(15.20 hodin)
(pokračuje Langer)

První. V příloze II se položka 43/25 Občanské sdružení Luka ve výši 5 mil. snižuje na 3 mil. korun a zřizuje se nová položka a to je Občanské sdružení Cannibals baseball Šumperk, IČO 26537362, stavba sociálního zařízení s tribunou, první etapa - 2 mil. korun. Tedy z 5 mil. se dělají 3 a 2.

Druhá je opět pozměňovací návrh k příloze II, kdy v položce 43/26 TJ Sokol Olomouc se částka 6 mil. snižuje na 3 mil. a přidává se nová položka Občanské sdružení Hokej klub Uničov, IČO 66935512, nákup stroje na úpravu ledu - rolby ve výši 3 mil. korun. Tedy vyrovnaná bilance.

A druhý pozměňovací návrh je rozsáhlejší. Dodám panu zpravodaji, předsedovi rozpočtového výboru, v písemné podobě. A ten zní - je to pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona, kdy v příloze č. 5 se položka č. 214210 Rozvoj a obnova materiálně technické základny Hasičského záchranného sboru zvyšuje o 350 mil. korun na částku 1 563 165 000 korun, z toho 300 mil. korun na zabezpečení mobilní požární techniky pro jednotky HZS krajů. Jedná se o bod programu 214213 a tyto finanční prostředky převést z kapitoly VPS. Dále 50 mil. korun na zabezpečení požární techniky pro jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí v souladu se zásadami pro poskytování dotací schválených Ministerstvem financí. Zde se jedná o program 214214, finanční prostředky převést z kapitoly VPS.

Za druhé, v příloze č. 6 se tabulka Finanční vztahy k rozpočtům krajů mění dle tabulky přiložené panu zpravodaji. Jedná se o navýšení ve výši 49 850 000 a navrhuje se tyto prostředky převést z kapitoly VPS.

A za třetí, v příloze č. 8 se tabulka Finanční vztah k rozpočtu hlavního města Prahy mění dle přiložené tabulky. Finanční prostředky ve výši 0,150 mil. (?) převést z kapitoly Vládní rozpočtová rezerva.

Cílem druhého pozměňovacího návrhu je zvýšení investičních prostředků na zabezpečení jednotek hasičských záchranných sborů krajů a také sborů dobrovolných hasičů mobilní požární technikou, neboť dlouhodobé podfinancování této oblasti snižuje akceschopnost profesionálních i dobrovolných jednotek požární ochrany zařazených do plošného pokrytí České republiky jednotkami požární ochrany.

Ty první dva pozměňovací návrhy, to zdůrazňuji, jsou vyrovnané v rámci usnesení rozpočtového výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu místopředsedovi Ivanu Langerovi. S faktickou poznámkou předseda rozpočtového výboru Michal Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jsem byl upozorněn naším aparátem, že návrhy, které jsem předčítal směrem ke zvýšení vládní rozpočtové rezervy, ve stenozáznamu nejsou zcela jasné, tak mi dovolte jenom upřesnění.

V kapitole 347 Komise pro cenné papíry - snížení na vrub zákona o sjednocení dozoru nad finančním trhem s účinností od 1. dubna 2006, snížení o 81 991 000. S tím samozřejmě souvisí automatická změna přílohy č. IV, tabulka 38, ukazatele kapitoly 347 Komise pro cenné papíry, kde se musí přepočítat alikvótně na jednu třetinu původních částek.

A druhá nepřesnost nebo nejasný výklad. Načetl jsem snížení v položce 398320. Takto je toto snížení nehlasovatelné. To znamená, že tuto položku stahuji, a u položky Investiční pobídky se částka 50 mil. zvyšuje na 100 mil. Čili snižuje se celkem o 100 mil.

Teď už by to snad mělo být technicky v pořádku. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane předsedo. Nyní prosím pana kolegu Jana Schwippela, po něm bude mluvit pan kolega Turek.

 

Poslanec Jan Schwippel: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl dva pozměňovací návrhy. Do kapitoly Ministerstva zdravotnictví, číslo programu 335210, navrhuji zařadit novou položku s názvem Nemocnice Hořovice - vybavení operačního oddělení, částka 9,8 mil. korun. O tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu. Jedná se o akci, která byla financována ze státního rozpočtu od roku 2000 a dodatečné náklady jsou způsobeny mj. změnou daňových sazeb a evropských norem.

Za druhé navrhuji do kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj, číslo programu 217110, novou položku s názvem Vybudování urnového háje v obci Otročiněves na Berounsku, částka 2,9 mil. korun, proti snížení vládní rozpočtové rezervy. Projekt urnového háje na ploše o velikosti 1550 metrů čtverečních zahrnuje také vybudování parkoviště ze zatravňovacích tvárnic pro cca 15 stání včetně stání pro invalidy.

Věřím, že Sněmovna tento citlivý záměr podpoří. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu kolegovi Schwippelovi. Nyní má slovo pan poslanec Radim Turek, po něm bude mluvit pan kolega Michal Doktor.

 

Poslanec Radim Turek: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, dovolte, abych také pozvedl několik pozměňovacích návrhů.

Nejprve si dovolím vznést pozměňovací návrh k již přijatým usnesením rozpočtového výboru, tisk 1128/2, a to konkrétně k pozměňovacímu návrhu, který je uveden pod pořadovým číslem 43/41. Jedná se o obec Bukovec, rekonstrukce místních komunikací. Je uvedena částka 5 mil. korun. Po konzultaci se všemi kolegy z rozpočtového výboru jsem byl v podstatě ubezpečen, že došlo skutečně k technické chybě a ta částka správně měla být načtena již v tomto výboru na 9,5 mil. korun. Takže v tomto směru chci změnit částku pro Bukovec z 5 mil. na 9,5 mil. korun vzhledem k tomu, že takto přesně byly předloženy i návrhy včetně příslušných podání na Ministerstvu financí.

Dále bych si dovolil zvednout pozměňovací návrh ke kapitole VPS 298210, a to konkrétně zařadit nově položku Rekonstrukce havarijního stavu vnitřních prostor české Základní školy v Jablunkově, a to částkou 10 mil. korun.

Za třetí ke kapitole VPS zařadit nově položku Rekonstrukce mateřské školy Dolní Lutyně-střed, a to ve výši 4 mil. korun.

Na závěr jsem si nechal přece jenom významnější pozměňovací návrh, který se týká kapitoly resortu Ministerstva obrany, a to konkrétně programu 207850 Přezbrojení Armády České republiky obrněnými transportéry, a to: z podprogramu 207855 se následně vypouštějí akce 2078550006 - a teď budu opakovat položky, pokaždé jsou to akce pod označením 207855, a po položce 006 to bude 0009, 0012, 0013, 0014, 0016. Zůstává částka pod položkou 0015, a to ve výši 1 mil. korun.

To znamená, že tímto chci zcela jasně a srozumitelně říci tady na plénu, že se nejedná o žádnou partyzánskou diverzní akci vůči rozpočtu Ministerstva obrany, ale o zcela promyšlenou akci, kterou se zabýval i branně bezpečnostní výbor při projednávání rozpočtu příslušné kapitoly, kde se vedla bezmála desetihodinová rozprava nejenom samozřejmě na téma obrněných transportérů, nicméně došli jsme k závěru, že to je v tuto chvíli v podstatě nutné udělat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP