(12.40 hodin)

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jak už vyplývá z názvu sněmovního tisku, jedná se o zákon, kterým se navrhuje novelizovat některé zákony ve vztahu k přijetím antidiskriminačního zákona, a proto se vzdávám dalšího úvodního slova. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Tento návrh jsme v prvním čtení rovněž přikázali petičnímu výboru, ústavněprávnímu výboru a stálé komisi Poslanecké sněmovny pro rodinu a rovné příležitosti. Usnesení ústavněprávního výboru a stálé komise byla rozdána jako sněmovní tisky 867/2 a 3. Petiční výbor předložil záznam z jednání.

Prosím, aby se slova ujala zpravodajka petičního výboru paní poslankyně Zuzka Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Ano, paní předsedající, mé vyjádření bude stručné. Podobně jako k tisku 866, ani u vládního návrhu obsaženého v tisku 867 petiční výbor nedospěl k žádnému, tedy ani pozitivnímu, ani negativnímu doporučení. Nepřijal žádné usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní poprosím opět paní poslankyni Vlastu Parkanovou, aby se ujala role zpravodajky za ústavněprávní výbor.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Ano, paní předsedající. Moje sdělení bude rovněž velmi stručné. V souladu s přijetím předchozího usnesení k předchozímu tisku i zde ústavněprávní výbor přijal doporučující usnesení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Dále prosím, aby nás o jednání komise pro rodinu a rovné příležitosti informovala paní poslankyně Táňa Fischerová, která se tak dobře zhostila svého úkolu zpravodajky při projednávání předchozího bodu.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Děkuji. Vážená paní předsedající, komise pro rodinu a rovné příležitosti doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem na vydání zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím antidiskriminačního zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: A nyní tedy otevírám sloučenou obecnou rozpravu, do které se přihlásila paní poslankyně Zuzka Rujbrová. Žádné další přihlášky zatím nemám.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Kolegyně a kolegové, v prvém čtení vládního návrhu antidiskriminačního zákona a zákona souvisejícího, které probíhalo na půdě této Sněmovny, jsem vyjádřila přesvědčení, že asi žádný ze zastoupených poslaneckých klubů antidiskriminační zákon jako takový neodmítne. Již tehdy jsem se mýlila, již tehdy někteří z poslanců ODS zpochybnili vládní předlohu tohoto návrhu zákona. I tak jsem byla přesvědčena, že na půdě výborů najdeme shodu, tím spíše, že jde o předpis, který je doporučován v tuto chvíli České republice v souvislosti s jejím členstvím v Evropské unii.

Sama jsem tak v rozpravě v prvním čtení položila některé otázky, které pro mne ostatně byly velmi podstatné pro jednání o tomto návrhu zákona a přednesení případných pozměňovacích návrhů, kdy mimo jiné jsem vyjádřila obavu, zda stávající znění navrhovaného § 5 odst. 5 neotevírá určitý prostor pro diskriminaci některých skupin našich obyvatel, např. z důvodu věku při přístupu ke zdravotní péči. Stejně tak jsem se ptala, zda přijetí tohoto zákona bude mít v brzké budoucnosti za následek odstranění některých běžně v České republice přijímaných forem tzv. pozitivní diskriminace, kde mohu zmínit např. odchod žen do důchodu ve věku nižším, než odpovídá věku mužů.

Musím konstatovat, že na tyto otázky jsem do této chvíle přes dlouhé projednávání obou předloh odpověď nedostala. A to i přes to, že petiční výbor kromě projednávání na svých pravidelných schůzích zvolil i formu semináře k antidiskriminačnímu zákonu, na který přizval kromě zainteresovaných ministerstev i celou řadu nevládních organizací, které jsme oslovili, tak abychom společně hledali odpověď na tyto otázky. Odpovědi, kterých se nám postupně dostávalo, byly: tento zákon musíme přijmout, protože jde o zákon, který po nás požaduje Evropská unie. Ale zda skutečně může dojít k určitým formám diskriminace, té tzv. přípustné diskriminace, nebo k přípustným formám rozdílného zacházení, tak jak tento zákon hovoří, zda skutečně se musíme do budoucna smířit s odstraněním všech forem pozitivní diskriminace, to jsem se nedozvěděla.

Zákon není šťastně formulován, a pokusili jsme se na půdě petičního výboru jej formulačně zlepšit, když například je zcela neobvyklé, aby text českého zákona obsahoval čísla směrnice Evropské komise. Bohužel, vzhledem ke konečnému stanovisku petičního výboru, který nepřijal žádné stanovisko, který nepřijal žádné stanovisko, spadly pod stůl i pozměňovací návrhy, které mohly být přijaty.

Vzhledem k tomu, že je sloučena rozprava, ráda bych se v této souvislosti vyjádřila i k tisku 867. Je to vládní návrh zákona, který promítá ustanovení antidiskriminačního zákona do některých předpisů.

Přiznám se, že těch předpisů, přestože jich je několik, je pro mne málo. Jsem přesvědčena, že základním zákonem, do kterého by měl být tzv. antidiskriminační zákon promítnut, je zákon č. 451/1991 Sb., kterým se stanoví některé předpoklady pro výkon některých funkcí ve státních orgánech a organizacích České a Slovenské Federativní Republiky, ve znění pozdějších předpisů, a dále zákon o některých předpokladech pro výkon funkcí příslušníků Policie České republiky a Vězeňské služby, rovněž ve znění pozdějších předpisů.

Já bych tedy ráda v tuto chvíli dopředu avizovala své pozměňovací návrhy k oběma tiskům a rovněž skutečnost, že pro poslanecký klub KSČM bude zrušení tzv. lustračních zákonů limitující pro celkovou podporu obou zákonů.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu tedy končím, sloučenou obecnou rozpravu končím.

Vrátíme se k samostatnému dalšímu projednávání obou dvou tisků.

Zahajuji podrobnou rozpravu k tisku 866, tedy k bodu č. 7. Přihlásila se paní poslankyně Zuzka Rujbrová se svým vystoupením a avizovanými pozměňovacími návrhy. Dávám jí tedy slovo.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Nejprve se zeptám, jestli mám přednést pozměňovací návrhy k oběma tiskům, či v této fázi pouze k tisku 866.

(Mpř. Kupčová: Pouze k tisku 866, protože jsme hlasovali o sloučení pouze obecné rozpravy, nikoli podrobné.)

Ano, děkuji. V tomto případě předkládám tyto pozměňovací návrhy.

1. Záhlaví zní: Ústavní zákon o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací (antidiskriminační zákona.)

2. § 1 zní: "Každý má právo na rovné zacházení. Omezení rovného postavení je možné v odůvodněných případech pouze na základě zákona."

3. § 2 odst. 1 zní: "Zákon vymezuje právo na rovné zacházení ve věcech." Následuje a) až j) podle stávajícího textu zákona.

4. V nově označeném § 2 odst. 1 písm. d) zní: "členství a činnosti v politických a odborových organizacích, radách zaměstnanců nebo organizacích zaměstnavatelů."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP