(13.20 hodin)
(pokračuje Filip)

Co ale musím říci k jednání. Jsem přesvědčen, že ono vytvoření prostředí, kdy je jaksi takzvaný pat a mluví se o něm, a nejedná se o řešení takové situace, mi připadá nesprávné. Řekl jsem, že jsme připraveni na jednání, a na každé jednání, na které jsme byli pozváni, ať stávajícím předsedajícím, který má právo řídit ustavující schůzi až do zvolení předsedy Sněmovny, tak předsedou klubu nejsilnější politické strany.

Co chci říci. V téměř ústavní krizi v roce 2003 v době, kdy byla opravdu složitá situace, klub KSČM způsobil, že prezidentem republiky byl zvolen pan Václav Klaus. Nakonec to není nic, co nebylo v československé a později v České republice neobvyklé. O tom rozhodovali naši předchůdci za první republiky, o tom rozhodli po roce 1989 i u Václava Havla a nakonec tomu tak bylo i v roce 2003.

To, abychom způsobili, že bude zvolen předsedou Poslanecké sněmovny zástupce Občanské demokratické strany, momentálně nechceme. Nikoliv pouze proto, co tady říkal pan kolega profesor Jičínský, ale kvůli tomu, že si myslíme, že jiná kultura jednání by byla vhodná, a proto klub KSČM v této první volbě, ať v prvém nebo ve druhém kole, navrženou kandidátku Občanské demokratické strany volit a podporovat nebude.

A to říkám i s tím, že jsem s kolegyní Němcovou čtyři roky spolupracoval. Znám jak její kvality, tak její slabá místa, a myslím si, že mám právo říci, že tento návrh velmi výrazným způsobem zablokoval další možná jednání, která v Poslanecké sněmovně mohla už probíhat delší dobu. A proto nesouhlasím s tím, co řekl z tohoto místa kolega Topolánek, že jenom jedna nebo dvě politické strany blokují jednání o ustavení Poslanecké sněmovny. Není tomu tak.

Ona velkorysost náleží právě vítězi. Pokud se ODS nominuje do role vítěze voleb, a pravice že volby vyhrála, znovu opakuji, že volební výsledek je trochu jiný. Bavme se o tom, jestli je důležité, aby byl velkorysý ten, kdo ztratil, nebo ten, kdo dostal mandáty navíc. Myslím si a opakuji, že velkorysý vítěz získává víc než ten, který nejedná.

Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Teď prosím pana poslance Václava Exnera. Ještě se přihlásil pan poslanec Hojda, jak jsem zaregistroval. Nyní prosím, pan poslanec Exner. (Z galerie mluví jedna z návštěvnic.) Promiňte, ale nelze takto vystupovat ve Sněmovně.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedající, členové vlády, dámy a pánové, v úvodním vystoupení předsedy volební komise mě zaujala slova - omlouvám se, jestli je nebudu citovat úplně přesně. (Řeč návštěvnice na galerii pokračuje.)

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Je mi líto. Prosím, aby Sněmovna mohla pokračovat, aby to bylo zajištěno. Prosím, abyste umožnili Sněmovně, aby mohla normálně pokračovat. Toto nemůžeme samozřejmě takto řešit. Děkuji za pochopení.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Tedy ještě jednou. V úvodním vystoupení… (Na galerii je stále neklid. Návštěvnice je vyváděna.)

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Jestli dovolíte, přeruším na deset minut jednání Sněmovny, než se situace uklidní. Děkuji vám za pochopení. Za deset minut budeme pokračovat, ve 13.35.

 

(Jednání přerušeno ve 13.25 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP