(12.40 hodin)

Poslanec Michal Hašek: Podle mých poznámek, paní místopředsedkyně, jsme hlasovali o všech pozměňovacích návrzích. Pokud nikdo nezpochybňuje toto moje tvrzení, nyní navrhuji hlasovat o zákonu jako o celku. (Zpravodaj i ministr doporučují.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 956, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 746 z přítomných 172 poslanců pro bylo 162, nikdo proti. Konstatuji, že s tímto návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Kolegyně a kolegové, nyní budeme projednávat bod 162. To je poslední dnešní třetí čtení. Poté vyhlásím polední přestávku.

 

162.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální
podpoře, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním
(trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 279/2003 Sb., o výkonu
zajištění majetku a věcí v trestním řízení a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 1049/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach a zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví pan poslanec Stanislav Grospič. Obdrželi jsme sněmovní tisk 1049/2, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, a ptám se, zda se do rozpravy hlásí někdo z místa. Není tomu tak. Rozpravu končím a žádám zpravodaje, aby nám přednesl návrh postupu.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji. Paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych přednesl návrh procedury hlasování.

Ve druhém čtení padl návrh na zamítnutí zákona. Pokud by nebyl přijat tento návrh, měli bychom hlasovat o pozměňovacích návrzích, které jste obdrželi v tisku 1049/2, a to tak, že nejprve bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu výboru pro sociální politiku a zdravotnictví pod písmenem A. Pokud by byl tento návrh přijat, tak bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pod písmenem D poslance Josefa Janečka, poté o pozměňovacím návrhu pod písmenem C poslance Michala Doktora a nakonec o pozměňovacím návrhu pod písmenem B poslankyně Evy Dundáčkové.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda má někdo problém s touto navrženou procedurou, zda má někdo jiný návrh.

 

Pokud tomu tak není, zahajuji hlasování a prosím, abyste vy, kteří souhlasíte s tímto postupem, stiskli tlačítko a zvedli ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 747 z přítomných 172 poslanců pro 155, proti nikdo. Návrh dalšího postupu byl přijat.

 

Nejdříve tedy budeme hlasovat o návrhu, který padl ve druhém čtení, a to o návrhu na zamítnutí. Já se pokusím přivolat všechny naše kolegy a kolegyně, kteří chtějí hlasovat o tomto návrhu usnesení.

Na žádost z pléna vás odhlásím a prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasováni pořadové číslo 748 z přítomných 163 pro hlasovalo 45, proti 113. Tento návrh nebyl přijat.

 

Můžeme přistoupit k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Pozměňovací návrh pod písmenem A výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. (Zpravodaj i ministr doporučují.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 749 z přítomných 168 poslanců pro hlasovalo 117, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Pozměňovací návrh pod písmenem D poslance Josefa Janečka, který je pozměňovacím návrhem vůči pozměňovacímu návrhu, který jsme teď přijali. Stanovisko zpravodaje souhlasné.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Přes občasné postoje koaličního partnera za KDU doporučuji, protože je to v rozporu s jejich stálými postoji, ale myslím si, že to bude mít určité rozpočtové dopady, takže doporučuji. (Rozruch v sále, smích.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 750 z přítomných 169 poslanců pro hlasovalo 123, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Návrh pod písmenem C pana poslance Doktora. (Zpravodaj i ministr stanovisko nesouhlasné.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 751 z přítomných 170 poslanců pro hlasovalo 45, proti 104. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Pozměňovací návrh pod písmenem B paní poslankyně Evy Dundáčkové. Stanovisko nesouhlasné.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Tento návrh se netýká předmětného zákona, čili spíše nedoporučuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 752 z přítomných 170 poslanců pro hlasovalo 52, proti 81. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Tím jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy a můžeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan ministr má slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Paní předsedající, vážené dámy a pánové, protože z poslaneckých lavic od poslanců ODS a konkrétně pana poslance Doktora zaznívá nespokojenost s doporučením termínu výplaty tisícikoruny pro prvňáčky, chci jen uvést, že ve svém prohlášení jsem řekl, že zazní-li tady veřejně od poslanců ODS, že tento zákon jako celek podpoří, pak jsem ochoten přistoupit na posun data z 1. června na 1. září. Já jsem nezaregistroval veřejné vystoupení pana poslance Doktora nebo někoho z jeho kolegů, že podpoří tento zákon. Je před konečným hlasováním. Mají možnost se vyjádřit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP