(12.00 hodin)
(pokračuje Nečas)

Jedním z klíčových opatření nového systému nemocenského pojištění je, aby místo nemocenského hrazeného z prostředků státního rozpočtu poskytovali zaměstnavatelé ze svých prostředků v období prvních 14 dnů dočasné pracovní neschopnosti náhradu mzdy. Jako kompenzace za poskytování této náhrady mzdy byla zaměstnavatelům v zákoně o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti snížena sazba pojistného na nemocenské pojištění z 3,3 % na 1,4 %. Tato změna v sazbě pojistného je přitom jednou z příčin finanční náročnosti tohoto nového systému, což se plně projevilo již při sestavování rozpočtu na rok 2007 minulou vládou. A to již vůbec nemluvě o dopadu zavedení tohoto zákona především na sektor malého a středního podnikání.

Ve snaze snížit značný rozpočtový deficit byla Poslanecké sněmovně předložena novela zákona o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, která odkládá zavedení snížení sazby pojistného odváděného zaměstnavateli na nemocenské pojištění a zavádí postupný přechod na cílovou sazbu. - Mimochodem, ex post je to uznání od bývalé vlády, že prosazením tohoto zákona neudělala dobře a že minimálně tento zákon byl přijat velmi předčasně a nepřipraveně, mimo jiné zcela zjevně nebral v úvahu rozpočtové dopady.

V této novele se navrhuje, aby u zaměstnavatelů platila v roce 2007 dosavadní sazba 3,3 % s tím, že zaměstnavatelům bude plně refundována náhrada mzdy, kterou budou vyplácet zaměstnancům za prvních 14 dnů pracovní neschopnosti, a aby v roce 2008 platila sazba 2,3 % s tím, že bude refundována polovina této náhrady. Od roku 2009 by podle tohoto předloženého návrhu pak platil stav, který byl letos schválen s účinností od roku 2007, tj. aby zaměstnavatelé vypláceli na náhradu mzdy za prvních 14 dnů pracovní neschopnosti bez refundace a sazba pojistného byla snížena na 1,4 %.

Navrhovanými opatřeními se má bilance příjmů a výdajů nemocenského pojištění zlepšit v roce 2007 o 8,4 miliardy korun a v roce 2008 o 4 miliardy korun. V roce 2007 budou podle návrhu zákona příjmy z pojistného na nemocenské pojištění o 4,3 miliardy korun vyšší než výdaje na dávky nemocenského pojištění a refundovanou náhradu mzdy.

Další navrhovanou změnou je vypuštění úpravy, která měla umožnit zaměstnavatelům zaměstnávajícím méně než 26 zaměstnanců přihlásit se vždy na jeden rok do zvláštního systému se zachováním dosavadní sazby pojistného, ale s refundací poloviny vyplácené náhrady mzdy. Předkladatel návrhu zákona, to znamená jeho autor, to je bývalá vláda v čele s ČSSD, tento systém ještě před jeho účinností vyhodnotila jako nadbytečný.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přestože na předložený návrh zákona lze mít jistě různý náhled, doporučuji, aby Poslanecká sněmovna postoupila návrh zákona do druhého čtení a aby byla tak dána možnost návrh zákona důkladně posoudit, zejména v příslušných výborech, a samozřejmě připravit různé pozměňovací návrhy. Chci předeslat, že s touto úpravou, tak jak byla předložena, se současná vláda neztotožňuje. Nadále trvá na svém stanovisku, které vyjádřili poslanci ODS v minulém volebním období svým hlasováním, že tento zákon je špatný nejenom pro státní rozpočet, ale především pro sektor malého a středního podnikání. A samozřejmě tato vláda si jak prostřednictvím svých poslanců, tak přímo prostřednictvím vlády vyhrazuje své právo připravit případně pozměňovací návrhy, případně dokonce celé nové novely tohoto zákona, které by umožnily tento zákon buď zrušit, anebo úplně odsunout jeho platnost o několik let.

Ale znovu opakuji: považujeme za pozitivní, že bylo toto téma otevřeno, že tato věc bude znovu diskutována, a proto doporučuji, aby tento návrh byl postoupen dál. Současně také s ohledem na závažnost návrhu zákona a časový tlak a bezprostřední souvislost s návrhem státního rozpočtu pro rok 2007 avizuji, že v rozpravě navrhnu zkrácení lhůty pro projednávání návrhu zákona ve výborech.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane místopředsedo vlády. Nyní žádám zpravodajku paní poslankyni Alenu Páralovou, aby se ujala své zpravodajské zprávy. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, projednáváme vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. Návrh zákona úzce souvisí se zákonem o nemocenském pojištění, který byl v minulém volebním období projednán jako sněmovní tisk č. 1005, a doprovodný zákon pod č. tisku 1006. Vládní návrh zákona o nemocenském pojištění byl přijat Poslaneckou sněmovnou dne 3. dubna 2006 s účinností od 1. ledna 2007, a to i přesto, že byl Sněmovně vrácen nejprve Senátem a posléze i prezidentem republiky.

Zopakujme si, co přinesl tento vládní zákon o nemocenském pojištění přijatý na sklonku minulého volebního období Sněmovny. Nastolil zásadní změnu režimu ve vyplácení nemocenské. Prvních 14 dnů nemoci platí zaměstnavatel zaměstnanci místo nemocenské náhradu mzdy podle zákoníku práce. Tato náhrada mzdy může být předmětem kolektivního vyjednávání. Zvýšené výdaje zaměstnavatele jsou kompenzovány snížením sazby pojistného o 1,9 % vyměřovacího základu. Celková sazba se tedy sníží ze současné hodnoty 4,4 % na 2,5 % vyměřovacího základu. Od patnáctého dne nemoci pak vyplácí nemocnému zaměstnanci nemocenskou stát.

Zákon o nemocenském pojištění má vstoupit v účinnost 1. ledna 2007. Zákon tedy ještě nevstoupil v účinnost, a již projednáváme jeho první novelu. Vláda Jiřího Paroubka schválila právě projednávanou novelu v srpnu letošního roku.

Vláda nově navrhuje postupně uplatnit tři různé režimy vyplácení nemocenské. Jiné v roce 2007, jiné v roce 2008 a opět jiné v roce 2009, takže by dopady zákona měly postupně nabíhat, a to následujícím způsobem. V roce 2007 ponechat stejnou výši sazby pojistného jako v současné době s tím, že bude zaměstnavatelům plně kompenzována vyplacená náhrady mzdy, v roce 2008 snížit sazbu pojistného o jeden procentní bod, tedy z 3,3 % na 2,3 % z vyměřovacího základu, a zaměstnavatelům refundovat polovinu výdajů na vyplacenou náhradu mzdy. V roce 2009 snížit sazbu pojistného na 1,4 % a nerefundovat zaměstnavatelům výdaje na náhradu mzdy. Vláda zdůvodňuje novelu negativním dopadem zákona o nemocenském pojištění na státní rozpočet. Vláda se domnívá, že navržená změna nemá zásadní vliv na zvýšení administrativy zaměstnavatelů, s čímž se dá velmi úspěšně polemizovat.

Děkuji vám za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP