(16.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně a kolegové, v rozpravě k bodu, který tady vzbuzuje velkou nervozitu a velké napětí, a nejenom tady v Poslanecké sněmovně, ale zejména mezi naší veřejností, a je úplně jedno, zda mezi veřejností odbornou, lékařskou, zdravotnickou či veřejností laickou, tedy mezi námi pacienty, mezi které já se počítám, tak se domnívám, že tady padly velmi závažné otázky, a to otázky jak na pana navrhovatele, který přece navrhuje nějakou zákonnou normu a mělo by být v jeho zájmu, aby zodpověděl dotazy, které se vztahují k textu, který on sám napsal a předkládá, a poté zde zazněly velmi závažné dotazy na správce resortu, na ministra zdravotnictví, a ten se také k odpovědi nemá.

Já musím za klub Občanské demokratické strany říci, že dokud nedostaneme odpovědi na tyto otázky, budeme žádat pauzu na přerušení jednání, a to do té doby, než tyto otázky budou zodpovězeny, protože bez jejich zodpovězení bezhlavě jako stádo tady nebudeme hlasovat. (Potlesk z lavic ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byla paní místopředsedkyně Miroslava Němcová. Otázka byla položena. Nejsme sice v institutu interpelací, ale jsme v projednávání třetího čtení návrhu zákona. Samozřejmě dám slovo zpravodaji.

Pan ministr chce odpovědět? Tak prosím, pane ministře. Ministr zdravotnictví David Rath.

 

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Pane předsedající, dámy a pánové, tento zákon je již poněkolikáté projednáván v Poslanecké sněmovně, takže jsem měl za to, že všechny otázky, které zde zazněly, byly už mnohokrát zodpovězeny z nejrůznějších stran, shora i zdola, a nic nového bohužel nebo bohudíky asi tato diskuse nepřinese. Prostě kolegové z Občanské demokratické strany se nemohou smířit s tím, že jejich pohled na svět je poněkud jiný než pohled jiných politických stran, že oni vidí nemocnice jako běžný obchodní podnik, který má především vydělávat peníze, a jiné politické síly nemocnice vidí jako organizace, které jsou zřízeny k léčení nemocných lidí, ke službě těmto lidem. Aspoň ty základní nemocnice. Všechny ostatní argumenty, které zde zaznívají, nezlobte se, jsou čistě účelové, pouze zaměřené na určitou obstrukci, oddálení hlasování, oddálení rozhodnutí a zamlžení pravé podstaty věci.

Tou pravou podstatou věci je - a já vám to ocituji z Karlovarského kraje, kde je jeden z mnoha hejtmanů ODS, tak zde ocituji: Nemocnice povedou lidé, kteří je chtějí koupit. V čele nové akciové společnosti zasedli lidé, kteří tato zdravotnická zařízení chtějí koupit. Jde tedy o všechny nemocnice v Karlovarském kraji, tedy Karlovy Vary, Sokolov a Cheb. Zasedl tam třeba pan Christian Köck, spolumajitel rakouské společnosti Health Care Company, který přiznal v rakouských novinách, že prvním krokem je analyzovat situaci v rámci této společnosti a uspět v následné privatizaci. Další člověk, který tam zasedl, je jistý pan Hanzl, který je součástí společnosti a působil ve společnosti Penta, která privatizuje nemocnice na Slovensku, privatizuje zdravotní pojišťovny na Slovensku, u nás má síť lékáren.

Já si myslím, že k těm konkrétním věcem v zákoně každý, kdo si dal tu práci a přečetl ho, tak tam ty odpovědi najde. Najde tam odpovědi na to. Žádné příspěvkové nemocnice ve Zlínském kraji samozřejmě nebyly zrušeny, ty nemocnice mají dál smlouvy s pojišťovnami, to vám asi pan hejtman zapomněl říci, zatímco jejich akciové společnosti mají problém navázat smluvní vztah. Nelze jen tak něco zlikvidovat ze dne na den, a pokud ten kraj tak učinil a zlikvidoval ze dne na den příspěvkovou organizaci nemocnici, aniž by předtím řádně vypověděl s půlroční výpovědní lhůtou smlouvu s pojišťovnou, tak když už pominu, že porušil smluvní vztah - a já bych očekával na straně ODS, zvlášť od vás, že budete trvat na tom, že to, co je napsáno ve smlouvách, a to, co je ve smlouvách podepsáno, se dodržuje - a když se podíváte na ty smlouvy s pojišťovnou, zjistíte, že je nelze vypovědět ze dne na den, a pokud vím, tak žádná pojišťovna včetně Všeobecné zdravotní pojišťovny žádnou výpověď smlouvy na příspěvkovou organizaci ve Zlínském kraji nikdy neobdržela. Takže prosím, zjistěte si ty informace. Já nevylučuji, že se někdo choval naprosto protizákonně, že někdo porušoval dokonce i platné smlouvy, ale to pak přece není vina nás, to se obraťte na své lidi. Občanská demokratická strana byla ta, která ve Zlínském kraji takto postupovala. Myslím si, že je potřeba k tomu přistupovat skutečně seriózně a říkat věci tak, jak jsou.

Stále se hovoří o tom seznamu. Ano, všichni víme, že ten seznam je otevřený, že každá nemocnice, která tam není, má ode dneška zhruba dvouletý nárok na to se tam přihlásit a musí tam být zapsána. Znovu říkám: musí tam být zapsána. Řekněte mi jeden relevantní důvod jakéhokoli ředitele nemocnice nebo majitele, proč by se nenechal do toho seznamu zapsat, pokud chce provozovat skutečně akutní lůžkovou zdravotnickou péči a nechce zužovat rozsah. Proč by se tam nenechal zapsat, když má daňové výhody? Je pouze jediný důvod, který ty lidi vede k určitému odporu, a to je, že budou vázáni určitým platovým minimem pro zaměstnance. Ale tak to řekněte na rovinu! Řekněte, že hlavním důvodem odporu proti tomuto zákonu u paní poslankyně Šojdrové je to, že nechce, aby zaměstnanci dostávali platy podle tabulky 143, a chce, aby dostávali platy nižší, protože ve všech zařízeních, která tuto tabulku nemají, dostávají platy výrazně nižší. To je statistický fakt a je ověřitelný nejen ze statistiky, ale běžte se do těch nemocnic podívat, promluvte si s tamními lékaři, běžnými lékaři, promluvte si s tamními sestrami a zeptejte se, jak hodnotí svůj plat vůči jiným nemocnicím, které musí mít stočtyřicettrojku. Všichni vám řeknou, že ho mají nižší. Běžte se jich zeptat, jestli by raději byli placeni podle zákona 143, nebo měli smluvní platy. Opět 80 % z nich vám odpoví, že by si přáli mít tu stočtyřicettrojku. Ale dobře, já tomu rozumím, že někdo nepřeje zdravotnickému personálu slušný plat, tak to ale říkejte na rovinu. Neskrývejte se za něco jiného, přece se nemusíte za svůj názor stydět. To prostě není nic špatného, mít nějaký názor, byť by byl jiný, byť by to byl názor, že nechcete a nepřejete zdravotnickému personálu slušnou mzdu. Takže není jediný skutečně relevantní důvod pro toho, kdo chce poskytovat zdravotní péči pro pacienty, že se nenechá do seznamu zapsat. A ten seznam je ještě zřízen tak, že dokonce můžete požádat o vyškrtnutí ze seznamu.

A prosím vás, poslední věc, co tady zazněla. Zaznělo tady z úst pana Janečka něco o sledování kvality péče a veřejné kontrole hospodaření. To pan poslanec nezmínil, to dodávám já. Sledování kvality poskytované péče jako systém jsem zavedl až já po svém vstupu na ministerstvo pro přímo řízené organizace. Nic jiného nenutí žádné jiné nemocnice systematicky sledovat a hodnotit kvalitu poskytované péče. Z toho titulu je tento zákon velkým průlomem. To znamená, on nejenže nemocnicím ukládá povinnost sledovat kvalitu poskytované péče podle parametrů, které vydá Ministerstvo zdravotnictví vyhláškou, a samozřejmě že tam budeme spolupracovat s odbornou veřejností, protože kdyby pan poslanec Janeček něco o České lékařské komoře věděl, tak by věděl, že má minimálně takových 70 odborných komisí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP