(17.10 hodin)
(pokračuje Vojíř)

Nabízí se logicky otázka, která by byla teď už velmi aktuální, protože paní ředitelka sdělila, že svou funkci opustí, nebo abdikuje na funkci ředitelky VZP k 1. 1. 2006. Tak by bylo možná docela potěšující, kdyby pan ministr vystoupil a řekl, že k 1. 1. 2006 končí nucená správa. Asi by se tím usvědčil také z toho, že žádný důvod pro nucenou správu nebyl. Ale uvidíme, třeba odpoví. Myslím, že dotazů jsem položil několik a je zapotřebí, abychom na ně opravdu dostali odpovědi.

Závěrem chci říci, že mě mrzí, že tady skutečně není diskutováno to, jak můžeme tento složitý problém vyřešit, ale že se tady opravdu řeší jen antipatie mezi některými osobami, které se nashromáždily dávno, dávno předtím. Sněmovna by měla dělat dle mého soudu daleko potřebnější věci. Leží tady mnoho zákonů, které musíme vyřešit. Tyto zákony jsou důležité pro to, abychom se posouvali zase o něco dál. Ale je zjevné, že ministr zdravotnictví nemá tuto ambici. Ministr zdravotnictví má ambici jednu, a já myslím, že teď jsem to teprve možná po delší době pochopil: čím déle tento bod budeme otevírat, tím on má větší prostor. Je to zbytečné. Myslím si, že si ho nezaslouží, my si to nezasloužíme, veřejnost také ne! Myslím si, že by měl podat demisi, a to by bylo jediné, co by veřejnost mohla ocenit!

Děkuji za pozornost. (Potlesk ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Oldřichu Vojířovi. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Miroslav Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Nezdržím dlouho, ale přesto musím oponovat panu kolegovi Vojířovi, když tady uvedl onen počet 15 na 15. Já prosím, abychom si uvědomili, že z těch třiceti lidí tam týden předtím bylo deset posláno s jedním jediným úkolem - nemít vlastní názor, ale splnit jedno jediné zadání. Já bych prosil, abychom to interpretovali tak, že z dvaceti lidí, kteří měli právo na svobodný názor, protože těch deset nemělo, z dvaceti lidí správní rady VZP, kteří měli právo na svobodný názor, 75 procent - to není číslo bleskového průzkumu STEMu, to je přesné číslo - 75 procent nevěří panu ministru Rathovi. Já se jim nedivím, já mu nevěřím také! (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kalouskovi. To byla faktická poznámka. A nyní vystoupí pan poslanec Miloš Titz a připraví se pan poslanec Petr Nečas.

 

Poslanec Miloš Titz: Vážený pane místopředsedo, členové vlády, milé kolegyně, vážení kolegové, věřte mně, že celkem s velkou pozorností poslouchám tuto na pokračování vedenou diskusi a žasnu nad tím, jak někdo po několika dnech, kdy je ministr ve funkci, ví, že má podat demisi, a žasnu nad tím, že naopak zase, když někdo je tam řadu týdnů, měsíců, let, a víme dobře, že například v diplomatických službách je velvyslanec tři až čtyři roky, výjimka je doba delší, tak se tato záležitost nežádá, zcela logicky. Myslím si, že v dějinách je velice zajímavá otázka šéfa amerických zpravodajských služeb pana Hoovera (?), který tam byl desetiletí, a celá řada potíží amerických zpravodajských služeb dnes po mnoha desetiletích, kdy tento člověk odešel a zemřel, je přičítána právě tomu, že služby konaly pod sice velmi schopným, ale nicméně jen a jen člověkem. Takže všichni z nás máme omezené možnosti a čím déle někde jsme, tím více zabředáme do rutiny, do respektování určitých vnitřních vztahů atd.

Pane místopředsedo, nevím, zda se na vás mohu v této věci vůbec obrátit, protože je to anonymní. Mě velice překvapilo, že celá řada diskutujících neuvedla jakýsi svůj konflikt zájmů. Řada z nich jsou lékaři, my nevíme, zda svou praxi vykonávají dnes, kde ji vykonávali předtím, a při této příležitosti mi dovolte uvést, že já jsem ve střetu zájmů, protože v mém nejbližším rodinném okolí je zdravotník, který prakticky čtyřicet let slouží u lůžka v nemocnici. A z tohoto hlediska bych se rád o něčem zmínil. Já jsem léta letoucí slyšel o tom, proboha proč VZP podporuje plavání novorozenců a nevede alespoň diskusi o tom, že by podporovala jakési komplexní očkování dětí na nejnovější bázi a za poměrně menšího stresování, neboť místo dvakrát třikrát je to píchnutí jenom jednou! Proč nevedla s odborníky na všech úrovních diskusi!?

Za druhé. Už tady je asi ohraná záležitost Mořského koníka, ale já bych se na tuto záležitost podíval z trošku jiné strany. Možná že by bylo zajímavé se podívat, kteří vybraní jedinci, ať z VZP nebo z hlediska zdravotníků, se na tom podíleli a vlastně měli báječnou placenou dovolenou. A ještě jedna věc. Které děti a s jakou indikací do Řecka, do Dalmácie jezdily a jaký to mělo na jejich zdravotní stav vliv, zda vůbec byly v nějakém závažném zdravotním stavu, jaký to mělo význam?

Řekl bych jednu věc. Jestliže to dospělo do těchto konců, použijme této věci, k čemu došlo, k jakési ozdravné katarzi. Protože jsem v této Sněmovně téměř deset let, ale tak závažnou, třeba i někdy velmi vyhrocenou diskusi ke zdravotnictví jsem nikdy neslyšel. Myslím si, že bychom měli říci, že jestliže zhruba stejně velké Švýcarsko dostává do systému financování třikrát tolik než Česká republika, tak je zapotřebí si toto uvědomit. Já chápu, že nemůžeme zvýšit třikrát odvody na zdravotní pojištění, protože by to asi nikdo z nás nebyl schopen snést, ale musíme si toto říci. A jestliže existuje taková praxe, jestliže inzulín pro dětské cukrovkáře by měl být bez doplatku, jak je možné, že v různých lékárnách je nejen doplatek, ale také různý doplatek? A jak je možné, že příslušný lékař dostane informaci, že když si pro inzulín budou chodit do určité lékárny, tak v té lékárně bude bez poplatku? Já si nemohu pomoci, tady je skutečně mnoho věcí k tomu, aby se o nich hovořilo, hovořilo bez nějakých zvláštních emocí, bez napadání, bez vyzývání k demisím po několika málo dnech, ale abychom si hleděli tuto záležitost řešit, podívali se do terénu, neboť tam se tyto věci objevují, a zaujali k tomu zcela zásadní stanovisko.

Chtěl bych říci ještě jednu věc - že ani tato Sněmovna, ani Ministerstvo zdravotnictví, ale ani VZP ještě nikoho nevyléčily. To jsou pouze prostředky k tomu, aby se jak v ambulancích, v pracovnách terénních lékařů, ale hlavně v nemocnicích, aby se lidé léčili, a dej Bůh, vyléčili. Děkuji. (Potlesk ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Miloši Titzovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Petr Nečas a připraví se pan poslanec Miroslav Beneš.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP