(10.20 hodin)
(pokračuje Kučera)

A tímto návrhem, když zvýšíte pokuty a přijdou tam na kontrolu spravedliví kontroloři, a protože zvýší supermarketům pokuty, budou je muset zvýšit i malým obchodníkům, tak jim prakticky vyčistíte trh, a krach některých supermarketů, potíže ekonomických dopadů pokut na supermarkety, těmito návrhy oddálíte za cenu, jak opakuji, likvidace českých podnikatelů, to znamená malých a středních firem v obchodní sféře na našem trhu.

Nevím, kdo z jakého důvodu zde budete hlasovat pro. Můžete tak činit z naivity, z neznalosti věci, ale určitě tyto pokuty nemohl prosazovat ministr Urban z neznalosti věci, z naivity nebo z nepochopení souvislostí. Tam se obávám, že již je to jenom ze zájmu možné, aby pomohl supermarketům v této jejich těžší situaci. Ale to snad nechceme nikdo z nás a určitě ne naše veřejnost.

Proto vás prosím, nepodpořte ani jednu z verzí těchto návrhů zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Kdo se další hlásí do rozpravy? Pan kolega Pešán, prosím, a poté pan ministr Škromach.

 

Poslanec Jaroslav Pešán: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Kolegyně a kolegové, já vás nechci zdržovat a v žádném případě nechci do této debaty vstupovat jakkoliv ideologicky, ale chtěl bych znovu apelovat na vaši zralou úvahu a poprosit vás, abyste se na problém podívali čistě z odborného hlediska, tak jak jsem se snažil již při minulém vystoupení popsat situaci, která hrozí, pakliže schválíme již předřečníkem zmiňované padesátimilionové pokuty.

Dovolte mi, abych vám sdělil několik faktů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce za loňský rok v rámci celé republiky vybrala na pokutách 14 milionů korun. My tady stanovujeme jako jednorázovou pokutu 50 milionů korun.

Jestliže se vrátím do obsahu předcházející debaty při projednávání tohoto návrhu zákona ve Sněmovně, spousta z vás tady operovala tím, že pro řetězce to není žádná pokuta nějakých 5 milionů nebo 3 miliony, v současné době platné, a tudíž že je potřeba tyto peníze zvýšit. Já vám chci říci jednu věc: že v zákoně není nikde napsáno, že by se tato pokuta týkala pouze řetězců. Pakliže by to tam napsáno bylo, tak je nám jasné, že by okamžitě tento návrh byl napaden, protože by se jednalo o diskriminaci. Pro mne, a předpokládám, že i pro vás, je zkažené maso stejně nebezpečné, jestli ho koupím u malého obchodníka, anebo v řetězci. Tudíž si neumím představit, že by státní kontrolní orgány udělovaly pokuty systémem, že řetězec 50 milionů a malý obchodník 100 tisíc například, takže můžeme předpokládat, že okamžitě budou podávány žaloby jako na běžící dráze. Chtěl bych znovu připomenout případ, který se stal v Praze, a už jsem zde jednou o tom hovořil. V roce 2002, kdy byla zatím udělena nejvyšší pokuta v této zemi ve výši dva a půl milionu korun za velice hrubý přestupek a dotyčný podal žalobu k soudu, že se jedná o likvidační pokutu, a tato pokuta byla soudem zrušena, částka stanovena ve výši 600 tisíc korun; a tento případ není uzavřen dodnes a píše se rok 2006, protože dotyčný podal znovu žalobu k soudu a dodnes to není vyřešené. Já jsem přesvědčen, že jestliže schválíme toto znění, tak kontrolní orgány si mohou předplatit svá místa v soudních síních, protože se bude jednat o nekonečný proces žalob obchodník versus stát.

Proto apeluji na vás, zkuste se nad tím zamyslet, a protože jsem to neučinil nyní, učinil jsem to při svém minulém vystoupení a nyní jsem neohlásil střet zájmů, takže tímto dodatečně činím. Chci vám říci jako člověk, který v kontrolních orgánech dělal celé roky, že současná platná legislativa České republiky má dostatečné nástroje, aby byla schopna řešit případně vzniklé problémy, co se týče zkažených potravin, a že jediný problém je, jak těchto nástrojů, které máme k dispozici, využíváme.

Děkuji vám za pozornost a snažte se zamyslet nad tím, co zde padlo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Slovo má pan ministr Škromach.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážené paní poslankyně, páni poslanci, paní senátorko, já chci krátce reagovat, protože se musím postavit za pana ministra Urbana, který je předkladatelem tohoto zákona, a považuji za nepřiměřený způsob vyjadřování jednoho z poslanců, specialisty na zemědělství, jméno mi teď uniklo, z řad poslanců ODS, který jej tady dost nevybíravě napadal. Musím říci, že pokud jde i o obsah, není to poprvé, kdy poslanci ODS tady před tímto pultíkem obhajují v podstatě okrádání spotřebitelů, nepoctivé chování podnikatelů, a v podstatě ubližují těm 95 procentům poctivých podnikatelů, poctivých obchodníků, protože říkají, že sankce za to, že někdo podvádí, za to, že někdo okrádá, za to, že někdo nedodržuje hygienické normy, je vlastně něco, co je špatně. Není to poprvé, a myslím si, že to není ani naposledy, kdy poslanci za tuto stranu tímto způsobem vystupují, jako by hájili českého podnikatele. Já si myslím, že český podnikatel o takovéto hájení nestojí. Ten chce, aby tady existovalo rovné tržní prostředí a aby ti, kteří v tomto prostředí podvádějí, aby tam třeba i nebyli.

Z tohoto hlediska je otázka přiměřenosti sankcí, které jsou za porušování těchto předpisů, za porušování ochrany spotřebitelů. Jednoznačně musí být přiměřené i velikosti obratu firem. Proto také sankce, které jsou stanoveny v tomto zákoně, nejsou dány taxativně, ale jsou dány až - a to je potřeba zdůraznit. Samozřejmě, že příslušné orgány stejně jako v jiných případech používají takové sazby, aby byly přiměřené i vlastně skutečně zavinění a podmínkám nebo velikosti dané firmy.

A nedělejme si iluze, převádět na to, co udělají řetězce, když dostanou sankci, no tak je to nechme klidně dělat, nechme je, ať prodávají zelené maso a zkažené párky a podobně - já si myslím, že tohle není naše představa, a my jsme tady od toho, abychom hájili zájmy spotřebitelů, a nikoliv abychom hájili nepoctivé podnikatele, nepoctivé obchodníky, kteří v podstatě okrádají zákazníky. Myslím si, že tady je potřeba se k tomu jasně postavit, a jestliže to poslanci ODS a jejich protagonisté vidí jiným způsobem, ať se tedy k tomu otevřeně přihlásí. Já jsem tak jejich vystoupení pochopil.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan kolega Kučera.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Děkuji za slovo. Pane předsedající, dámy a pánové, doufám, že jste mě všichni slyšeli, a doufám, že je tady v sále jen pan ministr Škromach jediný, kdo získal dojem, nebo kdo zde asi chtěl pouze prezentovat politický nesmysl, že my se snažíme obhajovat okrádání našich občanů, že se snažíme obhajovat ohrožování jejich zdraví a zkažené maso. To, pane ministře, to jste tedy opravdu vedle jak ta jedle. Jestli jste to nepochopil vy, tak speciálně pro vás se to ve stručnosti pokusím zopakovat.

Dramatické zvýšení pokut nepovede k potrestání supermarketů, ale k vyřazení drobných a středních obchodníků, především českého původu, z tohoto trhu, protože finanční pokuta není pro supermarket trestem, ale pouhou administrativní zátěží, kdy to přenese na dodavatele a spotřebitele, kdežto ten malý a střední obchodník tyto nástroje nemá, jako jsou regálné, listovné, podnákladové slevy a smluvní pokuty a podobné věci, tak se nemůže těmito nástroji na pokutách zahojit nebo jimi bránit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP