(Jednání pokračovalo v 10.52 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Dámy a pánové, já vás zvu všechny zpátky do jednací síně. Přestávka, kterou jsme si vyhlásili na kontrolu hlasování, zda jsme odhlasovali všechny pozměňovací návrhy, uplynula a paní zpravodajka se může ujmout své role.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Paní předsedající, mohu konstatovat, že bylo hlasováno o všech pozměňovacích návrzích a že můžeme rozhodnout o návrhu zákona jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Já přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací (antidiskriminační zákon), podle sněmovního tisku 866, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Ještě předtím, než začneme hlasovat, chvilku počkám, aby měli všichni možnost přijít do jednacího sálu.

(Po chvilce.)

 

Budeme hlasovat o návrhu zákona jako o celku.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 679 z přítomných 181 pro hlasovalo 92, proti 83. Návrh byl přijat.

 

Ale vidím, že bude docházet ke kontrole výsledků hlasování, takže ještě před tím konečným verdiktem počkáme. (Zástupci poslaneckých klubů kontrolují sjetiny o hlasování.)

Hlasování zřejmě proběhlo v pořádku, takže mohu konstatovat, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Budeme, kolegyně a kolegové, pokračovat ve třetích čteních, a to teď bodem 134, kterým je

 

134.
Vládní návrh zákona o změně zákonů v souvislosti
se sjednocováním dozoru nad finančním trhem
/sněmovní tisk 997/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal místopředseda vlády a ministr financí pan Bohuslav Sobotka a také zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Michal Doktor. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 997/5.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, ale vidím, že se hlásí pan poslanec Zdeněk Jičínský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní místopředsedkyně, kolegové a kolegyně, chci se omluvit, že jsem nevystoupil v rozpravě už v rámci druhého čtení, ale vzhledem k tomu, jak často se mění průběh jednání Sněmovny, neměl jsem tehdy příslušné podklady k dispozici a obecná rozprava se vlastně nekonala, takže jsem neměl možnost své stanovisko uplatnit.

Chci říci, že věc, která je zde navrhována, je vážná, protože se týká uspořádání, které má po mém soudu i určité ústavní důsledky, a je mi líto, že v dosavadním jednání tyto momenty zůstaly stranou.

Součástí dosavadního uspořádání nejvyšších orgánů státní správy je až dosud i Komise pro cenné papíry. Ta se navrhuje zrušit a vše se má převést na Českou národní banku. V této věci proběhla - svým způsobem jsem se o to i zasloužil - i diskuse na stránkách Práva a chci upozornit na momenty, které v ní byly uvedeny. V článku, který napsal docent Mikule, se mj. uvádí: Chci také uvést to, že původní vládní návrh nepočítal se zrušením Komise pro cenné papíry. To se stalo až na základě jednání ve Sněmovně, je to pozměňovací návrh rozpočtového výboru. Navrhovaná změna je v protikladu s organizací takovéhoto dozoru v zemích Evropské unie, a jak už jsem říkal, dotýká se i platné Ústavy České republiky. Jestliže vláda předává dohled nad většinou finančního trhu instituci, kterou je ČNB, je to velký problém nejen faktický, ale i právní.

Paní předsedkyně, prosím, kdybyste požádala Sněmovnu o klid.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano. Kolegyně a kolegové, prosím, abychom se ztišili a abychom věnovali pozornost tomu, co pan poslanec Zdeněk Jičínský říká. Prosím, abyste se usadili do svých lavic, abyste rozpustili hloučky. Je to poměrně velmi vážné téma. (Zvoní na zklidnění neustávajícího hluku.)

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Česká národní banka už je dnes institucí s obrovskou pravomocí a odpovědností. Je to ovšem ve skutečnosti obrovský moloch, který těžko může být spravován tak, aby mohl fungovat efektivně z hlediska zásad organizace dobré správy. Jeho úkoly a možnosti, pravomoci mají být i podle navržené úpravy tak nesourodé a v některých otázkách dokonce i rozporné. Se zákonnou úpravou vnitřní organizace ČNB se přesto zřejmě dále nepočítá.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP