(15.00 hodin)
(pokračuje Šeich)

V době, kdy jsme již jednou, v době minulé rozpočtové perspektivy, byli okradeni s příslibem, že podruhé okradeni nebudeme. Tento návrh pana předsedy vlády Velké Británie Blaira okradením nových chudších zemí střední a východní Evropy je. V tomto kontextu nechci příliš do této slavnostní chvíle zabředávat v nějakých vnitropolitických diskusích. Právě v této chvíli bychom si měli uvědomit, jak významné je mít v Evropské unii své spojence. Jak významné je, aby v Evropské unii byly země, které na svoji dobu transformace a na svoji dobu přerodu z nezdařilých ekonomik na ekonomiky prosperující již zapomněly, jako je Španělsko, Portugalsko, ale i velmi s transformací těžkého průmyslu se potýkající Velká Británie, země, které na tuto zkušenost již dávno zapomněly. Důležité je, aby v Evropské unii byly země, které zkušenost transformačního procesu politického, ale i ekonomického mají v živé paměti, a země, které prošly podobnou historickou, ekonomickou i politickou zkušeností a mají podobné smýšlení a podobný přístup k tématům, která řeší i Česká republika. Jak je důležité mít spojence, a možná takoví spojenci nám mohou být bližší než naše vlastní vláda, která na rozdíl od zásadového postoje Maďarska a Polska je ochotna bezpodmínečně kapitulovat, ustoupit a nechat se podruhé okrást o deset procent příspěvku Evropské unie. Myslím, že takovéto spojence pochopitelně máme zájem v Evropské unii mít.

Nicméně po prizmatu domácí politické diskuse bych se vrátil ke slavnostnější atmosféře. Rozšíření Evropské unie o Bulharskou republiku a Rumunsko je slavná chvíle, je to chvíle, kterou můžeme nazvat historickou, a je to završení určitého procesu postupu rozšíření Evropské unie na Balkán. Domnívám se, že další postup zahájení negociačních jednání s Chorvatskem, pokus o kandidátský statut Bosny a Hercegoviny a diskuse o dalších balkánských státech bývalé Jugoslávie je historickým okamžikem pro Evropskou unii a určitě bychom na dobu, kdy jsme prosíce klepali na dveře Evropské unie, neměli zapomínat a neměli bychom se chovat v této chvíli jinak a tyto dveře do Evropské unie Bulharsku a Rumunsku otevřít a umožnit jim příležitost, kterou měla Česká republika. Současně naše kolegy z Bulharské republiky a Rumunska velmi výrazně varovat a doporučit, že by měli mít stále na paměti, že členství v Evropské unii není žádným darem, ale je pouze příležitostí, kterou buď dokážeme obhájit, anebo obhájit nedokážeme. To jsou otázky, které řešíme v této chvíli při schvalování budoucího rozpočtu Evropské unie. Jestli dokážeme své zájmy hájit, či nikoliv, a takovéto spojence, kteří tuto naši zkušenost sdílí, bychom si přáli v Evropské unii spolu s námi mít.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě se fakticky hlásil pan poslanec Křeček a pak vidím pana poslance Nájemníka.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Já jsem chtěl jenom sdělit, že pan kolega nám zapomněl sdělit, že toto tzv. okradení České republiky podpořil v televizní Sedmičce v neděli i významný člen ODS, poslanec Evropského parlamentu pan poslanec Zahradil. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Nájemníka, který se hlásí o slovo.

 

Poslanec Václav Nájemník: Dámy a pánové, bez ohledu na to, jak byla míněna předchozí poznámka. Mluvím jako člověk, který v nedávné době oficiálně navštívil Bulharsko i Rumunsko, a v neoficiálních rozhovorech jsem slíbil, že vstup podpořím. Já tady chci jednak podepsat všechno, co říkal kolega Šeich. Já jsem si připravil vystoupení a pečlivě jsem sledoval, bylo řečeno úplně vše, takže nebudu zdržovat. Jenom mohu říci, že tyto dvě země jsou skutečně zeměmi, kde se dá investovat, akorát se to musí umět a musí se k tomu přistupovat s pokorou a se znalostí věci.

Já také podporuji vstup Rumunska a Bulharska do Evropské unie a podporuji je rád. Hezký den.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Probíhá obecná rozprava. Vidím pana poslance Exnera. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, poslanci za Komunistickou stranu Čech a Moravy rovněž podpoří přistoupení Bulharska a Rumunska do Evropské unie. Máme ten názor, že především jde o rozhodnutí občanů těchto konkrétních zemí a že jejich rozhodnutí v této chvíli je potřeba respektovat. Přesvědčili jsme se, že občané těchto zemí mají o vstup do Evropské unie zájem. To, co tady bylo řečeno, pokládáme v některých případech spíš za problémové, nicméně rozhodující není podle našeho názoru postoj náš, ale právě postoj občanů konkrétních zemí. Vstupující země mají dohodnuta přechodná období pro oblast volného pohybu osob, služeb a kapitálu, zemědělství, dopravní politiky, daní, sociální politiky a zaměstnanosti, energetiky, telekomunikací a informačních technologií, životního prostředí a hospodářské soutěže. Některé věci jsou v přístupové smlouvě naopak stanoveny dopředu. Například podpora rozvoje venkova je pro nové země ve smlouvě řešena pro celé období 2007 až 2013, ačkoliv politické a finační dopady mají být teprve projednány.

Chtěl bych také připomenout, že všichni poslanci z kandidátky KSČM v Evropském parlamentu podpořili přistoupení těchto dvou zemí do Evropské unie.

Pokud jde o vliv na Českou republiku, půjde po přistoupení těchto zemí o mírné snížení počtu poslanců v Evropském parlamentu v následujících obdobích a menší podíl na hlasovacích právech.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě vidím, že se hlásí pan místopředseda Vojtěch Filip také v obecné rozpravě nad těmito asociačními dohodami. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážený pane předsedo, páni ministři, paní a pánové, já bych jen na doplnění toho, co říkal Václav Exner jako stanovisko klubu KSČM, chtěl doplnit, že jsem jednal se zástupci mnoha politických stran z Bulharska i Rumunska. U Bulharska nevidím vůbec žádné problémy s tím, aby Poslanecká sněmovna hlasovala pro. U Rumunska vidím určité rezervy, které je ještě potřeba řešit.

Byl bych rád a jsem nadšen tím, že pan velvyslanec Rumunské republiky je zde přítomen, a rád bych jeho prostřednictvím vzkázal rumunským poslancům jednu věc z našeho jednání: že by bylo velmi vhodné, kdyby přestala diskriminace některých politických stran, jako je např. Socialistická aliance Rumunska, ve volebním procesu jak v rumunských volbách, tak potom ve volbách do Evropského parlamentu. Bylo by to nanejvýš vhodné, protože jestliže jednou přijmeme určité demokratické principy, měly by platit pro všechny, nejenom pro některé politické strany.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Obecná rozprava se zřejmě chýlí k závěru, protože nevidím žádnou další přihlášku ani nemám žádnou další přihlášku, takže rozpravu mohu nyní ukončit. Zeptám se pana ministra, jestli chce nyní vystoupit se závěrečným slovem.

 

Ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda Pane předsedo, kolegyně a kolegové, zaznělo tady několik příspěvků, které podporují tuto myšlenku, takže v tomto ohledu nemám obavu. Jenom se mi zdá, že není úplně vhodné teď otvírat debatu o finanční perspektivě a už vůbec ne mluvit v termínech, že tady někdo někoho okrádá. Těžko můžeme být okradeni o něco, co jsme nikdy neměli a co bylo pouze v nějakých návrzích, to znamená, že o žádné okradení nejde. Jenom prosím, abychom tuto debatu vedli někdy jindy na toto téma, kde jsem připraven o této otázce diskutovat, nikoliv míchat skutečnosti v jednu. Finanční perspektiva je samostatný bod. Teď to podle mne není předmětem jednání.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP