(16.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Prosím nyní paní poslankyni Zuzku Rujbrovou, poté je přihlášena paní poslankyně Soňa Marková.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Nebojte se, kolegyně a kolegové, na rozdíl od pana místopředsedy Langera nemám v úmyslu dramaticky hodnotit dopady návrhu zákona, o kterém teprve budeme hlasovat. Chtěla bych využít obecné rozpravy k tomu, abych vás informovala, že Poslanecké sněmovně byla doručena petice podepsaná 20 552 občany, kteří podporují přijetí zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních. I když předpokládám, že o tom jste již informováni prostřednictvím svých zástupců v petičním výboru. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní kolegyni Zuzce Rujbrové. Nyní s faktickou poznámkou před řádně přihlášenou bude paní kolegyně Orgoníková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Já bych jenom chtěla velice krátce říci k panu místopředsedovi Langerovi, že jsem na něho mávala, poněvadž jsem právě chtěla hovořit o té petici, která zde byla nyní zmíněna paní předsedkyní Rujbrovou.

Jinak bych jenom chtěla obrátit vaši pozornost na dobu, když přestal být ministrem dopravy pan Stráský a stal se ministrem zdravotnictví, jak objížděl Českou republiku a rušil některé nemocnice. Dala bych za příklad třeba nemocnici v Moravské Třebové.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byla faktická poznámka paní kolegyně Orgoníkové. S faktickou poznámkou ještě paní poslankyně Šojdrová.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Já jsem si ujasnila, paní předsedkyně, co vlastně tito petenti podporují, jestli podporují původní návrh tisku 810, tak to byl skutečně návrh na zřízení neziskového ústavního zdravotnického zařízení, ale ne na výlučnou síť pouze těchto zdravotnických zařízení. Myslím, že by bylo dobré se seznámit s tím, co ve skutečnosti tito petenti podporují, a zda třeba nebyli také uvedeni v omyl. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Nyní s řádnou přihláškou paní poslankyně Soňa Marková, připraví se pan poslanec Josef Vondruška. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěla zareagovat pouze na poznámku legislativního odboru k mému pozměňovacímu návrhu uvedenému v tisku 810/8 pod bodem D2.

Ve smyslu ustanovení § 95 odst. 2 jednacího řádu navrhuji legislativně technickou úpravu části tohoto pozměňovacího návrhu, který se týká doplňovaného textu ve větě druhé v § 17 odst. 2. Při jeho přepisu vypadl podmět, který je stejný jako v předcházející části ustanovení, avšak pro srozumitelnost je třeba jej zopakovat. Doplňovaná slova tedy budou znít "nebo zdravotní pojišťovny uzavřou smlouvu na základě výběrového řízení podle tohoto zákona".

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byla legislativně technická poznámka k pozměňovacímu návrhu paní kolegyně Markové. Nyní pan poslanec Josef Vondruška.

 

Poslanec Josef Vondruška: Vážený pane předsedající, vážení páni ministři, vážené dámy a pánové, já si dovoluji přednést ke schválení několik návrhů legislativně technických úprav. Jedná se o věci, které jsou jak ve vládním návrhu, tak v pozměňovacích návrzích, a tudíž já bych nerozlišoval, ve kterém z nich jsou. Jedná se o tyto úpravy.

Na straně 7, vycházím-li z parlamentního tisku 810/8, je v § 9 odst. 1 písm. a) bod 4 napsáno "roční účetní závěrku". Navrhuji změnit na "řádnou účetní závěrku". Odůvodňuji to tím, že zákonem č. 142/1996 Sb. s účinností od 1. 7. 1996 byl pojem "roční účetní závěrka" nahrazen pojmem "řádná účetní závěrka". Vzhledem k tomu, že postavení veřejného zdravotnického zařízení je konstruováno velmi podobně jako obchodní společnost, viz též § 4 odst. 2 návrhu, mělo by být dodrženo obdobné, resp. stejné pojmosloví.

Dále na straně 8 § 9 odst. 9 je text "člen dozorčí rady se odvolá z funkce". Navrhuji změnit na text "člena dozorčí rady zřizovatel odvolá z funkce". Odůvodnění - pan "se" nebo nějaké "se" nemá výkonnou pravomoc.

Dále na straně 15 § 21 odst. 1 je text "majetek potřebný k zajištění účelu, pro který je veřejné zdravotnické zařízení zřizováno". Navrhuji změnit na text "majetek potřebný k zajištění hlavní, resp. vedlejší činnosti, pro kterou je veřejné zdravotnické zařízení zřizováno". Odůvodnění - pojem "účel, pro který je veřejné zdravotnické zařízení zřizováno" není nikde v celém návrhu definován a musel by být dovozován.

Dále na straně 16 § 23 odst. 3 písm. h) text "účetní závěrku" změnit na "řádnou účetní závěrku". Důvod - vzhledem k ustanovení § 9 odst. 9 písm. a) bodu 5 návrhu je zřejmá souvislost mezi textem výroční zpráva a účetní závěrka a navrhovatel zřejmě míní taktéž řádnou účetní závěrku.

Dále strana 18 § 27 odst. 1 text "rejstřík veřejných zdravotnických zařízení je veřejný seznam" změnit na "rejstřík veřejných zdravotnických zařízení je veřejným seznamem". Důvod - zřejmá gramatická chyba.

Dále na straně 31 doplnit text: "Část šestá - Změna zákona o krajích. § 46 zákon č. 129/2000 Sb., o krajích /krajské zřízení/, ve znění zákona č. 273/2001 Sb., zákona č. 452/2001 Sb., zákona č. 320/2001 Sb., zákona č. 231/2002 Sb., část, zákona č. 404/2002 Sb., zákona č. 231/2002 Sb. (tento zákon je uveden podruhé?!), zákona č. 229/2003 Sb., zákona č. 216/2004 Sb., zákona č. 257/2004 Sb., zákona č. 421/2004 Sb., zákona č. 626/2004 Sb., zákona č. 501/2004 Sb. a zákona č. 413/2005 Sb. se mění takto.

V § 35 se na konci odstavce 2 tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmenem x), které včetně poznámky pod čarou 29A zní:

x) rozhodovat o zřízení, sloučení, splynutí, rozdělení a zrušení veřejného neziskového ústavního zdravotnického zařízení, navrhovat zástupce do jeho dozorčí rady a rozhodovat o převodu vlastnického práva k majetku, s nímž hospodaří veřejné neziskové ústavní zdravotnické zařízení, nebo o jeho pronájmu v případech, kde to stanoví zvláštní právní předpis. 29A."

Následující text návrhu příslušně přeznačit.

Důvod: V § 2 odst. 1 návrhu je uvedeno, že zřizovatelem veřejných zdravotnických zařízení může být stát, kraj nebo obec. Ve změnových ustanoveních dalších zákonů je v návrhu uvedena část pátá, změna zákona o obcích, § 45, reagující na přijetí zákona o veřejných zdravotnických zařízeních.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP