(16.10 hodin)
(pokračuje Páralová)

Vládou navrhovaná definice by vrátila praxi o řadu let zpátky. Znevýhodnila by velkou skupinu lidí, pro které by nebylo možné zkombinovat z ostatních navržených typů služeb pomoc, která by jim pomohla vrátit je do života společnosti. Jiné druhy služeb uvedené v typologii totiž nepokrývají potřeby výše vyjmenovaných skupin obyvatelstva.

Za deváté. Za § 87 se vkládá nový § 88, který zní: Poskytovatel ani žádný z jeho zaměstnanců nesmí být zákonným zástupcem osoby, jíž je poskytovatelem poskytována sociální služba. - Následující paragrafy se přečíslují.

Odůvodnění. Jedná se o naprosto zásadní a s ohledem na situaci v praxi nutné výslovné ustanovení, které by mělo zabránit nepřijatelnému míšení rolí, nejasnostem ohledně priorit a střetu zájmu, kdy často na jedné straně v téže věci vystupují poskytovatelé služeb, resp. jejich vybraní zaměstnanci, kteří zároveň vystupují na druhé straně za klienta a mají právní povinnost hájit a dbát jeho zájmů. Naprosto absurdně poté stávající úprava může působit při používání omezujících opatření, kdy poskytovatel často o použití omezujícího opatření informuje sám sebe, resp. své zaměstnance. V důsledku přijetí navrhovaného pozměňovacího návrhu by se dosavadní zákonní zástupci, nejčastěji ředitelé ústavů nebo sociální pracovnice, svých funkcí museli včas vzdát, resp. navrhnout své zproštění nebo být zproštěni těchto funkcí opatrovnickými soudy jednajícími ex officio.

Za desáté. V § 119 odstavec 13 se slova "říjen 2006" nahrazují slovy "říjen 2007".

Za jedenácté. V § 121 se číslice 2007 nahrazuje číslicí 2008.

Odůvodnění. Změny sociálního systému, které přináší zákon o sociálních službách, jsou poměrně rozsáhlé; na úřadech práce se má vybudovat posudková služba, změní se způsoby financování, bude třeba zadat nový software atd. V sociálním systému není možné podstupovat velké riziko. Neproběhl ani žádný pilotní projekt.

Nyní mi dovolte přečíst pozměňovací návrhy k tisku 1102/1, tedy k návrhům výboru.

K bodu 14. Totéž, co jsem už uplatnila v bodě 8, to znamená: v § 69 odstavec 1 se ve větě první vypouštějí slova "se zdravotním postižením".

Za další. V bodě 24/3, který se týká § 119 odstavec 4, slova "po dobu jednoho roku" se nahrazují slovy "po dobu dvou let".

Odůvodnění jsem přečetla ve své zprávě v obecné rozpravě. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní kolegyně. Nyní má slovo pan kolega Antolák, připraví se pan kolega Zralý.

 

Poslanec Vlastislav Antolák: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Milé kolegyně a kolegové, dovolte mi přednést pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona o sociálních službách, sněmovní tisk 1102.

Pozměňovací návrh se týká § 36, jehož znění se upravuje takto: Za druhou větou po slovech "právního předpisu" se vkládá čárka a věta pokračuje "osobám ve stupni III (těžká závislost) a stupni IV (úplná závislost) je zdravotní péče poskytována nepřetržitě". Dále pak pokračuje text v původním znění celého § 36.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Zralý, připraví se pan kolega Karásek.

 

Poslanec Antonín Zralý: Vážený pane místopředsedo, vážený pane místopředsedo vlády, paní a pánové, dovolím si předložit pozměňovací návrhy k tisku 1102, což je zákon o sociálních službách.

Za prvé. V § 12 odstavec 1 se na konci věty navrhuje číslici pět nahradit číslicí dva.

Zdůvodnění: Navrhuje se zachovat současný stav.

Za druhé. V § 36 před dosavadní text se připojuje nový text, a to tohoto znění: Dostupnost služeb pro všechny osoby, jimž podle tohoto zákona může být služba poskytnuta a kteří (?) o to projeví zájem na území kraje, v němž jsou trvale hlášeni (?) k pobytu, zajišťuje kraj.

K § 52 odstavec 1. Za slova "fyzickou osobou" se zbytek odstavce škrtne a místo něj se uvedou slova: "a to maximálně po dobu 90 dnů po negativním posouzení předpokladu dalšího zlepšení zdravotního stavu při správném postupu léčení. Po této lhůtě se pacient stává čekatelem na umístění v pobytovém zařízení sociální péče. Stav pacienta posoudí revizní lékař zdravotní pojišťovny, jíž je pacient pojištěncem, a to po uplynutí 90 dní hospitalizace v průběhu posledních 180 dní. Seznam evidující čekatele na umístění v pobytových zařízeních sociální péče vede příslušná nemocnice, kraj podle místa bydliště čekatele a za celou Českou republiku Ministerstvo práce a sociálních věcí. U každého čekatele je uvedeno jméno, příjmení, rodné číslo, místo bydliště a příslušnost bydliště ke kraji. K této evidenci mají přístup jen pověření pracovníci organizací vedoucí evidenci."

Za čtvrté. V § 72 odstavec 3 ve větě druhé se číslice 15 navrhuje nahradit číslicí 25. Je tomu totiž obdobně jako v § 93 odstavec 2 zákona číslo 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení.

Za páté. Za stávající odstavec 3 v § 72 se připojuje nový odstavec 4 ve znění: Rozdíl mezi stanovenou výší úhrady za ubytování a stravu po odečtení 25 % jejího příjmu hradí kraj, v němž má žadatel trvalé bydliště.

Za šesté. V § 94 pod písmenem A se slova "zjišťuje potřeby poskytování" nahrazují slovy "zjišťuje potřeby a zajišťuje poskytování". Pod písmenem D se za konec textu po čárce připojují slova "a to tak, aby v horizontu střednědobého plánu byly služby podle zjištěných potřeb uspokojeny".

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Nyní má slovo pan poslanec Karásek, připraví se pan kolega Karel Sehoř.

 

Poslanec Svatopluk Karásek: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, já jsem k tomuto zákonu vypracoval 12 pozměňovacích návrhů a rozdal jsem je všem na lavice. Tak se k nim tímto přihlašuji a děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Sehoř, připraví se pan poslanec Říha.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, také chci upozornit na to, že jsem nechal rozdat na lavici asi deset pozměňovacích návrhů pod mým jménem, které jsem nepřipravil, ale převzal jsem je od odborníků z krajské sféry, kteří s tímto zákonem budou muset pracovat. Žádám o jejich řádné posouzení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Říha, připraví se pan poslanec František Koníček.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP