(11.00 hodin)
(pokračuje Říman)

Nikdo opravdu nemohl předpokládat - v tom s panem kolegou Hovorkou souhlasím, resp. odpovídám na jeho jakoby řečnickou otázku - že ceny pouze porostou. Tím méně to mohly předpokládat obce, které tehdy do programů šly. Opravdu nemohly předpokládat, že zde nastoupí vlády, které se budou řídit podle hesla energie pro bohaté, zisky do Německa. Proto i já se přimlouvám za to, aby jim bylo odpuštěno a umožněno dotace nevracet.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Římanovi. To bylo vše, co zaznělo v obecné rozpravě? Ještě pan poslanec Miroslav Beneš chce vystoupit v obecné rozpravě.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedající, chtěl bych doplnit slova předřečníka o fakta.

Příčinou jevu, který zde dnes řešíme, přece není špatně nastavené prostředí Státním fondem životního prostředí. Příčinou je extrémní nárůst cen některých energií. Že je to právě u plynu, ve kterém to byla právě sociální demokracie, která realizovala privatizaci - upozorňoval můj předřečník.

Dovolte, abych zopakoval čísla z posledního půl roku.Když jsem interpeloval předsedu vlády na téma cen plynu, ubezpečil mě, že nedojde k nárůstu cen plynu o 20 až 25 %, jak bylo signalizováno, ale že to bude 16 až 18 %, ve skutečnosti to bylo 17 %. Dámy a pánové, upozorňuji, že jestliže od 1. 10. došlo k nárůstu o 17,4 %, tak že od ledna nového roku došlo k nárůstu o 4,8 %, což je o 23 %. Říkám, že předseda vlády České republiky tady blufoval. Upozorňuji současně, že od 1. dubna příštího roku je signalizováno další navýšení cen plynu, a to o zhruba 5 %; tedy během tři čtvrtě roku, ačkoliv už došlo k poklesu cen ropy na světových trzích, od které se odvíjí cena plynu u nás, dojde k nárůstu cen plynu o 29 %. Je to zcela jednoznačně tak dramatický nárůst chybnými kroky vlády, chybnými kroky regulátorů, které vláda, resp. její předseda tlačí do rozhodnutí poškozující české domácnosti.

Jen upozorňuji - vždy, když zde budeme přemýšlet a vymýšlet něco, jak to dobře zařídíme, abychom si vzpomněli, jak to dopadlo u plynu.

Zdůrazňuji, že to není ani tak o trhu, je to o lidech. Lidé vždy budou topit tím, co je levnější, vždy budou topit tím, na co mají. Plyn se stal komoditou, která pro lidi v této zemi není už k topení.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: První se přihlásil pan kolega Lachnit, pan kolega Braný si bude muset počkat.

 

Poslanec Petr Lachnit: Děkuji, pane předsedající. Zdálo se mi, že jste to rozhodl spravedlivě, ale byla to desetina vteřiny.

Vážené kolegyně a kolegové, nedá mi to, abych po vystoupeních mých ctěných kolegů z ODS k tomu, co zde bylo tvrzeno, neřekl také pár slov.

Je to příliš jednostranný pohled, který zde předestíráte, protože bohužel růst cen energií na světových trzích není vůbec vyvolán ani přáními, ani akcemi české vlády. Je vyvoláván úplně něčím jiným. Je vyvoláván obrovským růstem asijských ekonomik, které postupně odčerpávají energie z trhu. Trh reaguje tak, jak samozřejmě jsme z elementární ekonomie zvyklí, to znamená, že zvedá ceny. Navíc se blíží zima, což má ještě sezónní výkyv. Vůbec to nemá nic společného s naším přáním, jestli jsme zprivatizovali plynovou soustavu, nebo ne.

Samozřejmě názory tenkrát nebyly jednotné. Upozorňovalo se na to, že v těchto odvětvích existuje něco, čemu se říká přirozený monopol. Na diskuse si velmi dobře vzpomínám. Byli jste to právě vy, kteří tuto koncepci přirozených monopolů tvrdě odmítali a trvali jste na privatizaci. Privatizace proběhla tak, jak proběhla, firma dala velmi vysokou nabídku, dokonce tak vysokou, že jsme to v podstatě ani nepředpokládali. Jestli se tam dějí nějaké věci v rámci tarifů, od toho zde je antimonopolní úřad, který tyto věci hlídá, ale rozhodně se nedá říci, že světové ceny plynu jsou jakkoli ovlivňovány českou vládou. Nejsou prosím. Nedělejte si iluze, že kdyby toto odvětví nebylo dnes privátní, že bychom cokoli v tomto mohli dělat.

Samozřejmě se volily určité typy kontraktů, které měly stabilizovat ceny, ale přesto globální vlivy, které dnes jsou, jsou tak vysoké, že ani toto vlastně neplatí. Jako důkaz lze říci, že světové ceny plynu se zvedly.

Kdyby chyba byla tam, kde vy říkáte, tak by se ale neměly zvedat ceny ostatních druhů energií. Ale jak dobře víte, zdražuje se všechno. Samozřejmě ti, kteří vyrábějí jiné energie nebo jiné teplonosiče, ať je to uhlí nebo elektřina, využívají toho, že ti, kteří jsou na plynu, jsou tlačeni do kouta, a zvedají své ceny energií také, aby vydělali více peněz. Čili o čem to je? Je to o trhu, je to o maximalizaci zisku, ale rozhodně to není o tom, že by ti, kteří tyto zisky maximalizují, přemýšleli nad nějakou chudou českou domácností apod. Ta jim neleží ani v patě. Dokud tento trh bude fungovat a dokud lidé budou schopni platit, tak to tak bude.

Nyní mi dovolte pár slov k otázkách plynofikace jako takové. Už v době, kdy jsem dělal náměstka primátora, měl jsem tu čest přejít do politiky z energetiky, upozorňoval jsem - a chci to říci nikoliv k vládě, ale k lidem, kteří si tak oblibují ochranu přírody - lidi kolem Ministerstva životního prostředí, že jejich argumentace zavádění plynu do nejmenších oblastí spotřeby je falešná. Říká se "ano, my vám neseme krásné nové perfektní životní prostředí". Není to pravda. Upozorňovali jsme už tenkrát na to, že se neříká "my vám zavádíme luxus, na který nebudete mít". Ale to se v energetické obci v devadesátých letech vědělo. Ale argumentace, a tehdejší společenské mínění po x letech devastace naší přírody zejména hnědouhelnými tepelnými elektrárnami to nechtělo slyšet. Tak se peníze dávaly na plynofikaci, i když se vědělo, že to za čas narazí na ekonomickou realitu, což se bohužel stalo. Starosta, který nevyžadoval pro své občany státní dotace na plynofikace, nemohl s nimi vyžít, protože každý těch 17, později 25 tisíc na to chtěl. To, že skutečně se dnes lidé chovají tržně a snaží se topit médiem, které je levnější, je naprosto logické. Špatně jsme se zachovali tím, že jsme jim tu pravdu neřekli už tenkrát, že nebyla ochota tyto hlasy slyšet.

Takže nechme vládu Miloše Zemana na pokoji. Ta dělala, co mohla, někdy i víc, než mohla. Nechme na pokoji premiéra Paroubka. Ten také nemá podíl na zdražení ropy a doprovodném zdražení zemního plynu ve světě. Řešme takové věci, jako je, zda republika může přecházet na alternativní paliva, zda bude pro nás výhodné pěstovat biomasu, zda by se mělo pokročit v komunálních konceptech, kde je možné určitým způsobem rozumněji využívat třeba obnovitelné zdroje než ve velké energetice. Řešme otázku, co s jádrem, protože Evropa už připouští, že jádro je do budoucna náhrada určitých typů paliv a může řešit nadcházející energetickou krizi. Nerekriminujme tím způsobem, když se sejdou dvacet let po bitvě kaprálové a každý říká, kdyby on byl ten generál, když se ta bitva vedla, jak by ji byl vyhrál a vedl úplně jinak. To opravdu nemá žádný smysl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP