(14.30 hodin)

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, je mi líto, že musím přispět k tomu značnému zmatku, který panuje ohledně našeho dalšího programu, nicméně minulý týden bylo schváleno pevné zařazení bodu 29. Původně jsme jej měli projednávat minulé úterý jako 12. bod. Jedná se o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o obcích. Chtěl bych požádat ctěnou Sněmovnu, aby souhlasila s pevným zařazením tohoto bodu číslo 29 na tento čtvrtek jako šestý bod.

Odůvodnění je takové, že právní úprava, kterou bychom měli projednat, by měla projít druhým čtením a obsahuje docela zásadní záležitosti, které se týkají změny zákona o obcích. Navrhovaná účinnost je 1. července příštího roku, tedy ještě před datem konání komunálních voleb ve všech obcích České republiky, a mám za to, že bychom se jako Poslanecká sněmovna měli na této schůzi vyrovnat minimálně s druhým čtením.

Ještě jednou opakuji - bod 29, novela zákona o obcích, navrhuji ve čtvrtek jako šestý pevně zařazený bod. Děkuji za vaši pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To je šestý dopoledne? Dobře.

Vážení kolegové, já to udělám tak, že nechám hlasovat o každém návrhu zvlášť, jestli je důvod k pevnému zařazení, s tím, že budeme takto hlasovat u každého navrhovaného bodu, aby nevznikly pochyby. (V sále je velký hluk. Předsedající zvoní.)

Prosím vás, abyste se všichni vrátili do lavic. Prosím, posaďte se, budeme hlasovat o návrzích, které tady zazněly, s tím, že - opakuji - aby nevznikaly pochyby, nechám hlasovat o té naléhavosti, o nutnosti zařadit ten bod pevně v každém případě. Ještě jednou: u každého návrhu rozhodne Sněmovna, jestli ho vůbec budeme pevně zařazovat, nebo ne.

Doufám, že všichni jsou na svých místech. Prosím, abyste se soustředili.

 

První návrh, který tady byl podán, byl návrh pana ministra Cyrila Svobody, který chtěl, aby bod č. 53 byl zařazen dnes - jsou to opatření ve vztahu k Libyi - za těch šest bodů zahraničních smluv. Takže tento bod ještě jako sedmý navrhuje pan ministr Svoboda.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit tento bod jako sedmý na dnešní pořad schůze, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 595 přítomno 156, pro hlasovalo 80, proti 6. Návrh byl přijat, bod č. 53 bude sedmým bodem dnešního pořadu.

 

Další byl návrh pana ministra… pana poslance Karla Kühnla, v tomto případě.

Prosím, pan poslanec Pleva. A prosím o klid.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, já se velmi omlouvám, ale podívejte se do stenozáznamu. Ještě před chvílí jste říkal, že necháte hlasovat zvlášť o každém bodu, jestli je důvod k jeho zařazení. Takže o každém bodu musíte nechat hlasovat dvakrát.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Máte pravdu, souhlasím, to je moje chyba.Takže my jsme tímto hlasováním rozhodli o tom, že budeme hlasovat o zařazení bodu 53 jako sedmého bodu dnešní schůze. Pan poslanec Pleva má pravdu. Budeme tedy hlasovat ještě jednou.

 

Teď budeme hlasovat o pevném zařazení bodu č. 53 jako sedmého bodu dnešní schůze.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 596 přítomno 157 poslanců, pro hlasovalo 81, proti 13. Návrh byl přijat. Teď teprve může být řečeno, že bod 53 jsme skutečně zařadili jako sedmý bod dnešní schůze.

 

A teď podobně budeme hlasovat o návrhu poslance Karla Kühnla, protože tento návrh předkládal jako poslanec. Jednalo se mu o pevné zařazení bodů 207, 208 a 209. Budeme nejdříve hlasovat o tom, že tyto body takto opravdu budeme pevně zařazovat. Nejdříve o pevném zařazení.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro pevné zařazení těchto bodů, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Souhlasí s odůvodněním - jak je libo. Kdo je proti a nesouhlasí s odůvodněním pevného zařazení?

Hlasování má pořadové číslo 597. Přítomno 157, pro hlasovalo 97, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Teď teprve budeme hlasovat o pevném zařazení na zítra. Bylo to na zítra jako první, druhý a třetí bod odpoledne. - Je možné to, pane ministře, ještě pro jistotu zopakovat, jak to definitivně je, protože už je opravdu těžké se v tom vyznat?

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážený pane předsedo, je těžké se v tom vyznat. Já jsem navrhl zařazení opravdu jako první tři body odpoledne před již pevně zařazené body, které jsou druhými čteními, jejichž časový průběh se opravdu nedá odhadnout, a neodhadnutelný časový průběh je pro Armádu České republiky těžko akceptovatelný.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, budeme hlasovat tak, jak to řekl pan ministr Kühnl - jako první pevně zařazené body odpoledne.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro pevné zařazení těchto bodů jako prvních bodů odpoledne, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 598, přítomno je 156 poslanců, pro hlasovalo 95, proti 8. Tento návrh byl přijat a body byly na zítra zařazeny.

 

Další byl návrh pana poslance Skopala, týkal se bodu 3. Připomínám, že se jedná o provozování rozhlasového a televizního vysílání, zákon 231. Budeme nejdříve hlasovat o tom, kdo souhlasí se zdůvodněním pevného zařazení.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí se zdůvodněním pevného zařazení těchto bodů, ten nyní stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo nesouhlasí se zdůvodněním?

Hlasování má pořadové číslo 599, přítomno je 158 poslanců, pro hlasovalo 50, proti 11. Tento návrh přijat nebyl, nebo spíš nebylo přijato zdůvodnění toho návrhu, abych se dopracoval přesného výrazu.

 

Můžeme postoupit k dalšímu návrhu, to byl návrh pana poslance Kapouna. Pan poslanec Kapoun mluvil o bodu 181, je to návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. Pan poslanec Kapoun navrhoval, abychom tento bod… On to nějak hlavně zdůvodňoval a to zdůvodnění bylo, že je třeba, abychom do konce roku rozhodli. Má to návaznost na schválení státního rozpočtu. Nejdříve hlasujeme o zdůvodnění.

 

Zahajuji hlasování. Kdo přijímá zdůvodnění pana poslance Kapouna, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto zdůvodnění nebo nesouhlasí s ním?

Hlasování má pořadové číslo 600. Přítomno 157, pro hlasovalo 109, proti 6. Zdůvodnění pana poslance Kapouna bylo přijato.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP