(17.10 hodin)
(pokračuje Šojdrová)

Vždycky to bude znamenat to, že bude vycházet z reálné finanční situace zdravotnické organizace, za kterou zodpovídá.

Mě velmi mrzí, že pan ministr se chová takovým způsobem. Jestli, pane ministře, vždy vystupujete ve svých konstatováních tak, jak jste se zachoval vůči mně, to znamená, že mi vkládáte do úst něco, co jsem vůbec neřekla, že tady jaksi interpretujete má slova tak, jak ani nebyla myšlena, tak musím říci, že velmi dehonestujete celou zdravotnickou veřejnost, kterou vy reprezentujete. Je mi to opravdu velmi líto, pane ministře. (Potlesk poslanců ODS a KDU-ČSL.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan poslanec Vilém Holáň, řádně přihlášen.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážené kolegyně a kolegové, chci předložit jeden návrh řešení tohoto problému. Abych to dobře vysvětlil, tak vám řeknu napřed kratičkou příhodu.

Kdysi byla instituce zvaná VUML. Z vumlu šli večer dva muži, stavili se na pivo. První říkal druhému: "Poslouchej, myslíš si, že doktor Marx a doktor Engels měli pravdu v tom, co psali a říkali?" Druhý se zarazí a říká: "Oni byli doktoři?" První na něm viděl rozpaky a říká: "Asi máš pravdu. Kdyby to byli doktoři, tak by to byli nejdříve vyzkoušeli na zvířatech."

V politice je podobná situace. V politice se nezkouší, nedělají se experimenty. Je to obrovská chyba, protože když se nedělají experimenty, tak se potom dělají chyby, velké chyby. Myslím si, že v této situaci může Ministerstvo zdravotnictví využít dokonce i třetího čtení a navrhnout, že svůj experiment udělá na jednom nebo dvou krajích, třeba na Ústecku nebo na Zlínsku. Uvidí se, co bude lepší, jestli to na Zlínsku, Ústecku nebo někde jinde. V tom spočívá můj návrh. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S faktickou poznámkou pan kolega Patera. Potom mám přednostní přihlášku pana ministra financí a poté předkladatel pan doktor Krákora. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloš Patera: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, byl zde zmíněn Karlovarský kraj a byl zde zmíněn karlovarský hejtman. Ten tady bohužel není, a proto musím sdělit informaci, která dostává prohlášení pana ministra do trochu jiného světla.

Pan profesor Köck, který stál, upozorňuji, že stál v čele akciové společnosti Karlovy Vary, sdělil svůj osobní názor, který nebyl názorem vedení Karlovarského kraje, a proto s ním byl okamžitě rozvázán pracovní poměr a byl odvolán z funkce. Děkuji. (Veselost v sále. Potlesk poslanců KSČM a ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní s přednostním právem místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře, máte slovo. (V sále je velký neklid a hluk.)

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, omlouvám se, že zdržuji tímto vystoupením v rozpravě, protože se domnívám, že bychom už skutečně měli co nejdříve začít hlasovat. Nemohu si dovolit nevystoupit vzhledem k tomu, že zde byly zmiňovány nemocnice ve Zlínském kraji, byla zde zmiňována transformace těchto nemocnic ve Zlínském kraji.

Mně se tedy shodou okolností dostal do ruky otevřený dopis, který napsali zástupci zaměstnanců z této nemocnice hejtmanovi, kde si stěžují na poměry v nemocnici. Jedná se o Nemocnici Uherské Hradiště. To by asi nebylo nic neobvyklého, že zaměstnanci nejsou spokojeni s tím, jak nemocnice je řízena. Oni provedli ovšem anketu mezi zaměstnanci nemocnice, rozdali tisíc anketních lístků. Anketních lístků se vrátilo 538. Myslím, že výsledek ankety docela pěkně vypovídá o tom, jaká je nyní situace a atmosféra v nemocnicích, které byly urychleně, bez nějaké širší koncepce převáděny na akciové společnosti bez toho, aniž by se tyto věci dostatečně zargumentovaly, vysvětlily, zdůvodnily. Je to sonda nikoliv mezi pacienty, je to sonda mezi zaměstnanci jedné takové nemocnice, ale myslím si, že je to docela zajímavá a vypovídající sonda a že koneckonců může obohatit tuto diskusi nějakým konkrétním poznatkem.

Bylo tam položeno asi pět dotazů. První dotaz. Důvěřujete vedení nemocnice, že má správnou koncepci? 82 % dotázaných odpovědělo, že nedůvěřuje vedení nemocnice, že má dobrou koncepci. Jste přesvědčeni, že organizační změny proběhlé či probíhající znamenají převážně zvýšení péče o pacienta? 91 % zaměstnanců je přesvědčeno, že to neznamená zvýšení péče o pacienta, změny, které probíhají v této nemocnici. Domníváte, že se jedná o zvýšení komfortu pacienta? 92 % zaměstnanců nemocnice je přesvědčeno, že se nejedná o zvýšení komfortu pacienta.

Jednalo se o anonymní anketu. Odevzdáno bylo 532 lístků, což je poměrně reprezentativní vzorek, protože ankety se zúčastnila více než polovina všech zaměstnanců této nemocnice.

Zda organizační změny znamenají zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců. To byla další otázka. 95 % respondentů se domnívá, že neznamenají zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců. Další dotaz zněl: Jste seznámeni s tím, co se bude dít v nemocnici po 1. 1. 2006, to je změna organizace, mzdy a podobně? 95 % zaměstnanců není seznámeno s tím, co se v této nemocnici bude dít. Pouze 3 % uvedla, že o tom něco vědí. Jsou vaše očekávání kladná? 89 % odpovědělo, že jejich očekávání nejsou kladná.

To je prostě sonda do mínění zdravotnického personálu v jedné klasické okresní plnohodnotné nemocnici, která nyní prochází tzv. transformačním procesem ve Zlínském kraji.

Myslíte si, že ředitel nemocnice byl do funkce jmenován na základě schopností, kvalifikace a předložené koncepce, anebo na základě politického rozhodnutí? V nemocnici totiž došlo v rámci transformace k výměně ředitele nemocnice. Je to zvláštní. 87 % zaměstnanců nemocnice se domnívá, že k výměně ředitele došlo na základě politického rozhodnutí, nikoliv na základě schopností, kvalifikace, předložené koncepce. Jenom 5 % zaměstnanců se domnívá, že ke jmenování nového ředitele v této nemocnici došlo na základě jeho odborných znalostí.

Tolik jedna jednoduchá sociologická sonda do psychologie a duše zaměstnanců jedné okresní nemocnice, která prochází v tuto chvíli nelehkým procesem transformace z krajské příspěvkové organizace na akciovou společnosti. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Teď s faktickou poznámkou pan kolega Pleva, pan předseda Talíř, pan ministr David Rath. Ještě než dám kolegovi Plevovi slovo, vidím i kolegu Hovorku, ale ptám se navrhovatele, jestli to byla faktická nebo řádná přihláška. Řádná, tak nechám odběhnout faktické připomínky. Prosím.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, pan ministr financí nám zde předvedl zajímavou hru s čísly, ze které jsme měli nabýt dojmu, že většina zaměstnanců nemocnice je proti novému stavu. Když ovšem uvážíte, že řekl, že se zúčastnila polovina zaměstnanců, pak vychází, že proti novému stavu je zhruba 40 % zaměstnanců nemocnice. Jestli taková kouzla dělá i se státním rozpočtem, pak pěkně děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za zajímavé počty panu kolegovi Plevovi. Pan předseda klubu KDU-ČSL Jaromír Talíř. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Děkuji za slovo. Chci také krátce zareagovat na vystoupení pana místopředsedy vlády, protože samozřejmě takový průzkum je možné udělat a je možné s ním argumentovat. Ale kdybychom vzali vážně takto míněné průzkumy, tak ho chci upozornit na průzkum, který dělají renomované agentury na celém území České republiky a upozornit ho na čísla oblíbenosti Parlamentu a vlády. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan ministr David Rath. To jsou všechno faktické poznámky, kromě pana ministra Davida Ratha, kterého jsem ohlásil s přednostním právem. S faktickou poznámkou pan kolega Hovorka, pan kolega Plachý. S řádnou přihláškou pan kolega Krákora a pan kolega Koníček. Také s faktickou, tak ještě před kolegou Krákorou. Pana ministra Davida Ratha jsem ohlásil.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP