Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
25. listopadu 2005 v 9.02 hodin

Přítomno: 143 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji čtvrtý jednací den 51. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: Vladimír Doležal z osobních důvodů, Václav Frank z důvodu náhlé hospitalizace, Michal Hašek, Josef Hojdar z důvodů zdravotních, Ivan Langer bez udání důvodů, Vladimír Laštůvka z důvodu zasedání Koordinační rady Česko-německého diskusního fóra v Berlíně, Václav Mencl z důvodu neodkladného jednání v Brně, Miroslava Němcová z důvodu pracovní cesty, Jiří Pospíšil z důvodu účasti na shromáždění zástupců Soudcovské unie České republiky v Brně, Vlastimil Tlustý z důvodů pracovních, Miroslav Váňa z důvodu nemoci, František Vnouček z důvodu hospitalizace, Tom Zajíček z důvodů rodinných, Miroslav Beneš z důvodu účasti na zasedání stálého výboru Parlamentního shromáždění Rady Evropy, z téhož důvodu i pan poslanec Miloš Kužvart, Stanislav Grospič z důvodu účasti na zasedání správní rady VZP, Svatomír Recman, Vladimír Říha a Antonín Seďa.

Z členů vlády je to premiér Jiří Paroubek z důvodu účasti na summitu předsedů vlád Středoevropské iniciativy, Dana Bérová z důvodu účasti na ministerské konferenci v Manchesteru, Petra Buzková z důvodu nemoci, Pavel Němec z důvodu účasti na zasedání Soudcovské unie České republiky v Brně, David Rath z důvodu neodkladných pracovních záležitostí, Cyril Svoboda z důvodu účasti na jednání s ministrem zahraničních věcí Polské republiky.

Sděluji vám, že paní poslankyně Levá má náhradní kartu číslo 1 a pan poslanec Vícha náhradní kartu číslo 2.

Dnešní dopoledne budeme nejprve projednávat pevně zařazený bod 175 a poté bychom odhlasovali nesouhlas se dvěma písemnými interpelacemi a dále bychom pokračovali body, které byly pevně zařazeny na čtvrtek 24. 11., to je body 33, 34, 43 a 233. Ve zbývajícím čase bychom se zabývali dalšími body ve schváleném pořadí.

O slovo se přihlásila paní poslankyně Zuzka Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Děkuji, paní předsedající. Dobrý den, paní poslankyně a páni poslanci, já se obracím na Sněmovnu s prosbou, aby s ohledem na zahraniční cestu zpravodaje akceptovala přesun třetích čtení bodů 136 a 137, které připadají v úvahu na středu třicátého, na následující týden, tedy na středu, tuším, sedmého, jako první body, resp. po pevně zařazených bodech. Jde o body 136, 137. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Jako další se přihlásil o slovo pan poslanec Jaroslav Krákora.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych prosil Sněmovnu o přeřazení bodu číslo 43 na úterý 6. prosince jako pevně zařazený bod po již pevně zařazených bodech, které jsou tam uvedeny. Děkuji. Důvod je neúčast ministra zdravotnictví.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ještě se dále o slovo přihlásil předseda poslaneckého klubu sociální demokracie pan poslanec Michal Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Paní místopředsedkyně, vy jste sice četla jenom čísla jednotlivých bodů, ale mám pocit, že bod 233 je bod, který by měl projednávat vytvoření vyšetřovací komise k hospodaření VZP. (Předsedající souhlasí.) Já doporučuji vzhledem k logice věci, tak jak to také bylo původně zamýšleno, aby se ten bod projednával po ukončení rozpravy k bodu 197 (správně bodu 2 schváleného pořadu), protože takto to původně bylo koncipováno. My jsme samozřejmě nepředpokládali, že debata k bodu 197 ještě neskončí. Čili já doporučuji, abychom tento bod zařadili pevně po dokončení rozpravy o všeobecném zdravotním (?) plánu VZP, čili po ukončení rozpravy k bodu 197.

V této souvislosti si neodpustím jednu poznámku. Všichni jste, kolegové, dostali na stůl tento materiál (ukazuje). Myslím si, že v době, kdy hovoříme o efektivnosti hospodaření VZP, mám pocit, že paní ředitelka, i když si jí osobně vážím, si z nás dělá tak trošku srandu. Protože pokud jenom zběžně si spočítáte výdaje na jeden tento výtisk, tak se zcela určitě podle komerčních cen pohybují kolem jednoho až dvou tisíc korun, to znamená, pokud těch výtisků bylo vytvořeno 200, a já si myslím, že i více, tak tato sranda stála VZP čtvrt milionu korun, což v době elektronické pošty, domnívám se, je ukázka nesmyslného hospodaření VZP. Ale já bych velmi rád, abychom v debatě skutečně slyšeli, kolik tento materiál stál. Myslím si, že několik cédéček nebo několik mailových dopisů by vyšlo daleko, daleko levněji.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Kolegyně, kolegové, ptám se, zda má ještě někdo nějaký návrh. Návrh k programu.

(Hlásí se poslanec Vojíř.) Není rozprava. Pokud to není, pane poslanče Vojíři, k… A bude to procedurální? Není rozprava. Není žádný bod. K programu schůze ano, ale jinak nemůžete v tomto případě zastoupit předsedu klubu.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Určitě k programu schůze. I členové Občanské demokratické strany se chtějí připojit k té myšlence zařadit případné schválení vyšetřovací komise za bod projednání tématu schválení pojišťovacího plánu zdravotních pojišťoven včetně VZP.

A jenom mi dovolte přečíst malinkatou poznámku na to, co řekl kolega přede mnou. Určitě je pravda, že takovýto materiál stojí dost prostředků, nicméně jsem tady dost dlouho na to, abych si pamatoval, že jsme opakovaně prosazovali, aby se například všechny materiály včetně sněmovních tisků posílaly elektronickou poštou. A já myslím, že by bylo velmi účelné se bavit vždycky v celku. To znamená, Sněmovna by - (Předsedající: Já jsem vám dala, pane poslanče, slovo k programu schůze...) - také pak plýtvala. Senát by také plýtval. Myslím si, že to chce měřit stejným metrem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ptám se, kolegyně a kolegové, zda máte ještě nějaký návrh k dnešnímu programu. Pan poslanec František Beneš.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já nevím, jestli to bude k dnešnímu programu, ale v každém případě je to k programu druhých čtení. Já bych chtěl upozornit na situaci, která nastala, když jsme dávali návrhy na úpravu programu schůze. Já jsem navrhoval, a nyní budu mluvit o pořadí, které máme v tom schváleném programu, aby bod 39, to je druhé čtení tisku 714, následoval za tiskem 1059.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP