(12.10 hodin)

Poslanec Tomáš Hasil: Bod 6. Stanovisko neutrální. (Ministr: Stanovisko kladné.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

V hlasování pořadové číslo 127 z přítomných 175 pro 111, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Tomáš Hasil: Bod 7. Stanovisko kladné. (Ministr: Stanovisko kladné.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 128 z přítomných 175 pro 143, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Tomáš Hasil: Další hlasování proběhne o písmenu D poslance Františka Beneše. Stanovisko záporné. (Ministr: Stanovisko záporné.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 199 z přítomných 175 pro hlasovalo 65, proti 63. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Tomáš Hasil: Podle mého názoru proběhla všechna hlasování. Můžeme hlasovat o zákonu jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony na úseku cestovních dokladů, podle sněmovního tisku 1068, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 130 z přítomných 174 pro bylo 128, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu navrhovateli, panu ministrovi i panu zpravodaji a končím projednávání bodu 133.

 

Dalším bodem, kterým se budeme podle schváleného pořadu schůze zabývat, je bod

 

6.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 256/2004 Sb., o podnikání
na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 1061/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede místopředseda vlády a ministr financí pan Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, velmi stručně mi dovolte, abych připomenul důvody, proč byla tato novela zpracována.

Jejím cílem je dokončení transpozice několika směrnic Evropských společenství v oblasti služeb na finančním trhu. Novela především zcela transponuje směrnici 71/2003 o prospektu, který má být zveřejněn při veřejné nabídce nebo přijetím převoditelných cenných papírů k obchodování na regulovaný trh, a dále doporučuje stávající převážnou transpozici směrnice č. 6/2003 o obchodování zasvěcených osob a manipulaci s trhem a směrnic provádějících tuto směrnici. Novela také dokončuje transpozici směrnice 65/2002 o uvádění finančních služeb pro spotřebitele na trh na dálku.

Tolik velmi stručně k tomuto návrhu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Tento návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk č. 1061/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Martin Kocourek.

Zřejmě dojde ke změně zpravodaje výboru. Této role se ujme pan poslanec Michal Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážené dámy a pánové, vážení kolegové, dovolte, abych zastoupil v roli zpravodaje tohoto sněmovního tisku pana poslance Martina Kocourka. Ukončení předchozích třetích čtení a započetí bloku druhého čtení bylo těžko očekávatelné.

Dovolte, abych informoval, že rozpočtový výbor usnesením č. 648 a usnesením přijatým na své 50. schůzi dne 4. října 2005 doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s tímto sněmovním tiskem 1061, ovšem s tím, že zároveň přijal pozměňovací návrhy, které jsou uvedeny ve sněmovním tisku, který vám byl rozdán, a sice ve sněmovním tisku 1061/1.

Při vědomí rozpravy, kterou jsme vedli přerušovaně hned několikrát, uvedu, že byla reflektována celá řada pozměňovacích návrhů, které doplňují původní znění. Myslím, že ve shodě s panem zpravodajem mohu doporučit členům tohoto sboru, aby v závěrečném hlasování hlasovali pro přijetí usnesení, kterým bude vzat nejen základní tisk, ale i přijaté pozměňovací návrhy za své a v konečném znění reflektovány.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Hlásí se někdo z místa do obecné rozpravy? Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

Zřejmě nepadl návrh na vrácení výboru k novému projednání. Zahajuji tedy podrobnou rozpravu. Do podrobné rozpravy se hlásí pan poslanec Vlček.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Paní předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych přednesl krátký pozměňovací návrh k tomuto tisku 1061. Je to změna úpravy garančního fondu obchodníků s cennými papíry.

V § 128 odst. 11, písmeno b) zní: b) splátky úvěrů nebo návratné finanční výpomoci.

Tolik krátký pozměňovací návrh. Mé pozměňovací návrhy byly rozdány na stůl pod označením Vlček 1, 2, 3 a 4. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Další se hlásí pan poslanec Michal Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Mám také jeden pozměňovací návrh, který je sice stručný a v zásadě mění pouze jednu číslovku v zákoně o spotřebních daních. Vzhledem k tomu, že jeho zdůvodnění je poměrně rozsáhlé a dopad složitý, dovolil jsem si kolegům rozdat tento návrh na poslanecké lavice. Tímto tento návrh avizuji. Byl předložen písemně do poslaneckých lavic.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Hlásí se někdo další do podrobné rozpravy? Vidím pana poslance Františka Beneše. Máte slovo.

 

Poslanec František Beneš: Dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl pozměňovací návrhy, které mají dvě části. První návrh zní:

V § 118 odst. 3 písm. c) zní: c) informace o všech peněžitých a naturálních příjmech, které přijali za účetní období vedoucí osoby a členové dozorčí rady od emitenta a od osob ovládaných emitentem, a to za každého člena představenstva, za každou jinou vedoucí osobu a za každého člena dozorčí rady.

Druhý novelizační bod zní:

V § 118 odst. 3 písm. d) zní: d) informace o počtu akcií vydaných emitentem, které jsou ve vlastnictví statutárních orgánů nebo jejich členů, ostatních vedoucích osob emitenta a členů dozorčí rady včetně osob blízkých těmto osobám, informace o opčních a obdobných smlouvách, jejichž podkladovým aktivem jsou účastnické cenné papíry vydané emitentem a jejichž smluvními stranami jsou uvedené osoby, nebo které jsou uzavřené ve prospěch uvedených osob, dále též informace o jednotlivých obchodech, které uvedené osoby uskutečnily v účetním období a jejichž předmětem nebo podkladovým aktivem jsou účastnické cenné papíry vydané emitentem; informace se uvádějí za každou z uvedených osob; uvedené osoby oznámí emitentovi na jeho žádost údaje potřebné pro splnění této povinnosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP