(18.50 hodin)

Poslanec Jozef Kochan: Druhý bod: žádá vládu, aby předložila krok vedoucí ke stabilizaci systému veřejného zdravotního pojištění.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 623. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti?

Děkuji. Hlasování skončilo. Hlasovalo 151 poslanců, pro bylo 63, proti 1, návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jozef Kochan: Žádá vládu, aby předložila parametry k tvorbě zdravotnických zařízení a provedla akreditaci zdravotnických zařízení - program akreditace zdravotnických zařízení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak ještě jednou prosím celý návrh.

 

Poslanec Jozef Kochan: Žádá vládu, aby předložila parametry tvorby sítě zdravotnických zařízení a podpořila tvorbu programu akreditace zdravotnických zařízení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: … předložila tvorbu programu akreditace zdravotnických zařízení. Je zřejmé o čem budeme hlasovat?

 

Pokud ano, zahájil jsem hlasování pořadové číslo 624. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti?

Děkuji. Hlasování skončilo. Hlasovalo 152 poslanců, pro bylo 61, proti 3, ani tento návrh nebyl přijat. Takže poslední návrh.

 

Poslanec Jozef Kochan: Poslední návrh: žádá vládu České republiky, aby předložila návrh zákona o neziskových právnických osobách.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 625. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti?

Děkuji. Hlasování skončilo. Ze 152 přítomných bylo 22 pro, 3 proti. Ani tento návrh tedy nebyl přijat.

 

Nyní je třeba k hlasování předložit návrh pana poslance Oldřicha Vojíře.

 

Poslanec Jozef Kochan: Tento návrh zní: Poslanecká sněmovna žádá předložit koncepci zdravotnictví a jeho financování do konce ledna 2006.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 626. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti?

Děkuji. Hlasování skončilo. Hlasovalo 153 poslanců, 61 pro, proti 4, ani tento návrh nebyl přijat.

 

Přijali jsme tedy pouze první návrh pana poslance Janečka a I.2 usnesení výboru. Tím končím projednávání tohoto bodu.

 

Přikročíme k projednávání dalšího bodu, kterým je bod číslo

 

233.
Návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k prošetření
hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky

 

Skupina 48 poslanců předložila návrh na zřízení této vyšetřovací komise. Současně tato skupina připravila návrh usnesení Poslanecké sněmovny, který máme rozdán v lavicích. Prosím, aby se pan poslanec Kubinyi, který je pověřeným zástupcem této skupiny, ujal slova.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, původně jsem se domníval, že ještě předtím, než budeme ustavovat vyšetřovací komisi, se pokusím některé věci zrekapitulovat, ale myslím, že vzhledem k pokročilému času a k tomu, jak ta diskuse probíhala, si to odpustím, a myslím, že vy odpustíte mně, že moje úvodní slovo nebude dlouhé.

Takže si dovolím jen zrekapitulovat usnesení, které vám bylo rozdáno do lavic.

Návrhem tedy je, aby vznikla podle § 48 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k prošetření hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky. Úkolem této vyšetřovací komise je objasnit, jak a proč vznikal dluh Všeobecné zdravotní pojišťovny, a podíl managementu Všeobecné zdravotní pojišťovny na tomto dluhu. Dále zkontrolovat efektivitu vynakládaných finančních prostředků a souladu jejich využití s účelem, kterému má veřejné zdravotnictví sloužit.

Poslanecká sněmovna by stanovila lhůtu do 30. dubna 2006, do níž je vyšetřovací komise povinna předložit svá zjištění s návrhem Poslanecké sněmovně.

U tohoto bodu bych se na chvilku zastavil. Všichni víme, že volby budou v červnu. Na schůzi v červnu pravděpodobně nebude ani chuť, ani prostor pro to, aby vyšetřovací komise mohla podávat nějaké zjištění, i když možné je, že mě přesvědčíte o opaku, že ještě v červnu, předtím než se rozpustíme, budeme o tom jednat. Nicméně si myslím, že ta dubnová schůze je nejzazší termín, kdy ta komise alespoň nějaké výsledky předložit může, protože pokud se jedná o hospodaření řádově ve stovkách miliard, tak je jasné, že těch několik měsíců na nějaké hloubkové šetření nebude stačit, ale předpokládám, že do toho dubna by se mohly alespoň nějaké základní objasnit, objasnit alespoň ten základ, kvůli kterému jsme se přeli - jaký je podíl Všeobecné zdravotní pojišťovny, a jak zřejmě někteří z vás budou navrhovat, Ministerstva zdravotnictví na tom, jak vznikal tento dluh veřejného zdravotního pojištění.

Třetím bodem by potom bylo, že bychom jako Poslanecká sněmovna uložili předsedovi vyšetřovací komise na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny informovat o časovém harmonogramu postupu vyšetřování a průběžně informovat Poslaneckou sněmovnu o výsledcích vyšetřování.

Počet členů by byl standardní, to znamená deset - po dvou z každé politické strany. Je tam žádáno o součinnost ministra zdravotnictví, ministra financí, ministra vnitra a dalších orgánů. A samozřejmě vedoucí Kanceláře by měl té vyšetřovací komisi umožnit činnost.

Toto je tedy ve zkratce návrh usnesení, který tímto předkládám Poslanecké sněmovně. Z mé strany je to v tuto chvíli všechno.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, děkuji vám, pane poslanče, a prosím, abyste usedl ke stolku zpravodajů a sledoval se mnou rozpravu, kterou otevírám. Je to všeobecná rozprava a mám tu přihlášku paní poslankyně Lucie Talmanové, které dávám slovo.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, je evidentní, že vaše tendence ukončit projednávání stavu českého zdravotnictví je opravdu jasná. Proto se pokusím omezit na absolutní minimum ve své stručné řeči ke zřízení vyšetřovací komise.

Zřízení vyšetřovací komise je velmi závažná věc. Pan kolega Kubinyi zde zdůvodnil, z mého pohledu příliš stručně, pohnutky a důvody, které vedly skupinu předkladatelů ke zřízení této vyšetřovací komise. Očekávala jsem poněkud obšírnější vysvětlení, ale jsem si vědoma této hodiny a jisté únavy ze střetnutí v rozpravě, takže se tohoto širšího zdůvodnění asi nedočkám. Byla bych proto ráda, abychom si alespoň dokázali nahlas pojmenovat některé okolnosti, které tímto bereme na vědomí, že zřídíme vyšetřovací komisi.

Je to především to, že tím sdělujeme všem, že selhaly standardní kontrolní mechanismy státu. To je věc, kterou bychom si měli uvědomit. Ve Všeobecné zdravotní pojišťovně v této době probíhala celá řada kontrol ministerstev zdravotnictví a financí, kterým to přísluší ze zákona. Probíhaly tam kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu, s jejichž výsledky jsme se mohli seznámit - někteří z nás to také učinili. Každoročně nejméně dvakrát se zabývala činností Všeobecné zdravotní pojišťovny i tato Poslanecká sněmovna.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP