(11.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Budeme se nyní, kolegyně a kolegové, zabývat bodem

 

130.
Návrh poslanců Jitky Gruntové, Vlastislava Antoláka, Radko Martínka
a Karla Šplíchala na vydání zákona o kronikách obcí
/sněmovní tisk 940/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala za navrhovatele paní poslankyně Jitka Gruntová a zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pan poslanec Lubomír Suk. Obdrželi jsme sněmovní tisk 940/3, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrh.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, ale hlásí se paní poslankyně Jitka Gruntová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jitka Gruntová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, musím reagovat na průběh projednávání sněmovního tisku 940, kdy opakovaně zaznívá ze strany ODS návrh na zamítnutí. Naposledy tak učinil pan kolega Schwippel při druhém čtení 26. října s odůvodněním, které cituji: Nebylo třeba rušit rodinné stříbro, jímž je jeden z nejstarších dosud platných zákonů z roku 1920, ale stačilo zrušit jeho prováděcí vyhlášky - podotýkám, že všechny, nikoli pouze tu z roku 1932 - a nahradit je novými, které by lépe odpovídaly současnému stavu. Konec citátu.

K tomu podotýkám, že neexistuje jiná platná prováděcí vyhláška uveřejněná ve Sbírce zákonů. Dosud platná je ale směrnice Ministerstva kultury o vedení kronik číslo 69421/1955, jejíž zrušení je v kompetenci uvedeného ministerstva. Doufám, že přijetí nového zákona by mohlo dát popud i k vydání směrnice nové.

Při přípravě návrhu zákona o kronikách obcí věnovali předkladatelé více než rok konzultacím s kronikáři, archiváři a představiteli obcí. Z jejich požadavků předložený návrh vyšel, i když samozřejmě všechny nemohly být respektovány, např. stanovení základní výše odměny pro kronikáře anebo přesné vymezení práv a povinností zastupitelstev obcí vůči kronikářům. To by totiž znamenalo omezit kompetence obcí nepřímou novelizací zákona číslo 128/2000 Sb., o obcích, což záměrem předkladatelů nebylo.

Kolega Schwippel rovněž uvedl, že podle jeho informací nový zákon o kronikách obcí odmítá významná část kronikářské obce. Je proto s podivem, že k předloženému návrhu zákona dostali předkladatelé pouze stanoviska kladná.

Kolegyně a kolegové, předkladatelé při vší úctě k zákonu, který založil v našem novodobém státu tradici obecních kronik, si uvědomují, že je to zákon zastaralý, který nevyhovuje současné praxi, stejně tak jako jeho prováděcí předpisy. Věřím, že většina Poslanecké sněmovny takto náš návrh chápe a projeví to jeho podporou. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Pokud tomu tak není, rozpravu končím.

Poprosím pana zpravodaje, aby nás provedl hlasováním. Nejdříve budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí - ale nechci vám brát práci. Prosím, ujměte se slova, pane zpravodaji.

 

Poslanec Lubomír Suk: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, má úloha je poměrně jednoduchá. Skutečně je to tak, že byl předložen návrh na zamítnutí. Bude-li tento návrh přijat, není již dál o čem hlasovat. Nebude-li přijat, budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu obsaženém v usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Pak bychom případně hlasovali o zákonu jako celku.

První, o čem bychom měli hlasovat, je návrh na zamítnutí předložený ve druhém čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ptám se, zda má někdo připomínky k navržené proceduře. Není tomu tak. Budeme nejdříve hlasovat o návrhu na zamítnutí. Pokusím se přivolat všechny, kteří budou chtít hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s návrhem na zamítnutí souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 102 z přítomných 178 pro hlasovalo 63, proti 78. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní přistoupíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Lubomír Suk: Dále bychom hlasovali o návrhu, který obsahuje usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí číslo 290 z 51. schůze konané dne 14. 9. 2005, sněmovní tisk 940/2. Zpravodaj doporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Než budeme hlasovat, viděla jsem žádost o odhlášení. Všechny vás odhlašuji a prosím, abyste se zaregistrovali svými kartami.

 

Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 103 z přítomných 162 pro hlasovalo 157, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu jako o celku. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Jitky Gruntové, Vlastislava Antoláka, Radko Martínka a Karla Šplíchala na vydání zákona o kronikách obcí, podle sněmovního tisku 940, ve znění schváleného pozměňovacího návrhu."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 104 z přítomných 168 pro hlasovalo 96, proti 58. Tento návrh zákona byl přijat.

 

Končím projednávání tohoto bodu. Děkuji navrhovatelce i panu zpravodajovi.

 

Budeme se zabývat bodem

 

131.
Návrh poslanců Zuzky Rujbrové, Miloslava Kaly a dalších na vydání zákona,
kterým se mění a doplňuje zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech
a exekuční činnosti (exekuční řád), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 941/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala za navrhovatele paní poslankyně Zuzka Rujbrová a zpravodajka ústavněprávního výboru paní poslankyně Eva Dundáčková. Pozměňovací návrhy byly rozdány jako sněmovní tisk 941/3.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy z místa. Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím.

Ptám se paní navrhovatelky i zpravodajky, zda chtějí využít svého práva závěrečného slova. Není tomu tak. Přistoupíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích. Poprosím paní zpravodajku, aby nám oznámila postup, jakým se budeme ubírat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP