(11.50 hodin)
(pokračuje Filip)

Z původně schváleného dopoledního programu nám zbývá návrh 178. Sice děkuji panu ministru zemědělství a panu zpravodaji za jejich účast na předchozím bodu, ale požádám pana ministra Jana Mládka, aby znova zaujal místo u stolku zpravodajů. Tímto bodem je

 

178.
Návrh rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2006
/sněmovní tisk 1229/

 

Zároveň žádám pana poslance Josefa Mandíka, aby jako zpravodaj výboru zaujal místo u stolku zpravodajů. Prosím nyní pana ministra zemědělství Jana Mládka, aby předložený návrh za vládu České republiky uvedl.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Mládek Vážený pane předsedající, dámy a pánové, rozpočet Pozemkového fondu na rok 2006 předpokládá příjmy ve výši 1 555 milionů korun. Příjmy z privatizace a pronájmu majetku státu ve správě Pozemkového fondu mají proti rozpočtu na rok 2005 mírně sestupný trend a pohybují se v částkách 250 a 260 milionů korun. I u příjmů z prodeje státní zemědělské půdy se očekává proti rozpočtu 2005 pokles, a to o 30 milionů korun. Navrhované příjmy z prodeje státní zemědělské půdy pro rok 2006 vycházejí z předpokládané celkové výměry převedených pozemků ve výši zhruba 65 tisíc hektarů a započítání splátek realizovaných převodů minulých let. Zohledňují stávající ustanovení zákona o půdě při převodu pozemků s ohledem na restituční tečku. V roce 2006 nebude realizováno plnění restitučními nároky ve výši 50 až 70 % stanovené kupní ceny pozemků a dojde tak k rozložení kupní ceny pozemků na třicetiletý splátkový režim. Stejnou úroveň si zachovává položka příjmů z převodu podle § 17 zákona o půdě.

Objem výdajů na rok 2006 je rozpočtován ve výši 1 648 milionů korun. Výdaje na správu majetku včetně demolic zůstávají na stejné úrovni jako v roce 2005. Výdaje na identifikaci a převod majetku, výdaje spojené s privatizací a výdaje na právní zastoupení a vymáhání pohledávek vykazují oproti roku 2005 mírný sestup. V položce finančních náhrad je rozpočet na rok 2006 o 350 milionů korun nižší než v roce 2005, protože se předpokládá výrazné snížení zápočtu pohledávek proti nárokům oprávněných osob. Položka ostatní výdaje je rozpočtována ve výši 212 milionů korun a její podstatnou část tvoří jednoduché pozemkové úpravy v okresech s nedokončeným přídělovým řízením. V provozních a investičních nákladech jsou mimo nákladů na dokončení dislokace ve výši 10 milionů korun zahrnuty náklady na opravy a rekonstrukce administrativní budovy v Jihlavě ve výši 15 milionů korun, která byla pořízena v roce 2005 a která by měla sloužit kromě sloučených pracovišť kraje Vysočina i pro ostatní organizace resortu zemědělství.

Návrh rozpočtu byl v souladu se zákonem o Pozemkovém fondu projednán 27. října v prezidiu Pozemkového fondu a následně 3. listopadu 2005 v dozorčí radě Pozemkového fondu. Oba orgány návrh rozpočtu na rok 2006 doporučily ke schválení. Vláda projednala materiál 14. prosince 2005 a usnesením č. 1620 jej doporučila Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky ke schválení. Dne 24. ledna 2006 předložený rozpočet projednal na své 61. schůzi zemědělský výbor a doporučuje jej ve svém usnesení č. 180 schválit ve znění přijatého pozměňovacího návrhu, kterým se zvyšují ostatní výdaje, a tudíž i celkové výdaje o 500 milionů korun. Jedná se o převod finančních prostředků na pozemkové úpravy.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru zemědělství Janu Mládkovi a žádám nyní zpravodaje Josefa Mandíka, aby se ujal slova se svou zpravodajskou zprávou.

 

Poslanec Josef Mandík: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, moje zpravodajská zpráva bude velmi krátká, protože pan ministr konstatoval, že zemědělský výbor to projednal 24. ledna 2006 vlastně s doporučením Poslanecké sněmovně návrh rozpočtu Pozemkového fondu České republiky na rok 2006 schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Josefu Mandíkovi a zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa k návrhu rozpočtu Pozemkového fondu na letošní rok. Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Také nemám žádnou přihlášku do podrobné rozpravy ani nevidím přihlášku z místa. I podrobnou rozpravu končím.

Budeme hlasovat o usnesení. Prosím zpravodaje o přednesení návrhu usnesení k tomuto bodu.

 

Poslanec Josef Mandík: Návrh usnesení zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schvaluje návrh rozpočtu Pozemkového fondu na rok 2006, ve znění přijatých pozměňovacích návrhů zemědělským výborem."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vás všechny odhlásím a požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami. Sněmovní tisk 1229/1 máte před sebou. Návrh usnesení jste slyšeli. Dám o tom hlasovat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 807. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 807 z přítomných 110 pro 85, proti 6. Návrh byl přijat. Konstatuji, že usnesení bylo přijato a byl tak schválen rozpočet Pozemkového fondu České republiky na rok 2006.

 

Tím jsou vyčerpány pevně zařazené body. Musím konstatovat, že po takto pevně zařazených bodech podle úvodního slova kolegyně Kupčové bychom měli pokračovat prvními čteními. Zahajuji tedy první čtení jednotlivých návrhů podle pořadí, jak byla v pozvánce po jednotlivých změnách.

 

Pokračujeme bodem, kterým je

 

85.
Návrh poslanců Josefa Janečka, Viléma Holáně, Miroslava Kalouska,
Jana Kasala, Jaromíra Talíře a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 255/1946 Sb., o příslušnících československé armády v zahraničí a o některých
jiných účastnících národního boje za osvobození, ve znění zákona č. 101/1964 Sb.
/sněmovní tisk 1027/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1027/1. Požádám, aby u stolku zpravodajů zaujali svá místa pan poslanec Josef Janeček za zástupce navrhovatelů a pan zpravodaj poslanec Radim Turek. Toho tady nevidím, ale věřím, že přijde. Nebo kolega Seďa jako náhradní zpravodaj.

Nyní prosím, aby předložený návrh uvedl zástupce navrhovatelů pan poslanec Josef Janeček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené dámy, vážení pánové, návrh, který předkládáme, je návrh, který vznikl po velmi dlouhých a dlouhých diskusích a jeho spoluautorem je především Konfederace politických vězňů. Je to návrh, který se dotýká takových pojmů, jako je pravda, spravedlnost, právní stát či mravnost. Problém je v tom, že po desítkách let komunismu jsou tyto pojmy stále jakoby prázdné, či dokonce nesrozumitelné. V podstatě přesně to vyjádřil jeden z našich kolegů, který v reakci na pojem mravnost, který poprvé v souvislosti s tímto návrhem použila předsedkyně Konfederace politických vězňů paní dr. Naděžda Kavalírová, napsal doslova, že neví, co je to mravnost.

Myslím si, že to je ono rozcestí české společnosti, kdy nerozumíme těm, kteří tyto etické principy neopustili, a to ani v dobách nacistické okupace, ani v dobách komunistické diktatury. Jejich poselství je málo pochopitelné proto, protože není ani pragmatické, ale ani prospěchářské.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP