(9.40 hodin)
(pokračuje Braný)

A tady se zase dělá tzv. bianco šek. Tomu já, pane ministře, úplně nerozumím. Myslím, že když to vláda projednala v červenci, má tam určitě schopné úředníky, kteří to mohli sem zaslat v požadovaném předstihu, aby to nebylo v tom presu, jak jsme nyní svědky.

Takže trvám na svém procedurálním návrhu a doufám, že nebude to bráno z mé strany, že druhou nebo třetí záchrannou operaci AERO Vodochody v dobré mysli chci hatit. V žádném případě. Ale právě proto, že některá operace se nezdařila, snažím se být obezřetnější. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní má slovo místopředseda vlády a ministr financí pan Bohuslav Sobotka.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, sám jsem z tohoto místa několikrát doporučoval Poslanecké sněmovně, aby se zabývala častěji problematikou České konsolidační agentury, neboť dozorčí rada České konsolidační agentury je volena touto Poslaneckou sněmovnou. Tu nejmenuje ministr financí, ale je volena touto Poslaneckou sněmovnou. Při příležitosti jiných debat už jsem Sněmovně i navrhoval, že by stálo za to, aby Sněmovně byla ze strany této dozorčí rady poskytována pravidelná zpráva o činnosti České konsolidační agentury, neboť Česká konsolidační agentura je svojí povahou hybrid, který je mezi vládou a Sněmovnou. Je to hybrid, který je spravován exekutivou i legislativou. Právě proto je potřeba, aby Sněmovna vůči České konsolidační agentuře uplatňovala svoji kontrolní pravomoc. Znovu doporučuji Poslanecké sněmovně, aby se zabývala informacemi o činnosti dozorčí rady České konsolidační agentury. To je určitě věc, která je na místě. Říkal jsem to zde tuším před jedním či dvěma měsíci. Můžete si to dohledat ve stenozáznamu. S tím já žádný problém skutečně nemám.

Jen chci vysvětlit, proč s těmito materiály přicházíme do Poslanecké sněmovny. Důvodem je fakt, že mimořádně byla schválena otázka převodu pohledávek zdravotních pojišťoven do České konsolidační agentury. To bylo opatření, které nebylo plánováno Ministerstvem financí pro letošní rok. Ostatní materiály byly chystány tak, jako by k převodu nemělo dojít. Mimořádně tato věc byla schválena a mimořádně byla schválena i Poslaneckou sněmovnou, a proto i následně tyto pohledávky musíme řešit v Poslanecké sněmovně, neboť převod pohledávek ze zdravotních pojišťoven byl v rozsahu do 3,7 miliardy korun a tím byl pro letošní rok nejen vyčerpán, ale i překročen limit jedné miliardy korun, do kterého Poslanecká sněmovna tyto věci nemusí schvalovat. Na to chci upozornit: Díky mimořádnému odkupu pohledávek ze zdravotní pojišťovny jsme se dostali do situace, kdy i tyto relativně méně závažné převody, viz ony pohledávky za bytovým družstvem, musíme projednávat dokonce i na plénu Poslanecké sněmovny, kde - jak s tím naprosto souhlasím - je obtížné se v tom takto zorientovat vzhledem k tomu, že plénum Poslanecké sněmovny je zatíženo a přetíženo celou řadou dalších otázek, které musí řešit.

Tolik jsem chtěl na vysvětlenou k problému, který zde existuje, ještě předtím, než se o věci samé bude hlasovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Kdo další se hlásí do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím. Ještě před ukončením podrobné rozpravy budeme hlasovat o návrhu pana poslance Petra Braného na přerušení tohoto bodu, a to do doby, než tento bod projedná rozpočtový výbor. Pokusím se přivolat všechny, kteří chtějí o tomto návrhu hlasovat.

 

Ještě jednou opakuji: před ukončením podrobné rozpravy hlasujeme o návrhu pana poslance Braného na přerušení projednávání tohoto bodu, a to do doby, než tento bod projedná rozpočtový výbor.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Branného, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 139 pro hlasovalo 62, proti 34. Návrh nebyl přijat.

 

Končím podrobnou rozpravu a poprosím pana zpravodaje, aby nás provedl dalším hlasováním o návrhu usnesení.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Paní předsedající, dámy a pánové, zazněl návrh, abychom hlasovali po bodech, které jsem četl v návrhu usnesení. Já bych bod vždycky přečetl, pak bychom o něm hlasovali. Pak bychom hlasovali o usnesení jako celku.

Poslanecká sněmovna souhlasí s nabytím aktiv Českou konsolidační agenturou podle bodu II/1, 2 usnesení vlády ze dne 20. července 2005 číslo 985 k řešení situace ve společnosti Aero Vodochody, a. s.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto usnesením, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 140 pro hlasovalo 62, proti 1. Návrh nebyl přijat.

Ještě než toto vyhlásíme konečně, dojde ke kontrole výsledků hlasování. (Probíhá kontrola výsledků hlasování.)

Ptám se, zda dojde ke zpochybnění výsledků hlasování. Hlásí se pan poslanec Petr Lachnit.

 

Poslanec Petr Lachnit: Paní předsedající, ačkoliv jsem zmáčkl ano, na sjetině mám křížek. Dovolte, abych zpochybnil hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: O tomto návrhu pana poslance Petra Lachnita budeme hlasovat bez rozpravy.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Lachnita, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Viděla jsem, že je žádost o odhlášení, ale předpokládám, že až před konečným hlasováním. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 141 z přítomných 141 pro hlasovalo 93, proti 6. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat znovu, ale předtím vás všechny odhlašuji. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Budeme hlasovat znovu o návrhu usnesení, jak jej přednesl pan poslanec Miloslav Vlček. Pokusím se ještě přivolat všechny, kteří chtějí hlasovat o tomto návrhu usnesení.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 142 z přítomných 138 pro hlasovalo 72, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Prosím, pane zpravodaji. - Prosím ještě chvilku, protože znovu dojde ke kontrole výsledků hlasování.

Pan ministr Cyril Svoboda má náhradní kartu číslo 13.

Hlasování nebude zpochybňováno. Přistoupíme k hlasování o druhém bodu. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Miloslav Vlček: K bodu II/3, 4 usnesení vlády ze dne 21. září 2005 číslo 1222 o prodeji majetkových účastí České konsolidační agentury v komanditních společnostech ARTA REAL, a. s., a CZ KREDIT REAL, a. s.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP