(17.00 hodin)

Ing. Josef Čekal: Děkuji. Přiznám se, že rozklad proti nucené správě jsem neviděl. Námitky, které byly zpracovány na našem ústředí, nám nebyly poskytnuty, čili k tomu se vyjádřit nemohu. Jestli nucená správa byla v rozporu se zákonem, to já se přiznám, že neumím hodnotit, protože nejsem právník, a myslím si, že jediný, kdo je oprávněn toto zhodnotit, je případně správní soud.

Samozřejmě, byl bych raději, kdybych zde stál v jiné pozici než za současného stavu, to je naprosto pravda, vůbec mě to netěší, ale to je prostě stav věci.

Vy jste dále zmiňoval zvyšující se náklady na výběr pojistného. Já se přiznám, že nevím, z jakých podkladů jste čerpal. Možná že jsou to, já nevím, zvyšující se náklady na vlastní provoz, protože nic jiného než provozní fond Všeobecné zdravotní pojišťovny, který je stanoven zákonem, nic jiného pojišťovna k dispozici nemá. Jestli stoupají náklady na výběr pojistného, to je samozřejmě věc diskuse. Navíc by asi bylo potřeba proti tomu postavit částku, která byla eventuálně vymožena při výběru pojistného. Nevím, co jste měl konkrétně na mysli.

Samozřejmě, že bych rád, aby veškeré kontrolní mechanismy, a to i kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu, byly zaměřeny na všechny položky, které jsou čerpány jak z provozního fondu, tak samozřejmě i z výdajové části. Je pravda, že hlavní a převážné úspory lze dneska očekávat pouze na výdajové stránce pojistného.

Pokud je omezována péče v nemocnicích ve Středočeském kraji nějak drasticky, musím říci, že samozřejmě zatím nemocnice ve Středočeském kraji nepředložily vyúčtování za leden, čili to se očekává někdy v první polovině února a myslím, že do té doby bude problém středočeských nemocnic vyřešen, protože pokud se nemýlím, ministerstvo vypsalo výběrové řízení, takže já předpokládám, že tam není důvodu, proč by smlouvy neměly dále trvat.

Výběrová řízení, resp. konec rámcových smluv 30. 6. 2006. Ano, souhlasím s vámi, je to termín, který spadá do velmi vypjaté situace. Já si dovolím odprezentovat svůj vlastní názor. Já bych se velmi přimlouval za to, aby došlo k jistému odkladu a minimálně v této době se intenzivně pracovalo na kritériích, podle kterých by se mělo výběrové řízení konat tak, aby kritéria byla známa dopředu a nebylo to zase děláno pouze od zeleného stolu s jedinou vidnou - úspory finančních prostředků.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji, pane inženýre. Dívám se, jestli ještě někdo nechce položit nějakou otázku, protože je k tomu stále prostor. Ale pokud ne, pokud jsme vyčerpali rozpravu, tak bych s dovolením rozpravu ukončil.

Teď požádám pana předsedu volební komise, aby nám sdělil další postup, protože je zřejmé, že nejdřív se budeme muset vypořádat se způsobem hlasování a pak si řekneme, jak budeme postupovat při samotné volbě. Prosím, pomalu bych svolal poslance, aby se dostavili do jednací síně, protože se v této chvíli bude rozhodovat hlasováním o způsobu volby. To je věc, kterou musíme podrobit hlasování, jak se za chvíli určitě dovíme, a pak se bude rozhodovat o příštím řediteli VZP. Prosím, dostavte se všichni do jednací síně.

Vyzývám všechny, aby zaujali svá místa a prosím pana poslance Hojdu, aby seznámil všechny s postupem.

 

Poslanec Pavel Hojda: Jestli dovolíte, pane předsedo, já bych nejprve shrnul rozpravu. V rozpravě vystoupili čtyři diskutující, nebyl vznesen žádný návrh, který by byl hlasovatelný, vyjma návrhu, který přednesla volební komise.

Navrhujeme tedy, aby se volba uskutečnila volbou tajnou. O tomto návrhu je zapotřebí hlasovat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, slyšeli jste, budeme hlasovat o způsobu volby. Volební komise nám navrhuje, aby volba proběhla tajně, ale i o tomto návrhu volební komise musíme rozhodnout hlasováním. Já věřím, že všichni, kdo mají zájem hlasovat, jsou již v jednací síni.

Je tady návrh na odhlášení, takže vás všechny ohlašuji. Prosím, aby se všichni znovu přihlásili, a opakuji, že budeme hlasovat o návrhu volební komise, která navrhuje, aby volba proběhla tajně.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo osm, přítomno je 144 poslanců, pro hlasovalo 126, proti 8. Tento návrh byl přijat. Volba bude tajná. Prosím, jak dál?

 

Poslanec Pavel Hojda: Pane předsedo, vzhledem k tomu, že byla rozprava a nedokázali jsme odhadnout, jak dlouhá tato rozprava bude, potřebuji, aby volební komise měla na přípravu cca pět minut, čili ve čtvrt začneme vydávat volební lístky. Volební lístky budou vydávány po dobu deseti minut. Ve čtvrt na šest budou vydávány volební lístky po dobu deseti minut a za dalších dvacet minut bude volební komise schopna přednést Poslanecké sněmovně výsledky voleb.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Velice důležité myslím je říci, že volba je dvoukolová, to znamená…

 

Poslanec Pavel Hojda: To bych připomněl, ano. V případě, že se nepodaří zvolit kandidáta v prvním kole, protože se jedná o volbu, nikoliv o jmenování, bude následovat kolo druhé. Do druhého kola postupuje zase kandidát jeden, protože podle zákona postupují do druhého kola dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Jen abyste věděli, že není možné odhlasováním pokládat celou věc za skončenou. Není vyloučeno, že může být i druhé kolo. Hlasování proběhne od 17.15 hod.

 

Poslanec Pavel Hojda: Připomínám, deset minut budeme vydávat hlasovací lístky.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Za jak dlouho se tady můžeme sejít, pane předsedo?

 

Poslanec Pavel Hojda: V 18 hodin určitě budou výsledky komise k dispozici.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: V 18 hodin výsledky hlasování, sejdeme se tady.

 

(Jednání přerušeno v 17.09 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP