkráceného volebního dne neprodlužovali, odvolávám se na zdůvodnění zařazení toho bodu a nebudu je již opakovat. Přednesu rovnou návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky 1. již zřízenou stálou komisi pro rodinu a rovné příležitosti přejmenovává na stálou komisi pro rodinu a 2. zřizuje stálou komisi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pro rovné příležitosti v počtu 12 členů.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Takže o tomto návrhu usnesení, předpokládám, můžeme hlasovat.

 

Dámy a pánové, já vás poprosím v hlasování pořadové číslo 84, které zahajuji, abyste se vyjádřili stisknutím tlačítka a zvednutím ruky, zda souhlasíte s tímto návrhem. Kdo je prosím proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 84 se z přítomných 132 poslanců pro vyslovilo 111, proti byl 1. Tento návrh byl přijat.

 

Můžeme tedy přistoupit k dalšímu bodu našeho dnešního jednání, a to je bod 80.

Á, pardon, pan poslanec Tluchoř se hlásí, předpokládám jako předseda volební komise. Má slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, tentokrát jako předseda volební komise.

Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, jednak vám přeji krásné dobré ráno a dovolte, abych v návaznosti na změny v ustavení komisí prodloužil lhůtu pro návrh na volbu členů stálých komisí Poslanecké sněmovny a návrh na volbu poslanců do stálých delegací Parlamentu do meziparlamentních organizací do středy 1. 11. do 16 hodin.

Zároveň na žádost pana předsedy Kováčika si dovoluji ještě otevřít lhůtu na návrh na volbu členů dozorčí rady Státního fondu rozvoje bydlení do dneška 27. 10. do 16 hodin. Děkuji pěkně.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. O tomto návrhu nemusíme hlasovat. Můžeme tedy přistoupit k projednávání dalšího pevně zařazeného bodu, bodu číslo 80, kterým je

 

79.
Rozhodnutí vlády o vyslání kontingentu Armády České republiky k zajištění
bezpečnosti summitu Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO) v Rize
/sněmovní tisk 69/

 

Tento materiál by měl uvést ministr obrany pan Jiří Šedivý. Ano, je přítomen. Děkuji vám, pane ministře. Ujměte se prosím slova.

 

Ministr obrany ČR Jiří Šedivý Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, Severoatlantická aliance na základě žádosti Lotyšské republiky a závěru odborných konzultací mezi členskými zeměmi schválila vyslání mnohonárodního úkolového uskupení sil NATO k zajištění bezpečného průběhu jednání hlav států a vlád na listopadovém summitu NATO v Rize. Primárním úkolem tohoto uskupení bude podpora Lotyšské republice v oblasti komunikačních a informačních systémů, námořní a letecké asistence, technické bezpečnosti, zdravotnického zabezpečení, chemické, biologické, radiologické, jaderné ochrany, a to vše v úzké součinnosti s hostitelskou zemí.

Vláda v návaznosti na uvedené alianční rozhodnutí schválila svým usnesením ze dne 4. října 2006 číslo 1115 vyslání kontingentu Armády České republiky k zajištění bezpečnosti summitu NATO v Rize, a to ve dnech 21. listopadu až 4. prosince 2006, a to v celkovém počtu do 27 osob. Kontingent AČR bude jako součást mnohonárodního úkolového uskupení NATO provádět radiační a chemický průzkum, detekci a analýzu otravných látek, odběry vzorků a v případě použití zbraní hromadného ničení provede dekontaminaci osob, techniky a terénu. Kontingent bude rovněž zabezpečovat provádění první pomoci.

Finanční náklady spojené s působením kontingentu budou hrazeny z prostředků rozpočtu kapitoly Ministerstva obrany na rok 2006.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP