(17.00 hodin)

Poslanec Václav Mencl: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, jedná se o vážnou věc, protože 1500 zařízení průmyslu a různých dalších živočišných, rostlinných výrob musí do 30. 10. 2007, tedy již za necelé dva roky, mít tzv. integrované povolení. Bez tohoto integrovaného povolení nebudou moci tato zařízení provozovat. Náš výbor se tím velmi intenzivně při projednávání tohoto zákona zabýval. Zabýval se tím nad rámec novely, kterou projednáváme. Není to s novelou přímo spojeno. Situace je nicméně taková, že z 1500 zařízení po třech letech a dva roky před ukončením zhruba 400 zařízení, čili zhruba 30 %, má integrované povolení a necelých 45 % je rozhodnuto anebo zařízení jsou posuzována. Zbývá tedy velmi krátká doba, což je problém pro provozovatele zařízení, kteří dosud žádost nepodali. Především bych chtěl upozornit, že je to právě v oblasti živočišné výroby a potravinářského průmyslu. Tam se problém jeví největší a také nejsložitější.

Vyslechli jsme tedy zástupce těchto zařízení. Stěžují si na složitost a nadměrnou byrokratičnost postupu úřadů. Úřady si stěžují na ty žadatele, kteří zřejmě přijdou na poslední chvíli. Myslím si, že obojí je pravda. V každém případě z analýzy vyplývá, že nápor na úřady ve zbývajícím období bude značný.

Chci z tohoto místa požádat vládu, jmenovitě ministra životního prostředí a ministra zemědělství, aby této problematice věnovali zvýšenou pozornost. O totéž bych si dovolil požádat kraje, které výkon tohoto zúřadovávání mají na starosti a ve své kompetenci. Myslím, že se jedná o problém vážný. Prosím tedy, aby takto byla má slova přijata. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Menclovi. Další přihlášky do obecné rozpravy nejsou, obecnou rozpravu končím.

Otevírám rozpravu podrobnou. Mám jedinou přihlášku od pana poslance Ladislava Vomáčko. Prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Ladislav Vomáčko: Pane předsedající, dovoluji si podat pozměňovací návrh, který vám byl rozdán na stůl.

Pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí přijatému v usnesení číslo 342 z 60. schůze konané dne 18. ledna 2006.

K části 8 článek 10 bod 16: V § 81c písmeno b) se slova "pořizuje" nahrazuje slovem "pořizují" a slovo "aktualizuje" se nahrazuje slovem "aktualizují".

V části 8 článek 10 bodu 18. Bod 18 zní: V § 108 odstavec 1 se slova "§ 80, odstavec 2" nahrazují slovy "§ 80, odstavec 1 písmeno s) a odstavec 3".

V části 8 článek 11 bodu 20:

Za prvé v bodu 1 písmeno a) se slova "hlavních pozemních" nahrazují slovy "pozemních" a slova "hlavních železničních" se nahrazují slovy "železničních".

Za druhé v bodu 1 písmeno b) se za slova "června 2012" vkládají slova "strategické hlukové mapy".

Za třetí v bodu 2 písmeno a) se za slovo "blízkosti" vkládá slovo "hlavních".

Za čtvrté v bodu 3 písmeno b) se slova "s více než 100 000 obyvateli" zrušují.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vomáčko. Dále se hlásí pan poslanec Aubrecht. Dále vystoupí paní poslankyně Šedivá.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, přihlašuji se k pozměňovacím návrhům k projednávanému zákonu, které vám byly rozdány na lavice. Jedná se o technické úpravy v rámci biopaliv a státních hmotných rezerv.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Aubrechtovi. Hovořit bude paní poslankyně Iva Šedivá.

 

Poslankyně Iva Šedivá: Vážení přítomní, dovolte, abych se přihlásila k poslaneckému návrhu, který upravuje bod 45 předkládané novely. Navrhuji, aby se do nově vloženého § 19a na konec odstavce 2 vložily tyto věty: Změnu integrovaného povolení zveřejní úřad obdobně podle § 13 odstavec 8. Krajský úřad zašle změnu integrovaného povolení ministerstvu životního prostředí do 7 dnů od nabytí právní moci této změny.

Velmi krátké zdůvodnění. Povinnost zaslat změnu integrovaného povolení navazuje na povinnost zasílat ministerstvu vydaná povolení podle § 13 odstavec 9. Bez zasílání těchto změn by byla evidence na ministerstvu životního prostředí neúplná. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Ivě Šedivé. Hlásí se pan poslanec Mencl.

 

Poslanec Václav Mencl: Dovolím si načíst dva pozměňovací návrhy.

Za prvé. V § 2 písmeno m) se slovo "dosáhnou" nahrazuje slovem "překračují".

Jde o to, že o změnu provozu zařízení je podle mého názoru správné žádat v okamžiku, kdy kapacita je překročena, a ne dosažena.

Za druhé. § 45 zní: (1) provozovatel zařízení je povinen doložit integrované povolení současně s návrhem, na základě kterého má být započato s užíváním stavby podle zvláštního právního předpisu, 24. Tímto návrhem se rozumí žádost o povolení k předčasnému užívání stavby, žádost o souhlas se zkušebním provozem a návrh na zahájení kolaudačního řízení § 16 odstavec 2.

Druhá část: Podstatná změna v provozu zařízení může být uskutečněna pouze na základě pravomocně schválené změny trvalého povolení podle § 19a. V případě, že se jedná o podstatnou změnu, jejíž provedení vyžaduje stavební povolení podle zvláštního právního předpisu, odkaz 24, postupuje se obdobně podle odstavce 1.

Jedná se o již zde diskutovanou otázku, zda integrované povolení má být doloženo ke stavebnímu povolení, nebo ke kolaudaci. Na obou stranách je řada skutečností, která mluví pro i proti, nicméně dle mého názoru převaha pozitivních skutečností je, aby bylo doloženo až ke kolaudaci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Menclovi. Ještě se někdo hlásí? Nikdo, podrobnou rozpravu končím.

Chce vystoupit pan ministr Ambrozek a pan zpravodaj? Nechtějí. Končím druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona.

 

Vzhledem k tomu, že pan místopředseda vlády Sobotka je z dnešního jednání omluven, nelze projednávat tisk 1158. Přistoupíme tedy k projednávání dalšího bodu, kterým je

 

38.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 273/1993 Sb.,
o některých podmínkách výroby, šíření a archivování audiovizuálních děl,
o změně a doplnění některých zákonů a některých dalších předpisů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 855/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády uvede tento návrh ministr kultury pan Vítězslav Jandák. Pane ministře, ujměte se slova. Zpravodajem je pan poslanec Jaromír Talíř. Prosím ho, aby se dostavil do sněmovny.

 

Ministr kultury ČR Vítězslav Jandák: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, vláda předložila Poslanecké sněmovně návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 273/1993 Sb., o některých podmínkách výroby, šíření a archivování audiovizuálních děl, o změně a doplnění některých zákonů a některých dalších předpisů, tzv. zákon o audiovizi, dne 4. ledna 2005.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP