(15.40 hodin)
(pokračuje Janeček)

Slaví se druhou květnovou neděli. Svátek má svoje kořeny ve Spojených státech. V době první republiky u nás tento svátek podporovala a velmi se zasadila o jeho prosazení paní Alice Masaryková. Já bych byl velmi rád, kdybyste podpořili tuto myšlenku, kdybychom si mohli tento svátek zařadit mezi významné dny do našeho kalendáře, abychom také vzkázali našim dětem, našim školákům, že by si svých rodičů a svých maminek zvláště měli velmi vážit a alespoň každou druhou neděli si na ně vzpomenout. Toto je obsah tohoto návrhu zákona.

Kolegům, kteří jsou orientováni spíše ekonomicky, bych chtěl říci, že tento návrh zákona nepřináší žádné náklady na státní rozpočet. Je to opravdu norma, která má vztah k něčemu, jak jsem řekl, mimoekonomickému, má vztah spíše k mezilidským vztahům.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Poprosil bych nyní paní poslankyni Čurdovou. Ale vás bych rád požádal, abyste se ztišili. (Předsedající zvoní. V sále je velký neklid a hluk.)

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji. Pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, moje zpravodajská zpráva k předloženému návrhu zákona bude stručná, protože vše podstatné, co k tomuto návrhu zákona mělo být řečeno, bylo. Takže dovolte pouze krátké shrnutí.

Domnívám se, že kult mateřství je tady vyznáván již od dob antiky. Projevuje se v různých podobách. Jak měl předkladatel zákona pravdu, v dnešní uspěchané době je mateřství, ale dovolte mi, abych tady připomněla i otcovství, věnována velice malá pozornost. Návrh je v plné intenci předkladatelů, to znamená politiky KDU-ČSL. Má hlavně proklamativní charakter.

Osobně nemám nic proti zákonům tohoto typu, protože jsou nesmírně potřeba a pan kolega Janeček tady hovořil poměrně podrobně. Ale jako zpravodajka Sněmovny se musím připojit ke stanovisku vlády, které vám bylo rozdáno, k jejím připomínkám, které jste v tomto usnesení obdrželi, a ztotožnit se s nimi. Návrh zákona totiž obsahuje některé legislativně technické nedostatky, které je potřeba odstranit v rámci legislativního procesu v Poslanecké sněmovně. Proto se také připojuji k vetu, které bylo předloženo poslaneckým klubem Občanské demokratické strany. Pokud nebude vznesen jiný návrh, je možné tyto nedostatky, jak jsem o nich už hovořila, odstranit v rámci druhého čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Otevírám obecnou rozpravu. Prosím pana poslance Janečka. Vystoupí jako první.

 

Poslanec Josef Janeček: Pouze bych chtěl předložit návrh na zkrácení doby projednávání na 20 dnů, tak abychom mohli tento návrh zákona na příští schůzi schválit. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slovo má paní poslankyně Gruntová.

 

Poslankyně Jitka Gruntová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, k projednávanému sněmovnímu tisku 1165 mám jednu výhradu. Navrhuje se doplnění § 4 odst. 1, jehož stávající text je formulován tak, že je vždy uvedeno datum a k němu slovní vymezení významného dne, což tento návrh narušuje, když doplňuje pouze slovní vymezení bez konkrétního časového určení. To je obsaženo pouze v důvodové zprávě. S ohledem na stylizaci celého paragrafu by snad bylo vhodnější přímo v textu zákona určit, že se jedná o druhou neděli v květnu, tedy o pohyblivý svátek, jak je tomu i v současnosti. Bez důvodové zprávy totiž lze mylně chápat navržené znění tak, že Den matek je připojen k 5. květnu.

Jedná se sice o drobnou změnu, ale myslím si, že takto jednoduchý legislativní návrh mohl být předložen v jasném a jednoznačném znění. Proto navrhuji vrátit sněmovní tisk 1165 předkladatelům k dopracování. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zazněl návrh vrátit návrh k dopracování. Opět se hlásí pan poslanec Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové, jenom reakci. Pokud bychom se do zákona podívali, tak bychom si všimli, že v současné platné legislativě je například Pondělí velikonoční, kde také není určeno, a v podstatě to není možno stanovit v zákoně, který to má být den. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím paní poslankyně Gruntová se ještě hlásí.

 

Poslankyně Jitka Gruntová: Děkuji. Pan poslanec Janeček má samozřejmě pravdu. Ovšem já jsem hovořila o znění § 4 odst. 1, což jsou významné dny. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Hlásí se někdo? Vidím pana poslance Kvapila.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Chtěl bych předřečnici trošku oponovat s tím, právě proto, aby bylo možné udělat drobnou úpravu možná v podobě, jakou ona navrhla, tak i předkladatelé souhlasili s tím, aby zákon nebyl projednán ve zrychleném režimu, aby byl náležitě i předložen výborům a poté ve druhém čtení Poslanecké sněmovně, proto návrhu nerozumím. Doufám, že Sněmovna propustí tento zákon do druhého čtení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Stále probíhá obecná rozprava. Už se do ní nikdo nehlásí, takže ji snad můžeme v této chvíli ukončit.

Požádal bych jenom předkladatele, aby shrnul, co máme k hlasování. Tuším, že zazněl návrh na vrácení, jestli by to zrekapituloval. Byl tam také návrh na zkrácení lhůty na 20 dnů. To až potom. To jsou všechny návrhy.

Zazvoním na vás, abyste se vrátili do sněmovny. Budeme hlasovat. Prosím všechny, aby se dostavili na hlasování do sněmovny, protože v obecné rozpravě zazněl návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Budeme tedy hlasovat o vrácení návrhu navrhovateli k dopracování.

Zahajuji hlasování. Toto hlasování ruším, protože vidím, že jsem nezaregistroval včas návrh na odhlášení. Prohlašuji toto hlasování za zmatečné. Nejdřív vás všechny odhlásím. Odhlašuji vás. Prosím, přihlaste se. Nejde se přihlásit? (Poslanec Křeček se nemůže přihlásit.) Kolegové, kdyby jediný se nemohl přihlásit, tak se nejde přihlásit. Ptám se pana poslance Křečka, jestli stav nouze trvá. Je to v pořádku. Můžeme hlasovat.

 

Budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Gruntové.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro vrácení tohoto návrhu navrhovateli k dopracování, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 373. Přítomno 118, pro hlasovalo 74, proti 20. Tento návrh na vrácení byl přijat.

 

(Probíhá kontrola hlasování.) Ještě se hlásí pan poslanec Janeček.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP