(12.10 hodin)
(pokračuje Exner)

V dodatkové úmluvě o vzájemné právní pomoci v trestních věcech bych byl velmi rád, kdyby bylo možné buď hned, anebo v průběhu druhého čtení vysvětlit pojetí odstavce 3 v novém článku 7. On je tedy přesnou kopií článku 9 odst. 2b v dohodě mezi Evropskou unií a Spojenými státy americkými, ale zdá se mi, že text je natolik komplikovaný, že to, jaká omezení mohou a nemohou být uložena v souvislosti s ochranou osobních údajů, z toho bezprostředně nevyplývá.

Pokud jde o dokumenty mezi Evropskou unií a Spojenými státy americkými a jejich uplatnění v České republice, byl zvolen postup promítnutí do zvláštních smluv. O této otázce jsme diskutovali v minulém volebním období a zdá se, že praxe v tomto směru se už pomalu ustaluje. V dohodě o vydávání upozorňuji na vysvětlivky, které výslovně stanoví, že se netýká závazků států, které jsou stranami Římského statutu Mezinárodního trestního soudu, ani Spojených států amerických. Spojené státy americké si tedy pohlídaly i tuto možnost, která jinak právě v souvislosti se římským statutem je otázkou velmi diskutovanou. V současné době ovšem ani Česká republika není stranou tohoto statutu.

Doporučuji podpořit postup do výboru. Opět nevím, o čem rozhodl organizační výbor, ale každopádně kromě výboru zahraničního navrhuji, aby ratifikaci smluv projednal také výbor ústavněprávní, protože se jasně týká jeho problematiky.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Václavu Exnerovi. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Pokud ne, tak obecnou rozpravu… Pan poslanec Zdeněk Jičínský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedající, jenom i já se chci připojit k návrhu kolegy Exnera a doporučit, aby návrhy byly přikázány výboru ústavněprávnímu vedle zahraničního, což doporučuje organizační výbor.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, děkuji. Obecná rozprava je ukončena a přistoupíme k hlasování o přikázání.

 

Organizační výbor, jak už bylo řečeno, navrhuje přikázat k projednání zahraničnímu výboru.

O tom rozhodneme v hlasování pořadové číslo 47. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 136 poslanců, pro bylo 109, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Exner s podporou pana zpravodaje Jičínského navrhují přikázat návrh k projednání ústavněprávnímu výboru. (Zahájeno hlasování číslo 48.) Já prohlašuji toto hlasování za zmatečné a odhlásím vás všechny, poprosím o novou registraci.

 

A budeme hlasovat o přikázání ústavněprávnímu výboru v hlasování pořadové číslo 49, které jsem zahájil. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 112 poslanců, pro bylo 95, proti 10. Tento návrh byl také přijat a já končím prvé čtení této předlohy.

 

Budeme se nyní věnovat bodu číslo

 

33.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Smlouva mezi vládou České republiky a vládou Jordánského hášimovského
království o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru
daní z příjmu, která byla podepsána v Ammánu dne 10. dubna 2006
/sněmovní tisk 38/ - prvé čtení

 

Předložený návrh uvede ministr financí Vlastimil Tlustý.

 

Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, Smlouva o zamezení dvojímu zdanění mezi Českou republikou a Jordánským hášimovským královstvím je novou smlouvou, která reaguje na rozvoj hospodářských vztahů mezi ČR a tímto královstvím. Je sjednána na základě vzorových modelů vypracovaných v rámci OECD a OSN a má stejně jako všechny tyto smlouvy podpořit vzájemné hospodářské a obchodní vztahy, a proto i tuto smlouvu doporučuji Poslanecké sněmovně ke schválení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vlastimilu Tlustému. Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že pan poslanec Karel Šplíchal je řádně omluven, po dohodě by Sněmovna měla rozhodnout o tom, že ho ve funkci zpravodaje zastoupí pro prvé čtení pan poslanec Hamáček.

 

Rozhodneme o tom v hlasování pořadové číslo 50. Kdo souhlasí se změnou zpravodaje, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 117 poslanců, 102 bylo pro, nikdo proti. Výměna byla potvrzena.

 

A já prosím, aby se povinností zpravodaje pro prvé čtení ujal pan poslanec Hamáček.

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, dámy a pánové, já bych chtěl omluvit kolegu Šplíchala, který je nemocen, a děkuji vám za důvěru, že ho mohu v této roli zpravodaje zastoupit.

Já bych řekl, že nemám, co dodat k vyčerpávajícímu úvodu pana ministra, a rovněž doporučuji propustit tuto smlouvu do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Dámy a pánové, dříve než otevřu rozpravu, což samozřejmě učiním, chci avizovat, že dalšími projednávanými body bude bod 53, 54 atd., kde jsou hlavními aktéry, aspoň podle mých podkladů, pan poslanec Miloš Melčák, Pavel Suchánek, Vladimír Koníček a Vlastimil Tlustý. Věřím, že pan ministr tady je a poslanci že se nachystají.

V tuto chvíli otevírám obecnou rozpravu k projednávanému bodu, sněmovnímu tisku 38. Přihlášky do rozpravy nemám, takže rozpravu končím a rozhodneme o návrhu na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru a další návrhy nevidím.

 

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 51, které jsem zahájil, o přikázání zahraničnímu výboru. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 122 poslanců, 106 bylo pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Končím projednávání bodu s díky panu ministrovi a panu zpravodaji.

 

Pustíme se do bodu

 

53.
Informace o podpořeném financování za rok 2005
/sněmovní tisk 2/

 

Informace byla předložena hospodářskému výboru a rozpočtovému výboru. Rozpočtový výbor ji projednal a usnesení máme rozdána jako sněmovní tisky 2/1, resp. 2/2.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP