(16.00 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, schválit tento text usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 616 přítomno 130 poslanců, pro hlasovalo 113, proti 2. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, končím projednávání bodu číslo 53. Tím jsme skončili celou sérii mezinárodních smluv.

 

Upozorňuji, že přecházíme k dalšímu bloku bodů, které jsme si schválili do dnešního pořadu, a ten zahajujeme původním bodem číslo 2. To je

 

2.
Návrh zdravotně pojistného plánu Všeobecné zdravotní pojišťovny
České republiky na rok 2005 a návrhy zdravotně pojistných plánů
zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven na rok 2005 spolu s vyjádřením
vlády a doplňující souhrnnou informací o očekávaných výsledcích
hospodaření systému veřejného zdravotního pojištění v roce 2005
/sněmovní tisk 976/

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů opět zaujal ministr zdravotnictví David Rath a zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Jozef Kochan. Schválena byla ovšem v tomto bodě také účast paní ředitelky VZP Jiřiny Musílkové, kterou ještě nevidím, ale v každém případě se může účastnit jednání, pokud je tady někde přítomna.

Projednávání tohoto bodu jsme opět přerušili v úterý 29. listopadu a nyní bychom měli pokračovat v přerušené všeobecné rozpravě. Byla tady stažena přihláška pana poslance Eduarda Vávry, který tady dnes není. V sestavě, kterou tady mám uvedenu, jsou v rozpravě nyní přihlášeni pan poslanec Ivo Vykydal, Miroslav Opálka, pan poslanec Janeček, paní ředitelka Musílková, pan poslanec Eduard Zeman, Miroslav Krajíček a pan poslanec Doktor. Ten mě požádal o slovo hned v úvodu, ale není tady. Je řádně přihlášený a je potom mezi těmi přihlášenými.

Vítám paní ředitelku Musílkovou.

Pustíme se tedy do rozpravy, tak jak máme přihlášené její účastníky. První je pan poslanec Ivo Vykydal. Prosím jako dalšího pana poslance Miroslava Opálku. Pan poslanec Eduard Zeman stahuje svou přihlášku, takže se zmenšuje počet přihlášených. Prosím nyní pana poslance Vykydala, ten je první na řadě, připraví se pan poslanec Opálka.

 

Poslanec Ivo Vykydal: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, svým vystoupením reaguji na slova ministra zdravotnictví, která se týkala ozdravných pobytů dětí s mentálním postižením hrazených Všeobecnou zdravotní pojišťovnou z fondu prevence.

Jako předseda republikového výboru Sdružení pro pomoc mentálně postiženým České republiky předstupuji před vás se smíšenými pocity. Na straně jedné jsem hrdý na to, že vám mohu představit jedno z nejvýznamnějších, největších a snad i nejpracovitějších občanských sdružení u nás. Na straně druhé je mi skutečně velmi líto a jsem velmi pobouřen výroky a veřejně deklarovanou neznalostí ministra zdravotnictví za sociální demokracii.

Dovolte mi konstatovat holá fakta. Nejprve tedy základní informaci o Sdružení pro pomoc mentálně postiženým České republiky. Toto občanské sdružení je nevládní dobrovolnou neziskovou organizací rodičů, odborníků, lidí s mentálním postižením a jejich přátel. Svoji činnost zahájilo sdružení v roce 1969, tedy před 36 roky. V současné době má sdružení více než 8,5 tisíce členů, působí na celém území republiky a má své organizační jednotky téměř ve všech okresech a krajích. Od roku 1990 sdružení zřídilo celou řadu škol a sociálních zařízení, která poskytují velmi žádané sociální služby. Sdružení je členem evropské asociace lidí s mentálním postižením a jejich rodin, která nese název Inclusion Europe. Výsledkem této evropské spolupráce může být plánovaný přesun některých aktivit kanceláře Inclusion Europe z Bruselu k nám do Prahy. Ve své činnosti sdružení podporuje všechny iniciativy, které zabezpečují trvalé zlepšování podmínek života osob s mentálním postižením v rodinách, v péči sociálních a vzdělávacích zařízení. Sdružení prosazuje rovnoprávné postavení všech občanů. S tímto záměrem seznamuje veřejnost s povahou mentálního postižení a kombinovaných vad a přispívá k odstraňování předsudků a nesprávných představ, které nám byly v minulosti dlouhá léta podsouvány.

Pan ministr ve svém vystoupení položil několik otázek, na které nečekal odpověď, ale které v nás měly vyvolat představu něčeho škodlivého. Ptal se: Pomáhají, nebo škodí ozdravné pobyty dětem s mentálním postižením? Ví to vůbec někdo? Zabýval se tím někdo? Zajímalo to někoho, zda zde pomáháme, nebo škodíme? - Prostřednictvím předsedajícího vám, vážené kolegyně a vážení kolegové, velmi rád na tyto otázky odpovím. Jsem přesvědčen, že jako předseda organizace lidí s mentálním postižením a jejich rodin i jako člověk, který má s mentálním postižením šestnáctiletou velmi obohacující zkušenost, mám k odpovědi na tyto otázky také odborný mandát.

Ozdravné pobyty u moře přispívají ke zlepšení psychického a fyzického stavu, a to i dětem s mentálním postižením. Je prokazatelné, že působí na zlepšení zdravotní kondice, snížení výskytu onemocnění respiračních, zlepšení nálezů kožních i zlepšení pohybového aparátu. Děti doprovázejí vedoucí z řad pedagogických pracovníků a vychovatelé, kteří se jim věnují po celý rok, a děti k nim mají důvěru. Pobyt je také zajištěn zdravotnickým personálem.

Ve Sdružení pro pomoc mentálně postiženým pracují odborníci s mnohaletou zkušeností i vzděláním. Pozastavuji se nad tvrzením pana ministra, že pro drtivou většinu dětí s mentálním postižením je změna prostředí spojená s ozdravným pobytem vnímána velmi negativně. Musím velmi důrazně odmítnout výrazy o výletech, stejně jako ministrem použitý pojem "mentální děti". Ozdravné pobyty nejsou výletem ani pro děti, ani pro pedagogy a zdravotnický doprovod, který pro děti pracuje v době své dovolené i bez nároků na finanční odměnu. Pojem "mentální dítě" považuji skutečně za diskriminační.

Kdybyste chtěli vědět, co lidi s mentálním postižením v oblasti zdravotnictví skutečně trápí, v žádném případě to nejsou ozdravné pobyty. Slabou stránkou je fakt, že lidi s mentálním postižením nemají stejný přístup ke zdravotní péči jako lidé bez postižení. To je otázka, která vyžaduje systematickou změnu a pozornost.

Dámy a pánové, jeden židovský filozof, tvrdě poučen ve druhé světové válce, pronesl větu: Zlá slova mohou působit jako drobné pilulky arzénu - i malé množství při dlouhodobém užívání způsobuje smrt. To platí i pro slova z úst lékaře - ministra zdravotnictví.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, jenom mi dovolte, než dám slovo dalšímu vystupujícímu, abych tady ve Sněmovně oficiálně přivítal vzácnou návštěvu. Jedná se o předsedu Spolkové rady Rakouské republiky, jeho excelenci pana Petera Mitterera. Já ho srdečně vítám v Poslanecké sněmovně a přeji mu příjemný pobyt tady v Praze. (Potlesk.)

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP