(Jednání pokračovalo v 11.04 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní kolegyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat v našem jednání, a to dalšími body ve třetím čtení. Prosím jednotlivé předsedy klubů, aby zajistili účast svých kolegů, kteří mají zájem v dnešním dopoledni rozhodnout o jednotlivých bodech našeho programu.

 

Po přestávce na poradu klubů budeme pokračovat bodem č. 144. Tím je

 

144.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 219/2003 Sb.,
o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně
některých zákonů (zákon o oběhu osiva a sadby)
/sněmovní tisk 1112/ - třetí čtení

 

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujali svá místa pan ministr zemědělství Jan Mládek a zpravodaj zemědělského výboru pan poslanec Jiří Hanuš. Už vidím oba. Konstatuji, že pozměňovací návrhy vám byly rozdány jako sněmovní tisk 1112/2.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Nemám žádnou písemnou přihlášku, ale vidím přihlášku pana poslance Ladislava Skopala. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Dovolte jenom, abych přednesl návrh legislativně technických úprav ve třetím čtení tohoto tisku. Je to v souladu s § 95 odst. 2 našeho jednacího řádu oprava legislativně technické chyby obsažené v mém pozměňovacím návrhu v bodě B12. Jedná se o novelu zákona o půdě.

V nově navrhovaném textu paragrafu 16 odst. 1 je v důsledku písemné chyby vzniklé při přepisu špatně uveden vnitřní odkaz na § 11 a odstavec 13, je třeba tento odkaz nahradit slovy "§ 28a".

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo další do rozpravy ve třetím čtení? Paní poslankyně Vostrá. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Děkuji, pane místopředsedo. Vážení kolegové a kolegyně, já mám jenom poznámku k proceduře. Prosila bych zvlášť hlasovat o bodu C3.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo další v rozpravě? Nikdo. Rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo, pana ministra. Ano, pan ministr zemědělství Jan Mládek - závěrečné slovo před hlasováním ve třetím čtení. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Mládek Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych se nechtěl vyjadřovat k zákonu jako takovému, ale k pozměňovacímu návrhu, který přednesl sám pan předsedající, to je doplněk - to je změna zákona o ochraně ovzduší. Já naprosto sdílím motivy pana předsedajícího v tom smyslu, že výroba biopaliv je jednou z největších priorit pro české zemědělství a vůbec pro českou ekonomiku. Ta priorita je ještě větší, než byla v době, kdy tento program byl schvalován, protože mezitím došlo k jednání v Hongkongu, kde Evropská unie se dohodla s dalšími světovými hráči na tom, že budou do roku 2013 zrušeny veškeré exportní dotace na zemědělské komodity. Což znamená, že například nebude možné podporovat dotacemi export našich obilních přebytků. Čili tlak na to, aby tyto přebytky byly řešeny nějakým jiným způsobem, ještě vzrostl.

Já bych s řadou těch námětů souhlasil, nicméně chtěl bych říci, že tím nejužším místem v této chvíli není zákon o ochraně ovzduší, nejužším místem je zákon o spotřební dani, o kterém intenzivně jednáme s Ministerstvem financí, a že v rámci novely tohoto zákona bychom doplnili potom i ty související zákony tak, aby to bylo co nejvíce navazující a konzistentní. Takže s určitou mírou lítosti musím sdělit, budu mít negativní stanovisko k těmto pozměňovacím návrhům v té podobě, jak jsou předloženy, ale ne nutně k těm myšlenkám, které tam jsou předloženy.

Děkuji za pozornost. To je vše, co jsem považoval za nutné k tomu sdělit.

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi za jeho závěrečné slovo. Nyní pan zpravodaj, jestli chce závěrečné slovo. Není tomu tak. V tom případě ho požádám, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a při hlasování se k nim vyjádřil. O totéž žádám pana ministra před hlasováním o jednotlivých bodech. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, dovoluji si navrhnout proceduru hlasování, která není nijak zvlášť složitá. V prvním kroku bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích obsažených v písmenu A1, A4, A6-12 a v písmenu B2, B3, B5-11, neboť jsou shodné a myslím, že je možno je sprovodit ze světa jedním hlasováním. Ve druhém bloku by se hlasovalo o bodu B4 pana poslance Skopala, pokud projde, je bod A5 nehlasovatelný, pokud ne, hlasovali bychom o bodu A5. Ve třetím kroku budeme hlasovat o bodech A2, A3 společně, protože to jsou prakticky legislativně technické úpravy. Ve čtvrtém kroku by bylo nutné hlasovat o legislativně technickém návrhu, který byl vznesen zde poslancem Skopalem k bodu B12. Pokud s tím bude souhlas Sněmovny, budeme hlasovat o bodu B1, to je změna návrhu zákona. V pátém kroku by se hlasovalo o bodu B12, a tady navrhuji po jednotlivých částech, to znamená nejdříve část druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá. V šestém kroku na požadavek paní kolegyně Vostré by se hlasovalo o bodu C3, následně pak C1-10 mimo bod C3. Na závěr budeme hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Má někdo výhradu k postupu hlasování? Není tomu tak. Já jsem vás všechny odhlásil. Požádám vás o to, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami.

 

A o proceduře, tak jak ji přednesl pan zpravodaj Jiří Hanuš, rozhodneme v hlasování pořadové číslo 773, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro přijetí takové procedury. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 773 z přítomných 122 poslanců pro 118, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Můžeme tedy hlasovat podle schválené procedury. Prosím, pane zpravodaji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP