(17.50 hodin)
(pokračuje Krákora)

Tento článek zakotvuje právo každého občana naší země na rovný přístup ke zdravotní péči. Jaká je situace dnes v praxi? Ne každý na toto právo dosáhne. Máme sice svobodnou volbu lékaře a zdravotnického zařízení, kterou nadále tímto zákonem občanům zaručujeme. Žádné zdravotnické zařízení však nemá povinnost kohokoliv z nás ošetřit, pokud není ohrožen náš život. Tento problém nám opakovaně vytýká i Evropská unie. Podle evropského práva jsme povinni zajistit i ošetření občanů Evropské unie. Náš návrh zákona, pokud jej schválíte, tento legislativní dluh konečně odstraní. Každá nezisková nemocnice by měla stanovené spádové území a měla by povinnost ošetřit každého občana z tohoto spádového území a každého občana Evropské unie, jak to po nás požaduje komunitární právo.

Pro to, aby bylo zaručeno rovné právo každého občana na přístup ke zdravotní péči, navrhujeme zavést síť neziskových nemocnic. Pro to, aby na ošetření v nemocnici, když jej bude potřebovat, dosáhl nejen občan Prahy či jiného velkého města, ale i obyvatel kteréhokoliv venkovského okresu, pro to jsme do zákona vložili ustanovení, podle něhož musí být v každém okrese nejméně jedna nezisková nemocnice.

Jak zajistit, aby taková síť však vznikla? To musíme udělat tímto zákonem. Základní síť neziskových nemocnic zřídíme přímo ze zákona. Nemocnice uvedené v příloze tohoto zákona se 180 dnů po nabytí jeho účinnosti stanou neziskovými nemocnicemi. Navržený seznam je konstruován, a to zdůrazňuji, jako otevřený seznam. Kdokoli z vás má nyní příležitost jej doplnit. Za předkladatele mohu říci, že podpoříme zařazení i dalších nemocnic do přílohy, které vy, kolegové a kolegyně, navrhnete nyní ve druhém čtení. Můžete je zařadit formou pozměňovacího návrhu.

Zároveň mi dovolte uklidnit i všechny občany, jejichž nemocnice na seznamu není a nebude zařazena na základě pozměňovacího návrhu. To v žádném případě neznamená, že by taková nemocnice měla být zlikvidována, nebo dokonce uzavřena, jak někteří i poslanci a hejtmani straší. Do sítě neziskových nemocnic je otevřený přístup všem nemocnicím, které se transformují na veřejné neziskové nemocnice. Každá nemocnice, která dnes má smlouvu se zdravotní pojišťovnou a přemění se na neziskovou nemocnici, má právo na zařazení do sítě neziskových nemocnic se všemi výhodami, které z toho plynou, ale též se všemi povinnostmi.

Dovolte mi, kolegové a kolegyně, trochu tyto výhody a povinnosti ještě rozvést. Každá nezisková nemocnice bude mít zákonné právo na smlouvu se zdravotními pojišťovnami. Na základě tohoto zákona Ministerstvo zdravotnictví stanoví každé neziskové nemocnici rozsah povinně poskytované péče. Každá nezisková nemocnice bude muset tuto péči, kterou jí ministerstvo uloží, povinně poskytovat. Zdravotní pojišťovny budou muset s neziskovou nemocnicí uzavřít smlouvu o poskytování a úhradě zdravotní péče v tom rozsahu, v jakém nařídí nemocnice poskytovat péči.

Dovolte mi rovnou vyvrátit námitky o neústavnosti, které jsem na toto téma mnohokrát při přípravě tohoto zákona slyšel zvláště od členů ODS. Toto omezení smluvní volnosti je plně v souladu s ústavou.

Takže i neziskové nemocnice budou mít zákonný nárok na smlouvy o úhradách zdravotní péče ze zdravotního pojištění. Za to, že tyto neziskové nemocnice budou povinně poskytovat péči, kterou jim ministerstvo nařídí, budou požívat zákonné ochrany. Podobně jako nemůže zbankrotovat Policie České republiky nebo Hasičský záchranný sbor, ani neziskovou nemocnici na rozdíl od obchodní společnosti nebude možné poslat do konkursu. Jejich majetek určený k poskytování zdravotní péče nebude moci být ani předmětem exekuce.

Dovolte mi rovnou vyvrátit námitku o oslabování práv věřitelů, například dodavatelů. Jejich práva budou zaručena. Za závazky neziskové nemocnice bude ručit zřizovatel, podobně jako tomu je dnes u fakultních nemocnic. Zřizovatel však bude mít nad touto nemocnicí plnou kontrolu. Může kdykoliv odvolat ředitele, pokud bude mít pocit, že dělá něco, čím by nemocnici ohrožoval. Ředitel neziskové nemocnice bude pod plnou kontrolou zřizovatele mnohem více než v příspěvkových organizacích a více, než je v obchodních společnostech. Každý právní úkon nad dva miliony musí být odsouhlasen zřizovatelem, takže zřizovatel bude hospodaření nemocnic plně kontrolovat.

Nezisková nemocnice však bude i pod veřejným dohledem. Při nákupu zboží a služeb bude muset na rozdíl od obchodních společností postupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Bude tedy muset dělat výběrová řízení na dodávky zboží a služeb. Navíc bude muset zveřejňovat na internetu všechny došlé nabídky, aby si každý občan mohl zkontrolovat, jestli skutečně za jeho peníze, které platí do zdravotního pojištění, nemocnice nakupuje nejvýhodněji, a jestli ředitel nedává kšefty radním či svým kamarádům nebo příbuzným. Jako náš příspěvek k boji s korupcí, která je České republice tolik vyčítána, může brát i zavedení systému open book, tedy otevřené knihy. V USA a v západoevropských zemích je tento institut běžně používán ve veřejných službách. Jeho fungování je takové, že poskytovatel veřejných služeb musí zveřejňovat na internetu, co od koho a za kolik z veřejných prostředků kupuje. Tuto informační povinnost bude muset plnit i nezisková nemocnice. Každý tak bude vidět, co se v nemocnici děje s jeho penězi z veřejného zdravotního pojištění.

To jsou hlavní principy fungování neziskové nemocnice. Dovolte mi ještě jednou je ve stručnosti vyjmenovat. Za prvé - garance dostupnosti zdravotní péče pro každého občana na neziskovém principu, to znamená reinvestiční činnost, že všechny prostředky musí jít na provoz, obnovu a rozvoj. Za druhé - kvalita zdravotní péče; ta bude pravidelně kontrolována a budou dány parametry. Za třetí - kontrola hospodaření je veřejnou kontrolou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP