(9.10 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Jednací řád a jiné zákony ukládají různým osobám povinnost přítomnosti při jednání Poslanecké sněmovny. Pro mě to teď prozatím znamená, že bych byl rád, aby tak jako v minulém, předminulém a dalších volebních obdobích nejrůznější opoziční či koaliční strany trvaly na tom a vzájemně se dohadovaly, kdo tady má sedět, i v tomto volebním období, pokud je to jenom trochu možné, tady seděli ministři, aby i v tomto volebním období, pokud je to jenom trochu možné - vzpomínám si například na pana místopředsedu vlády Škromacha, který tady seděl neustále - alespoň místopředseda vlády Nečas či jiný pověřený místopředseda vlády, pokud bude mít vláda další místopředsedy, tady seděli minimálně také.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu ČSSD. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já vám přeji dobré ráno. Nezbývá mi, než navázat na slova předřečníka. Již ve středu při odpoledním jednání nebyl přítomen na schůzi Sněmovny ani premiér, ani vicepremiér. Protože byl všeobecný zájem na tom, aby středeční jednání bylo úspěšné, nechtěli jsme dělat to, co nám v minulém období opakovaně dělala Občanská demokratická strana. V tuto chvíli ovšem, protože není přítomen premiér, ten je omluven, ale není přítomen ani vicepremiér, navrhuji přerušení jednání Sněmovny do doby, než se místopředseda vlády dostaví a naplní tak usnesení Sněmovny, které jsme sami přijali, to znamená, že při schůzi Sněmovny budou přítomni členové vlády a premiér, nebo alespoň vicepremiér.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil zastupující předseda ODS. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Děkuji, pane předsedo. Já nechci vyvolávat žádné šarvátky. Respektuji to, že buď premiér, nebo jeden z vicepremiérů, v našem případě jediný vicepremiér, má být přítomen. Pan premiér je omluven, pan vicepremiér je na cestě. Pokud bude Sněmovna mít pocit, že nemůže doprojednat zbytek 2. schůze, nechť tak učiní, protože si myslím, že to, co je daleko podstatnější, je 3. schůze, která začne po skončení této 2. schůze. Nepovažuji za formalitu žádnou schůzi, nicméně si myslím, že konec této 2. schůze má spíše charakter organizačně technický.

Prosím vás, zvažte to, ale pokud budete chtít pauzu, tak pauza nastane a počkáme do doby, než přijede vicepremiér.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji. Vidím, že se ještě hlásí předseda klubu ČSSD. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Vaším prostřednictvím, pane předsedo: Já bych byl velmi rád, aby si pan zastupující předseda klubu ODS vzpomněl, co se tady dělo v minulém volebním období. Projednávali jsme méně významné body, než máme na programu k dokončení 2. schůze a 3. schůze, a přesto velmi striktně vyžadovala Občanská demokratická strana účast premiéra nebo vicepremiéra.

Je to o principech. Jestliže jsme přijali usnesení Sněmovny, a přijali jsme je velkým počtem hlasů, i hlasů vašich poslanců, tak předpokládám, že budeme všichni tato usnesení respektovat, tedy i Občanská demokratická strana. Žádám, aby schůze byla přerušena a aby se dostavil alespoň pan vicepremiér Nečas. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře. Děkuji. Vyhlašuji pětiminutovou přestávku. Budeme pokračovat v 9.20 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 9.16 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP