(12.50 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Poslední poznámka nebo výhrada pana kolegy Jičínského. Údajně předseda výboru pro obranu a bezpečnost pan Vidím ovlivnil průběh voleb.

To je veliká manipulace s fakty a snaha zastřít podstatu této kauzy. Pan kolega Vidím nic neovlivnil. Každý předseda výboru pro obranu a bezpečnost v minulosti i v budoucnosti by musel umožnit řediteli významné policejní služby, a sice Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, vystoupení před poslanci. Umíte si někdo představit, že by mohl existovat předseda takovéhoto výboru, který by neumožnil řediteli této služby, aby nepřednesl svou zprávu? Já si to představit neumím.

A co se týče onoho vámi často zmiňovaného časování událostí v této kauze. To časování jste si, dámy a pánové, rozhodli vy, sociální demokraté. Váš sociálně demokratický ministr vnitra řídící inspekci ministra vnitra totiž dopustil, aby několik týdnů před těmito událostmi byly zabaveny spisy, počítače a dokumenty špičkovým policistům právě tohoto významného policejního úřadu, a to pod záminkou vyšetřování nesrovnalostí v jejich cesťácích. Považujete za přiměřené zabavit dokumentaci ve vyšetřování závažné trestné činnosti proto, že existuje podezření oné inspekce ministra vnitra, že je něco špatně v cesťácích příslušných policistů a policejních důstojníků? Dva roky zpátky, jsem tady doplňován (posl. Ivanem Langerem). Opravdu tomu chcete věřit? Opravdu chcete veřejnosti říkat, že to bylo kvůli těm cesťákům? Kdo vás nutil, abyste s touto hloupou záminkou vtrhli do kanceláří těchto policistů? Nikdo. Tak proč se divíte, že reagovali? Proč se divíte, že chtěli informovat veřejnost o tom, co vyšetřují a co už vyšetřili? Přece to, že dospěli k závažným odhalením, bylo evidentní a stejně tak bylo evidentní, že vláda, sociální demokraté, se snažili dokončení jejich vyšetřování zabránit, a to se směšnou záminkou nesrovnalostí v cesťácích.

Na závěr. Hovoříte o těsné rovnováze sta proti stu. Občanská demokratická strana, KDU-ČSL a Strana zelených podepsaly koaliční smlouvu a tato koalice tedy vystupuje legitimně jménem sta hlasů. Jestli chce v této Poslanecké sněmovně vystupovat představitel sociální demokracie jménem druhých sto hlasů, musí učinit totéž - přinést podepsanou smlouvu s komunisty. Pak tady půjde o onu těsnou rovnováhu. Dokud ji nepřinese, bilance v této sněmovně je 100 poslanců vládní koalice, 74 poslanců sociální demokracie a 26 poslanců KSČM. (Potlesk.)

V čem je tedy celý problém dnešního jednání a obtížného postupu vpřed? Už jsem to řekl a zopakuji to. ČSSD nerespektuje výsledek voleb, neuznala ho, nerespektuje nárok Občanské demokratické strany na vedení příští vlády, ČSSD chce prostě vládnout dále, a to přesto, že prohrála volby. Aby toto zastřela, posloucháme tady evidentní nepravdy o programu koalice, na kterém se shodla. Voliči ČSSD uvidí v okamžiku, kdy dostanou výplatu podle v koalici dohodnutého snižování daní a snižování odvodů, že všichni občané České republiky mohou a získají větší obnos v čistém a zvýší se jim životní úroveň. To, že se to sociální demokracie snaží zakrýt, je docela zoufalý krok. Ono se to totiž velmi brzo konkrétně projeví. A slova, pane premiére, o tom, že relativně v procentech, jak jste to říkal, 86 % lidí na to doplatí, jsou naprosto nesmyslná. Umožněte nám program realizovat. Dovolte nám, aby česká veřejnost a všichni občané viděli, že všichni budou mít čistého více, a pak jim zopakujte vaše slova.

A úplně na závěr. Jestli se tady někdo na české politické scéně chová jako diktátor, pak je to premiér Paroubek. A ví to celá česká veřejnost od jeho večerního projevu v den, kdy skončily volby, kdy, a to mi dovolte zdůraznit, si pan premiér Paroubek myslel, že s komunisty má 101 hlasů, a myslel si, že bude diktátorem této země na příští čtyři roky. A on jím není, a proto všechny tyto komplikace. Děkuji všem občanům České republiky, kteří mu to neumožnili. (Potlesk.)

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: O slovo se přihlásil předseda vlády Jiří Paroubek. Hned pak dám slovo Zdeňkovi Jičínskému, který chce také reagovat. Oba se hlásili s faktickou poznámkou.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Dámy a pánové, hovořit o diktatuře je opravdu úsměvné. Já si za chvíli zaběhnu do sněmovního bufetu, abych se posílil tedy na to své diktátorství, protože toto se mi těžko poslouchá.

Já jsem udělal, pravda, chybu, pane předsedo Tlustý, s tím, že jsem použil poněkud expresivnější výrazy ve svém povolebním projevu, a za to jsem se české veřejnosti omluvil. Byla to chyba, ten obsah projevu ale naprosto seděl. Já jsem byl předmětem stovek, tisíců útoků za 14 měsíců, co jsem byl předsedou vlády, v tak koncentrované podobě jako nikdo v této zemi od listopadu 89. To, jestli já jsem jednou ztratil nervy, není zas tak špatná vizitka. Možná vy na mém místě byste je ztratil vícekrát.

Nicméně přejdu k těm věcem, které je třeba trošku uvést na pravou míru.

Pan předseda Kalousek tady hovořil o tom, že mi byla zaslána koaliční smlouva. No, já jsem se to také dozvěděl z novin, že jste mi ji, pánové, zaslali, ale ještě je pořád nějak na cestě, tak možná, že byste si to mohli nějak mezi sebou vyřídit, kdo to zasílal. My jsme si ji stáhli z internetu a tady jsem na ni reagoval. Myslím, že to byla reakce nesouhlasná, ale korektní, aspoň z naší strany.

Víte, když mi včera pan předseda Topolánek zavolal, že bychom se měli sejít ve formátu 3 + 1, to je další taková věc, kterou je potřeba upřesnit… Já se rád sejdu s pány předsedy těch stran vytvářející se koalice, no ale abych se den před jednáním, které bude o obsazení vedoucích funkcí v Poslanecké sněmovně, bavil o programu, to je samozřejmě možné, ale já jsem řekl, že považuji za vhodnější, když budeme hledat kompromisní cestu k tomu, abychom utvořili orgány této Sněmovny. Myslím, že v abecedě je také A a pak B, a ne B a A. Takže to A je, abychom tady ustavili funkční orgány, a B je, abychom se bavili o programu. Na to koneckonců bude mít ta nová vláda pana předsedy Topolánka, pokud vznikne, pokud bude pan předseda pověřen sestavením vlády, třicet dní času a my také s nimi o tom debatovat. Takže není potřeba. Myslím si, že jsem zvolil správnou cestu.

To, co je dezinterpretováno opět částí médií, jako kdybych byl nějaký spolupředseda komunistické strany… Ať se na mne pánové z komunistické strany nezlobí, že to říkám, já jsem řekl panu předsedovi Topolánkovi, a to tady říkám veřejně, přece není možné vyloučit jednu parlamentní stranu z jednání o obsazení vedoucích funkcí ve Sněmovně jenom proto, že to je komunistická strana. Já zrovna nemusím být přítelem komunistické strany, ale toto je prostě politická násobilka, a já tu politickou násobilku celkem, myslím, ovládám. Nemusíte s tím, pánové, souhlasit, ale pokud já budu ve vedení sociální demokracie, tak to takto bude vždycky, že nebude žádná politická strana vylučována z politických jednání. A myslím, že to je nemoudré, že je potřeba hledat v té situaci, ve které jsme, je potřeba najít kompromis. Já jsem dokonce hovořil o historickém kompromisu, protože při situaci, já tedy použiji jiné počty, nežli používal pan prezident, 94 pravice, 6 zelení, a 100 levice, z toho 74 sociální demokracie, no tak je to pořád, ať chcete nebo nechcete, nějaký poměr hlasů. No a já můžu tady slovní rabulistikou zkoušet, co chci, ale za chvíli z těch uren nám něco vyjde. A já si myslím, že to bude velmi pravděpodobně 100 na 100. No a pak budeme teprve jednat, pak opadne ten triumfalismus a pak se může jednat. Zřejmě do té doby to nebylo možné.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP