(16.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Návrh usnesení byl schválen a já mohu ukončit projednávání prvního bodu dnešního programu. Máme teď bod druhý, to je

 

2.
Návrh na volbu ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky

 

Prosím pana předsedu volební komise Pavla Hojdu, je to volba, takže ho prosím, aby se ujal slova a sdělil nám, jak budeme postupovat. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, já bych jenom poprosil, ještě probíhá kontrola, jestli náhodou nebude nějaký protest… Ne, všechno v pořádku.

Dovolte mi, dámy a pánové, abych uvedl tento bod, je to bod číslo 2, volba ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky. Protože Poslanecká sněmovna dnes odvolala na návrh správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky z funkce ředitelky paní Jiřinu Musílkovou, máme před sebou volbu nového ředitele.

Dne 19. prosince loňského roku předložila správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky Poslanecké sněmovně návrh kandidáta na ředitele této pojišťovny. Jedná se o pana Josefa Čekala. Návrh byl zaslán poslaneckým klubům ještě 19. prosince 2005. Zvláštní zákon způsob volby nestanoví. Volební komise navrhuje Poslanecké sněmovně volbu tajnou.

Nyní prosím, pane předsedo, abyste otevřel rozpravu k navrženému kandidátovi a k návrhu na způsob volby.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jste a otevírám rozpravu jednak k navrženému kandidátovi a také ke způsobu volby. Prosím, první se hlásí do rozpravy paní poslankyně Talmanová.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, v takto vážné situaci, ve které se nalézá Všeobecná zdravotní pojišťovna, považuji za zcela nemyslitelné, aby tato Sněmovna dala důvěru člověku, aniž by vyslechla jeho sdělení, jak chce tuto instituci řídit, jaké nápravné kroky ke zlepšení její ekonomické bilance chce učinit. Tato nám zákonem uložená povinnost je velmi závažnou povinností, a já tedy prosím, aby kandidát na post ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny předstoupil před Poslaneckou sněmovnu a přesvědčil ji o tom, že je správným kandidátem na toto místo. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Mohl bych nechat hlasovat Sněmovnu neprodleně o tom, že umožníme vystoupit panu Čekalovi a přednést svoji představu. Budeme hlasovat okamžitě o návrhu, který tady zazněl z úst paní poslankyně Talmanové. Je tady návrh na odhlášení, takže vás všechny odhlašuji a budeme hlasovat o návrhu nechat zde vystoupit kandidáta na ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, umožnit toto vystoupení ve Sněmovně, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 6. Přítomno 165, pro hlasovalo 156, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Vzhledem k tomu, že jsem viděl, že se nikdo nehlásí do… Pan poslanec Hašek.

 

Poslanec Michal Hašek: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, vznáším procedurální návrh v souladu s § 53 jednacího řádu, a sice aby dnes Poslanecká sněmovna o tomto bodu jednala až do jeho ukončení včetně možnosti jednání a hlasování po 21. hodině. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jsme opět návrh, já o něm hned nechám hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout návrh pana poslance Haška, abychom o tomto bodu jednali a hlasovali i po 21. hodině, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Toto hlasování má pořadové číslo 7, přítomno je 168 poslanců, pro hlasovalo 99, proti 22. Návrh pana poslance Haška byl přijat.

 

A nyní bych uvítal, kdybych tady mohl přivítat kandidáta na ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny. Nevím, jak je to teď obtížné, jestli je někde k dosažení. Může mi někdo odpovědět?

Vyhlašuji pauzu na deset minut, po deseti minutách budeme pokračovat. Přerušuji jednání, pokračovat budeme v 16.40 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 16.25 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP