(19.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Mám zde dvě faktické poznámky. První místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Filipa, poté paní kolegyně Dundáčkové.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážená paní předsedající, vzhledem k vývoji rozpravy měním svůj návrh, aby se o mém procedurálním návrhu na vrácení výboru k novému projednání hlasovalo až po ukončení rozpravy, a protože jde o návrh procedurální, navrhuji, abyste o něm dala hlasovat bezprostředně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ještě té faktické poznámce prostor dát musím.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych zrekapitulovala, že jsem to opravdu nebyla já, kdo tady vytvořil atmosféru sváru a sporů, naopak, bránila jsem se nařčení, které se týkalo nejen mé osoby, ale všech členů mandátového a imunitního výboru.

Panu předsedovi Poslanecké sněmovny prosím vyřiďte, paní předsedající, že jsem se odvolávala na znění § 12 jednacího řádu mimo jiné, podle kterého samozřejmě žádost, stejně jako ta původní, je doručována k rukám předsedy Poslanecké sněmovny. Předseda Poslanecké sněmovny v případě, že se jedná o zadržení poslance, což v tomto případě není aktuální, bezprostředně rozhodne o tom, zda vysloví souhlas s odevzdáním zadrženého poslance soudu. A pokud se jedná o žádost o vyslovení souhlasu Sněmovny, tuto předá mandátovému a imunitnímu výboru. To se nestalo.

Zároveň mi prosím dovolte konstatovat, že já nevím oficiálně, ani nemohu vědět, zda existuje nějaká další spisová dokumentace. Já jsem tady ve svém úvodním vystoupení upozornila na to, že před pány, kteří se mi představili jako vyšetřovatelé - to nebyla domněnka - ležela obsáhlá spisová dokumentace, do které já jsem nenahlížela, odmítla jsem do ní nahlížet, protože jsem byla přesvědčená, že to je v rozporu se zákonem, a to proto, že dosud nás dozorující státní zástupkyně upozorňovala, že je omezen okruh osob, které jsou oprávněny s obsahem spisu se seznamovat. Já nevím, jestli tento okruh byl rozšířen, a ptám se, na základě kterého ustanovení a kterého paragrafu bylo umožněno ministru vnitra prostudovat tento spis. Podle § 65 trestního řádu ani on není osobou, která je automaticky oprávněna seznamovat se s obsahem spisů.

Paní předsedající, já bych ráda seznámila Poslaneckou sněmovnu také se sdělením orgánů činných v trestním řízení… (Protesty ze sálu.) Ale zdá se, že Poslaneckou sněmovnu tato informace nezajímá, a to mě velmi překvapuje.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Paní kolegyně, jsem v procedurálním problému. Jakkoli mám pocit, že tu došlo k tolika věcem, které porušily všechna psaná i nepsaná pravidla, přesto jsem já tady napomínána, že jsem vám dala prostor, který vám nenáleží, neboť jste se přihlásila s faktickou poznámkou a prostor pro faktickou poznámku uplynul.

Nicméně je zde další přihláška pro faktickou poznámku ještě od jednoho našeho pana kolegy. Zatím nemám oprávnění v jednacím řádu, abych ukončila všeobecnou rozpravu a nechala hlasovat tak, jak si přeje pan místopředseda. Čili dokončíme všeobecnou rozpravu, na základě této rozpravy bude následovat hlasování o návrhu, který zde zazněl.

Prosím tedy, paní kolegyně, abyste svou přihlášku uplatnila v obecné rozpravě, nikoli v rámci faktické.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Uplatním svou přihlášku. Bude-li zajímat Poslaneckou sněmovnu sdělení státní zástupkyně, ráda jej ocituji, mám jej k dispozici.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní tedy faktická poznámka pana kolegy Severy, poté se hlásí do rozpravy pan kolega Josef Vondruška.

 

Poslanec Pavel Severa: Dámy a pánové, nechci do toho vstupovat věcně, protože neznám fakta, nejsem členem mandátového a imunitního výboru. Ale abychom tady tu věc neprojednávali ještě čtyřikrát, měl bych technickou připomínku k tomu, aby policie dala všechny informace, abychom se k tomu nevraceli, protože nejdříve spis policie nechtěla vydat, pokud mám informace, potom, když zasedl mandátový a imunitní výbor, některé informace poskytla. Mandátový a imunitní výbor učinil nějaký závěr a ukázalo se, že ty informace nestačily, a tak se dodaly další. Já bych se nechtěl dočkat toho, že tady mandátový výbor třikrát zasedne, třikrát řekne stejné stanovisko a policie vždycky dopracuje další materiály. To bych tedy nechtěl a z principu bych žádal: předložte všechno na stůl, mandátový výbor se k tomu vyjádří a tím to skončí, ano, či ne. Ale abychom tady vyráběli nové a nové informace podle toho, jak dostane na stůl informaci od mandátového a imunitního výboru ministr vnitra, to myslím tady nikdo nechce už jen z toho důvodu, abychom drželi princip.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ještě faktická poznámka ministra vnitra Františka Bublana.

 

Ministr vnitra ČR František Bublan: Děkuji, paní předsedající. Chci jen ubezpečit Sněmovnu, že za tu jednu minutu, co jsme tam seděli, než se strhla ta diskuse, jsem si nemohl spis prostudovat a ani jsem nechtěl.To je jedna věc.

Druhá věc. Získal jsem od státní zástupkyně ústní souhlas k tomu, aby případně někteří členové nebo celý výbor se s tím spisem seznámil, nicméně nikdo toho nevyužil, ani paní poslankyně zpravodajka Rujbrová toho nevyužila. A že byl spis otevřen na jednom místě, tak to bylo pouze v místě, kde bylo to soudní povolení. Skutečně mě zajímalo, jestli to bylo povoleno soudem. To je všechno, jinak nikdo do spisu nenahlížel.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní tedy s přihláškou pan kolega Vondruška.

 

Poslanec Josef Vondruška: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, tento sbor je velmi výlučný, i situace se v něm odehrávají velmi výlučné a takto to mnozí občané chápou, tuto výlučnost. Bohužel je otázka, v jaké rovině se této výlučnosti dostává. Hovoříme tady o imunitě, o institutu, který je velmi výlučný, ale neměli bychom ho chápat jako absolutní a bezbřehý. Má svá omezení.

Já bych tady ani nevystupoval, jsem tu krátce, ale právě proto, že jsem přišel nedávno z prostředí zcela jiného, tak s reakcí na to, jak tu probíhalo jednání v úterý, kdy opravdu jsem zaregistroval, že asi jenom dvě expresivní slova ze slovníku dlaždiče tu chyběla, tak dnes naopak to vypadá na velmi nerozborné přátelství, téměř, skoro bych řekl, proletářské, jaká jednota se tady objevila. Nechtěl bych, asi jako si to myslí prostý občan, hovořit tak expresivně, jako svého času v této budově hovořili poslanci strany, kteří tu již nejsou. Budu se snažit tomu vyhnout.

Ale vážení, vraťme se k jádru věci a zamysleme se nad sebou a také, jak naše počínání budou chápat naši voliči. A uvědomme si, že asi málokdo, ne-li nikdo z nás nemá tu kvalifikaci, abychom byli s to odborně posoudit, zda byla naplněna skutková podstata trestného činu, či nikoliv, že to přísluší úplně jinému orgánu, resp. jiným orgánům, a že pokud tomuto procesu nedáme zelenou, tak se to nedovíme.

Tolik snad v krátkosti k tomu, abychom se pokusili věci řešit opravdu pokud možno věcně a někdy i bez emocí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. To byl pan poslanec Josef Vondruška. Nyní tedy faktická poznámka pan kolega Bílý, poté paní poslankyně Eva Dundáčková.

 

Poslanec Jiří Bílý: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji. Pan ministr Bublan zde zmínil, že někteří členové mandátového a imunitního výboru mají být seznámeni. Chci se ho zeptat, jestli tento seznam některých mu dala paní státní zástupkyně, nebo jestli ho měl vytvořit on. Aby nám zde řekl, kteří to jsou, ti někteří.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Nyní prosím o slovo paní poslankyni Evu Dundáčkovou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP