(15.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Pokud se nikdo nehlásí do obecné rozpravy k tomuto bodu, tak rozpravu končím. Myslím si, že všechno bylo řečeno a měli bychom hlasovat o usnesení, jak ho máme navrženo zahraničním výborem. To je doporučení, které dává souhlas k výpovědi této smlouvy.

Vážení kolegové, doufám že je nás tady dost. Ale je tady návrh na odhlášení, odhlašuji vás. Prosím, aby přítomní, kteří chtějí hlasovat, se ještě jednou všichni přihlásili. Prosím, přihlaste se. Budeme hlasovat o návrhu usnesení.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout návrh usnesení předložený zahraničním výborem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Toto hlasování má pořadové číslo 608, přítomno zde bylo v průběhu hlasování 127 poslanců, pro hlasovalo 123, proti žádný. Tento návrh byl přijat. S usnesením byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání bodu číslo 108.

Máme tu bod číslo

 

109.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Rakouskou republikou
o překračování státních hranic na turistických stezkách a o překračování státních
hranic ve zvláštních případech, podepsaná v Raabs an der Thaya dne 17. září 2005
/sněmovní tisk 1164/ - prvé čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo přednesl ministr vnitra František Bublan.

 

Ministr vnitra ČR František Bublan: Děkuji, pane předsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, Smlouva mezi Českou republikou a Rakouskou republikou o překračování státních hranic na turistických stezkách a o překračování státních hranic ve zvláštních případech umožňuje zřizovat vedle klasických mezinárodních hraničních přechodů také místa pro překračování státních hranic na turistických stezkách, resp. na hraničních vodních tocích, konkrétně na řece Dyji, a na těchto místech bude prováděna pouze namátková pohraniční kontrola. Z tohoto důvodu nejsou tato místa určena pro občany tzv. třetích států, kteří mají vízovou povinnost v některém ze smluvních států. Smlouva dále umožňuje rekreační a sportovní plavbu po hraničních vodních tocích, především na řece Dyji, a vydávání individuálních a hromadných povolení pro překračování státních hranic i mimo určená místa na turistických stezkách nebo hraničních vodních tocích. Cílem smlouvy je posílení turistického ruchu v příhraničních oblastech.

V současné době byla ukončena jednání s rakouskou stranou o textu ujednání mezi vládou České republiky a rakouskou spolkovou vládou o zřízení určených míst na turistických stezkách, které bude prováděcím dokumentem ke smlouvě. Na základě tohoto ujednání budou zřízena konkrétní místa pro překračování státních hranic podle smlouvy, bude stanovena jejich provozní doba a rozsah užívání. Jenom pro informaci uvádím, jedná se asi o 27 takovýchto míst.

Smlouva je v souladu s českým právním řádem, s právem Evropských společenství, s obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva, jakož i se závazky vyplývajícími z jiných mezinárodních smluv, kterými je Česká republika vázána. Sjednání smlouvy si nevyžádá navýšení počtu pracovních sil. Náklady, které vzniknou v souvislosti se zřízením informačních tabulí na přechodech a na turistických stezkách, budou uhrazeny z rozpočtu Ministerstva vnitra. Jedná se asi o necelých 200 tisíc korun.

Vážené dámy, vážení pánové, já jsem podepsal tuto smlouvu 17. září s rakouskou ministryní vnitra za přítomnosti sousedících hejtmanů i širší veřejnosti. Věřím, že postoupíte tuto smlouvu do dalšího čtení a vyslovíte souhlas s ratifikací smlouvy. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám také děkuji, pane ministře. Prosím pana poslance Davida Šeicha, který by měl být zpravodajem pro prvé čtení. (Poslanec Šeich není přítomen v jednacím sále.) Není zde, ale ještě nedávno tu vystupoval. Neměl by být daleko. Vyhlašuji pětiminutovou pauzu. Prosím, aby se během pěti minut našel zpravodaj. Budeme pokračovat v 15.30 hodin… (Poslanec Šeich vchází do jednacího sálu.) Já už jsem to vyhlásil. Pokračujeme v 15.30.

 

(Jednání přerušeno v 15.26 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP