(16.00 hodin)
(pokračuje Máče)

Osobně se domnívám, že ti lidé tam přišli, aby školu vystudovali s nejmenším úsilím, měli vysokoškolský diplom a měli lepší uplatnění v práci. Ale při velkém počtu absolventů, kteří tu vzniknou, bude asi jejich uplatnění velice problematické. Začnou se pak rozdělovat školy erudované, školy prvoligové, jako bude třeba Vysoká škola ekonomická v Praze, a školy méně významné, jako bude třeba tato nová škola s oborem ekonomickým. Pak i ti absolventi budou samozřejmě hodnoceni v praxi podle toho, jakou školu mají, a to je to, co tu my snad nechceme.

Osobně mi vadí to, že se utlumuje vyšší odborná škola, protože si musíme říci, že my v jižních Čechách nepotřebujeme tak moc vysokoškoláků. My potřebujeme odborné lidi zejména v průmyslu. To, že omezíme vyšší odbornou školu, není podle mě dobré, protože to je profil lidí, kteří mohou mít bezprostřední uplatnění.

Současně na konci svého vystoupení říkám, že přeji této vysoké škole šťastnou budoucnost. Domnívám se, že utlumí obory ekonomické a naopak obory technické, zejména oblast strojírenství, budou doménou této vysoké školy.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pak poslanec Beneš je dalším přihlášeným do obecné rozpravy.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji, pane předsedo. Já nevím, jestli bych to měl říkat, ale asi bych měl upozornit, že jsem v konfliktu zájmů, protože můj syn chodí na tu vyšší obchodní školu, která je základem pro vytvoření této vysoké školy. Já na rozdíl od svého předřečníka nesdílím jeho obavy. Já se toho nebojím. Ano, nepochybně tato vysoká škola se bude ucházet o své dobré jméno na trhu vysokých škol. Nemám s tím problém. Přeji jí, tak jako ostatně i dalším vysokým školám, co nejvíce zdaru.

K tomu, zda má, nebo nemá být určité procento vysokoškolsky vzdělaných lidí v populaci. Já sám jsem ten - a možná, že pan poslanec Máče mi to potvrdí - který se mnohokrát bavil se zástupci vysokých škol v Českých Budějovicích, protože jsem koneckonců byl členem správní rady Jihočeské univerzity, na téma, že s počtem vysokoškoláků nestoupá vzdělanost národa. Na druhé straně je samozřejmé, že vysoká škola mimo jiné je o tom, že má naučit člověka se učit, a to je základní vklad do života, který každého mladého dnes čeká, a on neví, co se odehraje za deset let. Prosím, abychom si uvědomili, jaké byly naše znalosti před patnácti lety a jak je dobré, když si každý z nás zvyšuje svoji vzdělanost.

Takže spíše prosím za podporu tohoto projektu, jakkoliv netvrdím, že nutně musí být tím nejúspěšnějším na světě. Tak to ale chodí, že některá vysoká škola má o něco větší renomé, jiná o něco menší. Já bych této jako Budějičák popřál, aby měla to největší.

Děkuji za pozornost a podporu. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Probíhá obecná rozprava. Pokud se do ní nikdo nehlásí, můžeme obecnou rozpravu ukončit. Nevím, jestli někdo ještě řekne závěrečné slovo. Neřekne.

V tomto případě nebylo podáno veto na postup podle § 90 odst. 2, takže můžeme postupovat tak, že nyní podle § 90 odst. 5 rozhodneme o pokračování projednávání tohoto návrhu.

Je tu návrh na odhlášení. Všechny vás odhlašuji a prosím, abyste se všichni znovu přihlásili. Kdo má zájem se zúčastnit hlasování k tomuto návrhu, prosím, aby se dostavil do Sněmovny.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, který zní takto: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1167 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvním čtení."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 374 skončilo. Přítomno je 108 poslanců, pro hlasovalo 99, proti nikdo. Usnesení bylo přijato.

 

Znamená to, že můžeme dále pokračovat podrobnou rozpravou. Probíhá podrobná rozprava. Ptám se, kdo se do ní hlásí s event. návrhy. Nikdo se nehlásí, podrobnou rozpravu končím. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o zřízení Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích, podle sněmovního tisku 1167."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 375 skončilo. Přítomno je 115 poslanců, pro hlasovalo 104, proti 1. Návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh zákona byl schválen.

 

Končím projednávání bodu 70.

 

Dalším bodem je

 

71.
Návrh poslanců Miroslava Kalouska, Jana Kasala a Jaromíra Talíře
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 361/2003 Sb., o služebním poměru
příslušníků bezpečnostních sborů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon
č. 362/2003 Sb., o změně zákonů souvisejících s přijetím zákona o služebním
poměru příslušníků bezpečnostních sborů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 776/ - prvé čtení

 

Hlásí se pan poslanec Kalousek, který je předkladatelem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji, pane předsedo. Kolegyně a kolegové, příslušný návrh novely zákona, který máte před sebou, jsme předkládali před více než rokem jako pojistku pro případ, že služební zákon by byl přijat ve stavu, kterého by Sněmovna litovala, nebo by nebyl přijat žádný. Vzhledem k tomu, že jak Sněmovna, tak Senát již přijaly nový služební zákon i s příslušnou legisvakancí, to znamená s odložením jeho účinnosti k 1. 1. 2007, je tato novela dnes už bezpředmětná, a já si proto dovoluji navrhnout souhlas s jejím zpětvzetím, což navrhuji za všechny její předkladatele. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nemusí být souhlas. Navrhovatel může vzít takto zpět předkládaný návrh a myslím, že se pak o tom nehlasuje.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Uvědomuji si, že nemusí být souhlas, ale vychovali mě jako zdvořilého člověka, takže prosím o pochopení a váš souhlas.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Myslím, že v tom případě můžeme po těchto slovech ukončit projednávání bodu 71 a přejít k bodu

 

72.
Návrh poslanců Josefa Janečka, Jaroslava Krákory, Viléma Holáně,
Vladimíra Říhy a dalších na vydání zákona o opatřeních k ochraně před škodami
působenými tabákovými výrobky a o změně souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 932/ - prvé čtení

 

Tento návrh jsme začali projednávat 22. 7. 2005 na 45. schůzi a před úvodním slovem navrhovatele Sněmovna svým usnesením č. 1743 přerušila a odročila projednávání tohoto bodu do doby, až bude ukončen legislativní proces vládního návrhu zákona. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 932/1.

Prosím, aby předložený návrh nyní uvedl zástupce navrhovatelů pan poslanec Josef Janeček. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP